top of page

Αύγουστος 2004

Τι θα ήταν περισσότερο επίκαιρο (και αφόρητα βαρετό) από μια αναφορά στην επικείμενη Ολυμπιάδα; Μα, μια επίκαιρη (και αρκετά ενδιαφέρουσα) αναφορά στην επικείμενη Ολυμπιάδα! Όχι σε αυτά που πιπιλίζουν ιδεοληπτικά τα ΜΜΕ εδώ και καιρό, αλλά σε κάποια άλλα, φαινομενικά άσχετα με το θέμα. Για να δούμε:


«Εκατόν ενενήντα οκτώ πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες μέσα σε 24ωρα, από τα ξημερώματα της Τετάρτης [7 Ιουλίου] ως τα ξημερώματα της Παρασκευής [9 Ιουλίου] είναι σίγουρα ένας τεράστιος αριθμός ακόμα και για μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει συνηθίσει να χάνει κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης…» (Το Βήμα, 10.7.2004).


Βέβαια μια οι θυελλώδεις άνεμοι, μια η ισχυρή ζέστη… εν πάση περιπτώσει…


«Στο Ηράκλειο βρίσκεται χθες [Παρασκευή 9 Ιουλίου] το απόγευμα η ολυμπιακή φλόγα αφού ολοκλήρωσε τη διεθνή διαδρομή της, με τελευταίο σταθμό την Κύπρο» (Το Βήμα, 10.7.2004).


Λέτε να πέσανε τίποτα σπίθες από τη δάδα ενώ την έφερνε το αεροπλάνο; Μπα, η Ολυμπιακή Φλόγα ήρθε από την Κύπρο και πέρασε πάνω από θάλασσα…


«Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα ακριβή αίτια της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες [Παρασκευή, 9 Ιουλίου] σε διαμέρισμα 6ου ορόφου στην οδό Βουτσινά 10 στο Βύρωνα και είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ένα άτομο, ένοικος του διαμερίσματος. Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στις 10 πμ χθες το πρωί [Παρασκευή, 9 Ιουλίου]… Αυτό που προκάλεσε εντύπωση και δείχνει δυσεξήγητο σε πρώτη ανάλυση είναι ότι… είχε καεί μόνο το στρώμα του κρεβατιού στο οποίο βρισκόταν ξαπλωμένο [το θύμα] χωρίς η φωτιά να επεκταθεί σε άλλα έπιπλα ή αντικείμενα» (Καθημερινή, 10.7.2004).


Μπα, ο φουκαράς θα κοιμήθηκε με αναμμένο τσιγάρο και κάηκε ζωντανός. Έτσι δεν γίνεται πάντα;

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, έχουμε ένα περιποιημένο μπλακάουτ στη Νότια Ελλάδα. Λογικό είναι, αφού τα αιρκοντίσιον καίνε στο φουλ και η κατανάλωση χτυπάει κόκκινο…


Στις 4 πμ της Κυριακής 18ης Ιουλίου, ένας 32χρονος επισμηνίας απανθρακώθηκε σε δωμάτιο του 6ου ορόφου πολυτελούς ξενοδοχείου στη Βουλιαγμένη από «πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστα αίτια», σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Πελοπόννησος, 19.7.2004). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπήρξαν αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με το περιστατικό.


Μπα, κι αυτός με αναμμένο τσιγάρο θα αποκοιμήθηκε…


Λίγο μετά τις 10 μμ της 21ης Ιουλίου, πέντε ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Ολυμπίας διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρικά ρολά προστασίας των καταστημάτων τους δεν κατέβαιναν ούτε ανέβαιναν και ότι οι ηλεκτρονικές κλειδαριές τους ήταν νεκρωμένες. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, οι οδηγοί των Ι.Χ. αυτοκινήτων που είχαν σταθμεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή, διαπίστωναν κι εκείνοι ότι οι ηλεκτρονικές κλειδαριές και οι συναγερμοί των οχημάτων τους ήταν νεκρωμένα. Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης, διαπίστωσε έκπληκτος ότι η συρόμενη ηλεκτρονική εξωτερική πόρτα της οικίας του που βρίσκεται 5 χλμ. από την Ολυμπία, στο χωριό Σμίλα, είχε κατά περίεργο τρόπο νεκρώσει και δεν λειτουργούσε (Ελευθεροτυπία, 23.7.2004).

Τριαλαρά-τριαλαρό!


Αφήνοντας τους Ολυμπιακούς, περνάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Στις 20 Ιουλίου 2004 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από εκείνη την ιστορική πρώτη προσσελήνωση, την πτήση του Απόλλωνα 11. Ποιος θυμάται όμως τέτοιες επετείους. Και ποιον ενδιαφέρουν στο κάτω-κάτω, έτσι δεν είναι; Άλλωστε ο Νηλ Άρμστρονγκ είναι σήμερα 74 χρονών. Σε λίγο θα πάθει κανένα Αλτσχάιμερ και θα το ξεχάσει κι αυτός.


Α, ναι, την ίδια μέρα, 20 Ιουλίου 2004 η περίφημη πρωτοβουλία Μπους για την σταδιακή επανδρωμένη εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη, η οποία διατυπώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο τον περασμένο Ιανουαρίο, δέχτηκε ισχυρό (και μάλλον καίριο) πλήγμα: η υποεπιτροπή του Κογκρέσου που εποπτεύει το προταθέν πρόγραμμα, έκοψε όχι μόνο τα (πενιχρά και ανεπαρκή) κονδύλια που ζητούσε ο πρόεδρος Μπους, αλλά μείωσε και τον προϋπολογισμό της NASA για το 2005 κατά 1 δισεκ. δολάρια.


Πίσω στη Γη ολοταχώς! Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε εδώ. Έχουμε νικήσει τα λοιμώδη νοσήματα, τα σπίτια μας έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, ψύξη και όλα τα κομφόρ, αλλά εμείς εξακολουθούμε να είμαστε άρρωστοι. Πολύ άρρωστοι. Πάρα πολύ άρρωστοι.


Έχω ένα φίλο που είναι αρρωστομανής και υποχόνδριος. Είμαι σίγουρος ότι θα μας θάψει όλους στο τέλος, αλλά προς το παρόν δεν παύει να μας εκνευρίζει με τις διάφορες ασθένειες από τις οποίες φαντάζεται ότι πάσχει. Κι όταν δεν νιώθει κανένα σύμπτωμα, ε τότε ανησυχεί περισσότερο. Γιατί; Μα αφού δεν νιώθει κανένα σύμπτωμα, τότε θα πρέπει να πάσχει από κάτι πολύ ύπουλο και σοβαρό!


Χαίρεστε επειδή η «κακή» χοληστερόλη σας βρίσκεται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα; Θα σας κοπεί το χαμόγελο. Στα μέσα Ιουλίου, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν νέες οδηγίες σχετικά με το θέμα. Η αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία όρισε στις 100 μονάδες το όριο ασφαλείας των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης. Καπνίζετε; Έχετε υψηλή πίεση; Τόσο το χειρότερο για σας: στην περίπτωση αυτή το όριο κατεβαίνει στις 70 μονάδες.


Μια απορία μόνο: γιατί δεν κατεβάζουν το όριο στο 0; Έτσι θα γίνουμε όλοι αυτομάτως ασθενείς, ή θα περιέλθουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα προστρέξουμε αμέσως στους γιατρούς, θα κάνουν τζίρο κι οι τελευταίοι κι οι φαρμακοβιομηχανίες. Χώρια που θα αγχωθούμε όλοι μαζικά, κι έτσι θα έχουμε ακόμα ένα παράγοντα κινδύνου για να πάθουμε καρδιοεγκεφαλικά.

Τώρα θα πνίγομαι και χωρίς νερό!

Ακόμα δεν έχετε αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πλέον υγεία (τουλάχιστον σύμφωνα με τον ανόητο ορισμό που δίνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) αλλά απλώς διαφορετικές διαβαθμίσεις ασθένειας;


Πολύ απλά: είστε ασθενής και δεν το έχετε καταλάβει. Ευτυχώς που το κατάλαβαν άλλοι για λογαριασμό σας…

«Δέκα χρόνια ζωής στερεί το τσιγάρο από τους καπνιστές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο μακροχρόνιας έρευνας σχετικά με το θέμα» (Το Βήμα, 23.6.2004).


Post hoc, ergo propter hoc, έλεγαν οι αρχαίοι Λατίνοι


«…Είναι ήδη γνωστό ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μας χαρίσει… από εγκαύματα ως και καρκίνο του δέρματος. Και η κατάσταση φαίνεται τελικώς να είναι ακόμη χειρότερη απ’ όσο πιστεύαμε. Μια νέα τριετής έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που βρίσκονται επί πολλές ώρες καθημερινώς κάτω από τον καυτό ήλιο εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας απ’ αυτά που νόμιζαν ως σήμερα οι ειδικοί» (Το Βήμα, 22.7.2004).


Post hoc, ergo propter hoc, ξανάλεγαν οι αρχαίοι Λατίνοι


Ήδη η ιδιόρρυθμη Σινγκαπούρη δείχνει το Μεγάλο Φωτεινό Δρόμο που Όλοι Μαζί θα Τραβήξουμε. Θυμάστε κάτι που έγραφα σε παλιότερη Επικαιρότητα; Ήγγικεν η ώρα. Στη Σινγκαπούρη τα πακέτα των τσιγάρων στολίζονται πλέον από υπέροχες φωτογραφίες:


«Πνευμόνια μέσα στην πίσσα, καρδιές εμφραγματικών, νεκρά μωρά, οικογένειες ορφανές ποζάρουν πάνω από επιγραφές του τύπου ‘Το κάπνισμα σκοτώνει μωρά. Διάκοψέ το. Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Διάκοψέ το’».


Το νέο σύνθημα που πρέπει να βρίσκεται στα χείλη όλων: «Διάκοψέ το, το γ…μένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να το υπομένω!». Απ’ ό,τι άκουσα θα κυκλοφορήσει και σε CD.


«Ελβετοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι κλιματικές αλλαγές ίσως δεν οφείλονται μόνο στον άνθρωπο αλλά και στην ηλιακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας ακολουθεί αντίστοιχη αύξηση των ηλιακών κηλίδων οι οποίες έχουν φτάσει στο μέγιστο των τελευταίων 1.150 χρόνων». (Το Βήμα, 8.7.2004).


Είπαμε όμως, Post hoc, ergo propter hoc.


Εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Ξέρουν πριν από σας για σας.


«Σοκ προκάλεσε χθες στην Πολωνία η αποκάλυψη ότι διάσημος παιδοψυχολόγος ομολόγησε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικους. Όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βαρσοβίας, ο Αντρέι Σάμσον, ο οποίος είχε αποκτήσει τεράστια φήμη στη χώρα ως συγγραφέας βιβλίων για τη σωστή ανατροφή των παιδιών και ως εμπειρογνώμων σε δίκες παιδόφιλων [Σ.Σ. όπως λέμε μουσόφιλων, ζωόφιλων κ.α.] συνελήφθη στις 28 Ιουνίου ως ύποπτος για κατοχή παιδικής πορνογραφίας και πριν από λίγες μέρες ομολόγησε τα εγκλήματά του. Ο 56χρονος παιδοψυχολόγος ανάγκαζε παιδιά να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις και συχνά τα οδηγούσε στο κρεβάτι του» (Βήμα, 8.7.2004).

Οι ψυχίατροι εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των γιατρών. Το 94% των αυτοχείρων προέβη στην αυτοκτονία για να γλιτώσει από τον ψυχικό πόνο (αυτό δηλαδή που η Ψυχιατρική διατείνεται ότι μπορεί να κατευνάσει). Οι ψυχίατροι επίσης είναι σε δυσανάλογο ποσοστό αλκοολικοί, παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης ψυχοδιεγερτικών φαρμάκων, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρής διάρκειας γάμους και ακόμα περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν σεξουαλικά προβλήματα και να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις (Από μελέτη του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου το 1987).


Δεν λέω, ωραία τακτική να βάζει κανείς τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!


Και κάτι για να τελειώνουμε. Κάτι που ενδιαφέρει τους πιτσιρικότερους εξ υμών (μτφρ = of you), που δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμα με την 12χρονη κάθειρξη σε κάποιο Κέντρο Πνευματικού Ευνουχισμού.


«Εδώ και έναν περίπου χρόνο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών τσιπ που ενσωματώνουν την τεχνολογία αναγνώρισης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID)… Οι υπεύθυνοι σχολείων στην Ιαπωνία και στη Δανία τοποθετούν τέτοια τσιπάκια σε διάφορους χώρους αλλά και στις τσάντες, ακόμα και στα ρούχα των μαθητών ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται. Η κίνηση αυτή έγινε… και για λόγους ασφαλείας αλλά και για να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν το φαινόμενο της ‘κοπάνας’». (Το Βήμα, 16.7.2004).


Α, μην ανησυχείτε όμως. Εδώ στο Hellenistan δεν μασάμε από τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (Βήμα, 9.7.2004). Στρατός και Αστυνομία φιγουράρουν στην 1η και 3η θέση των θεσμών τους οποίους εμπιστευόμεθα σύσσωμοι ως Έθνος Ανάδελφον (84% και 72% αντίστοιχα).


Κι ύστερα μας πείραξε το Ζέππελιν!


Καλό καλοκαίρι!


Η Επαφή του Μήνα

Έχω βαρεθεί να διαβάζω εκτιμήσεις, υπολογισμούς, θεωρίες και απόψεις διαφόρων ειδημόνων περί της Έρευνας για Εξωγήινη Νοημοσύνη (SETI, παλιότερα η ακροστιχίδα ήταν Επαφή με Εξωγήινη Νοημοσύνη [CETI] αλλά κάπου τσάκισε η δουλειά).


"Εξωγήινοι πολιτισμοί στο Γαλαξία που εκπέμπουν ραδιοσήματα".


Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω σιχαθεί ακόμα και να ακούω την παραπάνω φράση. Τελευταίος φέρελπις προφήτης του SETI ο αστρονόμος Σεθ Σόστακ. Ο Σόστακ, βασισμένος στις δικές του φόρμουλες και εξισώσεις αναγγέλλει περίτρανα ότι υπάρχουν 10.000 ως ένα εκατομμύριο πομποί που εκπέμπουν ραδιοσήματα στο Γαλαξία μας (Βήμα, 22.7.2004). Όμως θα εντοπίσουμε εξωγήινο πολιτισμό, λέει ο Σόστακ. Πότε; Μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Γιατί; Επειδή έτσι του αρέσει.


Λοιπόν, κάθε φορά που διαβάζω τέτοιες «προβλέψεις» με πιάνει κατάθλιψη. Η ίδια κατάθλιψη που με πιάνει όταν βλέπω στην τηλεόραση ντοκυμονταίρ για τις φάλαινες και τα δελφίνια. Γιατί; Μα επειδή έχουμε την βλακώδη και απίστευτα μυωπική πεποίθηση ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όντα πέρα απ' τ' άστρα ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όντα αυτού του πλανήτη. Πώς θα αναγνωρίσουμε έλλογα ραδιοσήματα από το νεφέλωμα Μ-31 όταν δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη από το (απλούστατο σε δομή) τραγούδι της φάλαινας;

Όταν το δάχτυλο έδειχνε τη Σελήνη, τι έκανε ο ηλίθιος;



133 views

Recent Posts

See All
bottom of page