top of page

Ο Διαστημάνθρωπος Καβάλα στο Γεράκι


Η πρόσφατη εκτόξευση του Falcon Heavy ήταν ένα σημαδιακό γεγονός από πολλές πλευρές.

Ήταν ένα σύμφυρμα τεχνολογίας, εμπορίου, ποπ κουλτούρας και συμβολισμού. Ο Spaceman -μια κούκλα ντυμένη αστροναύτης- να οδηγά ένα αυτοκίνητο Tesla με αναφορές στο «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ», με τη μουσική συνοδεία του Space Oddity του David Bowie (ο οποίος ήταν ο αρχετυπικός εξωγήινος στην ταινία Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη (1976), αλλά είχε υποδυθεί και τον Τέσλα στο Prestige)

Σύμφωνοι, μπορεί σε ένα επίπεδο να ήταν ένα εντυπωσιακό διαφημιστικό κόλπο του Ήλωνα του Μασκ, στα οποία μας έχει συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό (και τα οποία καλό είναι να μην τα παίρνετε και πολύ τοις μετρητοίς).

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αν ο Falcon Heavy αποδειχτεί τόσο οικονομικός και ευέλικτος όσο ο Μασκ διατείνεται ότι είναι και αν –ακόμα περισσότερο- φτάσει σε σημείο ασφάλειας τέτοιο ώστε να μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα, αλλάζουν πολλά. Πάρα πολλά.

Τέλος, το γεγονός ενδέχεται να αποδειχτεί κομβικό σε ένα βαθύτερο επίπεδο –ο Μασκ έκανε μια «τελετουργία», όχι απαραιτήτως συνειδητά. Απομένει να ιδωθεί τι αποτελέσματα θα φέρει αυτή.

Και για το πόσο η πραγματικότητα μιμείται την τέχνη και τούμπαλιν: διαστημικά αυτοκίνητα έχουν εμφανιστεί τόσο στην παλιά ταινία Heavy Metal (1981), όσο και σε ένα επεισόδιο του Star Trek Voyager («The 37s»).

Α, ναι, κι αυτό: σε ένα παμπάλαιο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που είχε γράψει ο περίφημος Βέρνερ φον Μπράουν το 1952 (Das Marsprojekt), γήινα διαστημόπλοια φτάνουν στον Άρη όπου ανακαλύπτουν ένα πολιτισμό στον οποίο ηγέτης είναι ένας εξωγήινος ονόματι… ELON.

Αν και χλομό το βλέπω ο Elon Musk να είναι μεταμφιεσμένος Αρειανός…

152 views
bottom of page