top of page

Φεβρουάριος 2006


Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ο Ηλεκτρονικός Τύπος (όχι των ήλων) μεταλλάσσεται γοργά. Οι F. Fogel και B. Patino της ηλεκτρονικής Le Monde, έκαναν τις εξής επισημάνσεις μέσω διασυνδέσεων με τρία αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών (Καθημερινή 24-25.12.2005).


Στην καταστροφή των Δίδυμων Πύργων (2001) ο ηλεκτρονικός τύπος έκανε τα πρώτα του βήματα κι έμεινε πίσω σε σχέση με τον συμβατικό τύπο και τα οπτικοακουστικά μέσα.


Στη Μαδρίτη (2003) βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, την αμεσότητα και την διαδραστικότητα. Στο Λονδίνο (2005), μόλις λίγα λεπτά μετά το συμβάν, οι ιστοσελίδες των εφημερίδων παρουσίασαν φωτογραφίες από τον τόπο των εκρήξεων και μέσα σε 24 ώρες το BBC δέχτηκε 20.000 e-mail, πάνω από 1.000 φωτογραφίες και πάνω από 20 βίντεο έτοιμα προς χρήση.

Με μια λέξη: «κοσμοχαλασιά».


Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΩΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΜΕΡΟΣ Α


«Σε χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται το ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας χρηστών του Ίντερνετ και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη πολίτες που θεωρούν σχεδόν περιττή πολυτέλεια το Διαδίκτυο, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα και για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε αυτό» (Καθημερινή, 11.2.2006, από έρευνα του Ινστιτούτου V-PRC).

Υπάρχουν και καλύτερα στο ίδιο ρεπορτάζ: Οι νεαροί Έλληνες χρήστες πληροφορούνται για τις νέες τεχνολογίες σε ποσοστό μόνο 4,5% από το Ιντερνετ (2005), ενώ από την τηλεόραση ενημερώνονται σε ποσοστό 31,2% (επόμενο είναι, με τόσο πολλές ποιοτικές εκπομπές για νέες τεχνολογίες στην ελληνική TV).

«Το πιο ανησυχητικό όμως εύρημα… είναι η ανακοπή ακόμα και των μικρών τάσεων ανόδου στη χρήση υπολογιστών και Ίντερνετ που είχε καταγραφεί το 2001-2003» (Καθημερινή 5.2.2006).

Και γιατί παρακαλώ να είναι ανησυχητικό; Άδικο έχει ο Υπερήφανος Ελληνικός Λαός να περιφρονεί το Ιντερνετ; Αφού είναι πασίγνωστο ότι εκεί μέσα ελλοχεύουν οι παιδεραστές (συγνώμη, οι παιδόφιλοι για να χρησιμοποιήσουμε σωστότερα Ελληνικά), οι χάκερς και οι κλέφτες αριθμών πιστωτικών καρτών και κάθε λογής κωδικών.

Με μια λέξη: «κοσμοχαλασιά».

Ελλην επιλέγων νέο μοντέλο PC που ταιριάζει στις ανάγκες του

ΦΗΜΕΣ… ΦΗΜΕΣ…


Κυκλοφόρησαν φήμες ότι επίκειται το ξεκίνημα μιας μεγάλης Κοινωνικής Προσφοράς του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης: σε κάθε διάβαση πεζών θα τοποθετηθεί μια μεγάλη πινακίδα με ευανάγνωστους, μελανούς χαρακτήρες η οποία θα προειδοποιεί τους πεζούς: «ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές οι εν λόγω φήμες ελέγχονται ως ανακριβείς και κακοήθεις.


ΦΑΡΣΕΣ… ΦΑΡΣΕΣ…


Πιάστηκε τελικά, λέει, στις 11 Φεβρουαρίου ο Πράκτορας του Χάους που έκανε μια πτήση να διακοπεί έπειτα από απειλή για βιολογική βόμβα, αναστάτωσε το Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας ότι έχει τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό, δημιούργησε προβλήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος, διέκοψε την κίνηση των συρμών του μετρό, εμπόδισε την ομαλή ροή προγράμματος τηλεοπτικών σταθμών και προκάλεσε δεκάδες άνευ λόγου κινητοποιήσεις της αστυνομίας –κι όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Ήταν ένας 26χρονος αγρότης από την Σκιαδά Αχαΐας.

Στο μεταξύ, ο 52χρονος από την Αιγείρα Αχαΐας που έβαλε μπουρλότο στο αμάξι του αφού το πάρκαρε μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών τα ξημερώματα της 29.12.2005 «αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα» (Καθημερινή, 30.12.2005).

Φυσικό είναι. Μόνο «χαβαλετζήδες» και «ψυχοπαθείς» μπορούν να «αναστατώσουν» μια ολόκληρη πόλη ή μια ολόκληρη χώρα.

Με ή χωρίς εισαγωγικά.


«ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ»


-Το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η μετανάστευση βλάπτει τη χώρα -Το 53,8% θεωρεί πολύ ή αρκετά ενοχλητική την παρουσία ατόμων άλλης εθνικότητας στην Ελλάδα (από την Καθημερινή, 31.12.2005) .

«Την πλέον αρνητική στάση απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης στην Ευρώπη έχουν οι Έλληνες με ποσοστό 87,5%. Συγχρόνως θεωρούν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους ότι οι ξένοι συνιστούν εθνική απειλή [84,7%]. Το ίδιο συμβαίνει και με τη στάση τους απέναντι σε αλλοεθνείς και αλλόθρησκους εν γένει στο ‘διαφορετικό’ [77%]» (Καθημερινή, 18.12.2005).

Υπερήφανοι Ελληνες ασκούν το δικαίωμα της διαφορετικότητας

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΩΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΜΕΡΟΣ Β


Σχεδόν οι μισοί από τους 650 μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού από σχολεία της Ρόδου και των Ιωαννίνων σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που πρέπει να μαθαίνουν Ιστορία, απάντησαν «για να νιώθουν περισσότερο Έλληνες» (Καθημερινή, 28.12.2005).

Εννοείται βεβαίως ότι δεν υπάρχει άλλη Ιστορία πέραν της Ελληνικής. Ακόμα κι όταν αφορά άλλους λαούς.

FACTOIDS

* «Μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι τα δάση είναι το αντίδοτο για τα επικίνδυνα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ότι είναι κι αυτά, όπως ο άνθρωπος, θύματα της κλιματολογικής μεταβολής στον πλανήτη. Κι όμως, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature τα δάση –και γενικότερα τα μέλη του φυτικού βασιλείου- αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι λύση. Ειδικότερα η έρευνα… αναφέρει ότι τα φυτά απελευθερώνουν περίπου το ένα τρίτο του μεθανίου που ανιχνεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης» (Καθημερινή/Guardian, 13.1.2006).

* Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι κυκλοφόρησε και μεταφρασμένο στα Ελληνικά το βιβλίο του Μάικλ Κράιτον State of Fear («Το Κράτος του Φόβου»). Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό και οι μη αγγλομαθείς Έλληνες θα μπορούν να υποστούν την αισχρή προπαγάνδα των γνωστών Σκοτεινών Κέντρων Αποφάσεων, μέσω του αργυρώνητου πράκτορά τους, ο οποίος προσπαθεί να μας πείσει ότι το Επερχόμενο Οικολογικό Ολοκαύτωμα είναι στην ουσία αέρας κοπανιστός… Ουστ!


ΣΧΟΛΙΟΝ ΟΥΔΕΝ


«Όπως απέδειξε η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι σήμερα –σε 49.000 γυναίκες ηλικίας από 40 έως 79 χρονών- η φτωχή σε λίπη διατροφή δεν περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ούτε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ποσοστά εμφάνισης των νοσημάτων αυτών ήταν ακριβώς τα ίδια με αυτά που παρουσίασαν οι γυναίκες που έτρωγαν κυριολεκτικώς ό,τι τραβούσε η ψυχή τους… Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στο Journal of the American Medical Association… είναι εξαιρετικά ευρεία, στοίχισε 415 εκατ. δολάρια… Κατά συνέπειαν, τα συμπεράσματά της είναι οριστικά» (Καθημερινή, 9.2.2006).


Μιαμ!

ΑΠΟΡΙΑ

Εφόσον τα περιβόητα «προσβλητικά» για το Ισλάμ σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ δεν δημοσιεύτηκαν σε καμία μουσουλμανική εφημερίδα, τότε πώς τα είδε και τα έκρινε ως προσβλητικά ο μουσουλμανικός όχλος που διαδηλώνει και καίει πρεσβείες; Κι επειδή στο Helladistan η κοινή γνώμη είναι κατεξοχήν ισλαμική, παραθέτω εδώ το link προς τα σκίτσα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εκδοθεί εναντίον μου κανένας «φετφάς».


ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ

Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Από την Ελευθερία, 10.9.1954. Αυτό θα πει οικολογική συνείδηση!



123 views

Recent Posts

See All
bottom of page