top of page

Απρίλιος 2005

Κάτι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Θα πείτε, πως ακόμα κι αν τίποτα δεν συμβαίνει, πάλι κάτι συμβαίνει. Όμως μιλάω για κάποιες περίεργες «κινήσεις» παικτών και πιονιών (κυρίως πιονιών που νομίζουν ότι είναι παίκτες) στη σκακιέρα (ή στο θέατρο των επιχειρήσεων αν προτιμάτε).


Τι ακριβώς συμβαίνει; Χμμ, πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περιγραφεί. Έχει να κάνει όμως με όλα αυτά που γράφω εδώ και αλλού.


Στοιχείο πρώτο:


Έχω ήδη εντοπίσει και αναφέρει σε άρθρα μου κάτι που υποψιαζόμουν από πολύ παλιά: ότι σύντομα πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για τις «κλασικές» ταξινομήσεις και κατηγορίες των Οριακών Φαινομένων –και συγκεκριμένα εκείνων που χαρακτηρίζουμε ως «παραφυσικά». Έχω ήδη εντοπίσει πως ήδη όροι όπως «ΑΤΙΑ», «φάντασμα», «οπτασία», «φορτεανή πτώση» μοιάζουν ντεμοντέ και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό τους περιεχόμενο. Ο λόγος; Οι όροι θεσπίστηκαν και συγκεκριμενοποιήθηκαν (δηλ. πάγωσαν) μέσα σε μια συγκεκριμένη Συναινετική Πραγματικότητα άλλων εποχών.


Στοιχείο δεύτερο:

Το εκκρεμές πάει κι έρχεται, πάει κι έρχεται, πάει κι έρχεται…

Άσχετο; Καθόλου. Διαβάζω από την Καθημερινή (20.2.2005).


«…’ουφολογία’: η (παρα)επιστήμη των ούφων (sic): αποκρυφισμός και παραψυχολογία μέσα από ένα πρίσμα εθνικιστικών, αντισημιτικών αποχρώσεων, με μπόλικη Ορθοδοξία, αρχαιολατρία και κάμποση γραφικότητα. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τις αφελείς υπεραπλουστεύσεις τύπου Κοέλο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση δεν είναι μόνο για γέλια».


Και που να πάρει, συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά που να πάρει και να σηκώσει, εγώ άλλο πράγμα ήξερα πως ήταν η UFOλογία…

Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εκείνο που έλεγα στην αρχή –ότι κάτι συμβαίνει…


Τέλος πάντων, πολύ στη θεωρία το ρίξαμε.


Στις 14 Φεβρουαρίου από αδέσποτη σφαίρα τραυματίστηκε ελαφριά στο πόδι οδηγός λεωφορείου στην αφετηρία, στην οδό Δέδε, στο Μενίδι (Νέα, 15.3.2005). Το περιστατικό εντασσόταν στο πλαίσιο των μίνι-ταραχών που εκδηλώθηκαν στο Μενίδι και στο Ζεφύρι από Τσιγγάνους που διαμαρτύρονταν για την ποινή που επιβλήθηκε σε αστυνομικό ο οποίος σκότωσε νεαρό ομόφυλό τους.


Θα πείτε τι το παράξενο υπάρχει; Μπορεί και τίποτα. Εγώ απλώς επισημαίνω. Και απλώς υπενθυμίζω όλες εκείνες τις ιστορίες με τους ελεύθερους σκοπευτές («φαντάσματα» και μη), τους πετροβολιστές της Εθνικής και της Αττικής οδού και όλους εκείνους τους περίεργους, άπιαστους τύπους που έχουν βάλει στόχο λεωφορεία.


Την επόμενη μέρα του επεισοδίου στο Μενίδι, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στον Ξηρόκαμπο Άρτας, ένας 44χρονος υλοτόμος, επιβαίνοντας σε δίκυκλο, πυροβολεί και σκοτώνει 17χρονο μαθητή που περίμενε σε στάση λεωφορείου. Πέτρα του σκανδάλου ήταν μάλλον η 15χρονη αδελφή του τελευταίου. Ο δράστης περιγράφηκε ως «άνθρωπος κλειστός, λιγόλογος, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα» (Νέα, 26-27.3.2005).


Μάλιστα… Πάμε παρακάτω.


Κοσμοχαλασιάς γίνεται στο Διαδίκτυο παγκοσμίως. Αλλά οι απόηχοι της επανάστασης εν εξελίξει δεν φτάνουν μέχρι εδώ, στην Ισχυρή Ελλάδα, την Κοιτίδα των Πάντων. Και πώς να φτάσουν; Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου (Καθημερινή, 20.2.2005), το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο διαμορφώνεται στο 21,6% (προτελευταίοι στην Ευρώπη των 25).


«Την ώρα που η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί προσωπικό υπολογιστή (52%) στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 28,2% και είναι χαμηλότερο ακόμα και από το μέσο όρο δέκα νέων μελών και των τριών υποψηφίων προς ένταξη (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) που είναι 30%».


Αλλά δε βαριέστε; Τι να μας πούνε από τη ζωή τους οι ξυπόλητοι που θέλουν να γίνουνε κι Ευρωπαίοι; Εξάλλου εμείς είμαστε και ψυλλιασμένοι και έχουμε και αδάμαστο φρόνημα.


Κι οι φοιτητές στην πρωτοπορία. Να, στις 23 Φεβρουαρίου, στις 4:30 μμ, φοιτητές του Παντείου εξερχόμενοι από το κτίριο εντόπισαν νεαρό να κρατά στα χέρια του μια μικρή ψηφιακή κάμερα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των φοιτητών, ο νεαρός βιντεοσκοπούσε το χώρο του πανεπιστημίου. Ως συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες, οι φοιτητές απέδειξαν πως είναι ακοίμητοι φρουροί και προστάτες της δημοκρατίας και των θεσμών. Συνέλαβαν τον νεαρό και τον μετέφεραν (φαντάζομαι με αβρό τρόπο) στον πρύτανη ο οποίος κάλεσε την Ασφάλεια και με αφορμή το συγκλονιστικό αυτό συμβάν συγκάλεσε έκτακτη σύγκλητο (Καθημερινή, 24.2.2005).


Τελικά ο νεαρός ήταν υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου. Όμως είναι συγκινητικό το πώς οι Έλληνες φοιτητές, ευαισθητοποιημένοι στα θέματα των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» έδρασαν αμέσως.


Κατόπιν βέβαια θα ξαμολήθηκαν με τα κινητά τους βγάζοντας βίντεο και φωτογραφίες τους πάντες και τα πάντα…


Και επιπλέον δεν ξέρουν οι φουκαράδες ότι είναι όλοι Αμερικάνοι. Πού να το ξέρουν όμως; Τους το δίδαξε κανείς; Όχι. Συνεπώς δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Διαδηλώνων υπέρ της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ

«Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» είναι η μόνιμη επωδός που ακούγεται από το πρωί ίσαμε το βράδυ στα ΜΜΕ. Ποιος το αμφισβητεί αυτό; Και οι φοιτητές, βροντοφωνάζουν δυναμικά ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, σαν γνήσιοι νέοι, διακατεχόμενοι από «προοδευτικές» ιδέες.


Και για του λόγου το αληθές να και τι έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα τις ξενοφοβικές και εθνικιστές στάσεις στον φοιτητικό πληθυσμό (Νέα, 27.3.2005).


· Πέντε στους δέκα πιστεύουν πως "για την αύξηση της ανεργίας στη χώρα ευθύνεται η μεγάλη παρουσία των μεταναστών".


· Πάνω από το 60% πιστεύει ότι «από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες»

· Το 48% θεωρεί τους Έλληνες πολεμιστές "ως τους πιο γενναίους και ηρωικούς αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό ανώτερο όλων".


· Το 45% θεωρεί ότι "καμία ιστορία δεν είναι ισάξια της ελληνικής".


· Το 20% θεωρεί ότι "πρωτεύουσα της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η Κωνσταντινούπολη".


Αμφιβάλλω εάν η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θα έβρισκε στο χάρτη χωρίς βοήθεια που διάβολο πέφτει η Κωνσταντινούπολη (ή η Αριδαία εν πάση περιπτώσει), αλλά αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως όλα αυτά που γράφω ΔΕΝ είναι κοινωνική κριτική, ούτε επισήμανση των «κακώς κειμένων». Όχι, δεν έχω πέσει τόσο χαμηλά.


Είδατε το Supersize Me, την ταινία εκείνου του πανέξυπνου (ή πανίβλακα) τύπου, του Μόργκαν Σπέρλοκ, ο οποίος «απέδειξε» πως άμα τρως χάμπουργκερ και πατάτες τηγανιτές από το πρωί ίσαμε το βράδυ, επί ένα μήνα, θα χοντρύνεις, θα ανεβάσεις την χοληστερόλη και την πίεσή σου; Είχε κάνει βέβαια καριέρα στην ποιοτική εκπομπή I Bet You Will του MTV στην οποία ο ρόλος του ήταν να σταματά αγνώστους στο δρόμο και να τους πείθει να περνούν εξευτελιστικές δοκιμασίες (πχ να ξυρίσουν το κεφάλι τους και μετά να φάνε τις τρίχες και άλλα τέτοια παρόμοια). Κάπου εκεί θα πρέπει να του ήρθε και η σχετική ιδέα.


Κι έτσι ο Σπέρλοκ απέδειξε πώς οι Κακές Εταιρείες φαστ φουντ Απεργάζονται τα Σατανικά τους Σχέδια για την Καταστροφή της Υγείας μας. Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι για να μας διαφωτίζουν με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις.


Εγώ ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με τον Σπέρλοκ που σκέφτομαι να κάνω το ίδιο αλλά με τα δικά μας δεδομένα: να τρώω σουβλάκι με πίττα, πατάτες, κοκορέτσι και παϊδάκια, κάθε μέρα επί ένα μήνα και να αποδείξω πέραν πάσης αμφιβολίας την Σατανική Συνωμοσία των Σουβλατζίδικων και Ψησταριών που Απεργάζονται την Καταστροφή της Υγείας μας. Μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο με κρουασάν γεμιστά, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, και άλλα παρόμοια.


Κι αν δεν τα καταφέρετε, τουλάχιστον θα το φχαριστηθείτε.

Supersize This!

Και οι Βόμβες Τρόμου συνεχίζουν να σκάνε ολοένα και περισσότερο. Παράγουν μάλιστα και περίεργα υβρίδια που ενσωματώνονται σε διάφορους χώρους πραγματικότητας. Δεν είμαι τόσο βλάκας ώστε να πέσω στην παγίδα, συνεπώς από δω και στο εξής θα δίνω μόνο ψήγματα πληροφορίας που μπορούν να αποκαλύψουν μελλοντικές κινήσεις στο παιχνίδι.


Για παράδειγμα, τι θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2006;


Δεν ξέρετε; Άντε, για να σας βοηθήσω σας λέω ότι έχει κάποια σχέση με όλα εκείνα που έγραφα κάποτε περί flash mobs (ποιος τα θυμάται αυτά πλέον;)


«Οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου και συχνά είναι πιο ρυπογόνες από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια ίδιας ισχύος, επιβεβαιώνουν έρευνες στη Βραζιλία. Σύντομα, στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κάθε χώρας θα προσμετράται και η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων» (news.in.gr, 24.2.2005).


Α, ναι, μην το ξεχάσω κι αυτό: «Ειδικοί, κάνοντας τις σχετικές αναλύσεις αναφέρουν ότι κάθε 62 εκατ. χρόνια γίνεται κάποια μαζική εξόντωση ειδών η οποία οφείλεται σε μεγάλες και βίαιες πλανητικές αλλαγές (έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, εποχή πάγων κτλ) ή σε πτώση κάποιου αστεροειδούς. Με δεδομένο ότι η τελευταία μαζική εξόντωση συνέβη πριν 65 εκατ. χρόνια οι επιστήμονες δηλώνουν την ανησυχία τους ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο σοβαρό κίνδυνο τον οποίο όμως δεν μπορούν να προσδιορίσουν» (Βήμα, 31.3.2005).


Καλό έτσι; Κατά τα άλλα, η Συναινετική Πραγματικότητα διέπεται από την Αρχή της Ασημαντότητας: ότι δηλαδή δεν κατέχουμε κάποια ιδιαίτερη θέση ούτε στο χώρο, ούτε και στο χρόνο. Ούτε ο πλανήτης μας είναι κάτι το ιδιαίτερο, ούτε ο Γαλαξίας μας, ούτε η εποχή που ζούμε.Φανταστείτε και να ήτανε δηλαδή...

Στο μεταξύ διαβάζω και ακούω ότι ετοιμάζονται όλοι για τη Μεγάλη Πανδημία της Γρίπης. Πού θα πάει, θα σκάσει κι αυτή…


Ελπιδοφόρα μηνύματα από την Ιρλανδία: η απαγόρευση του καπνίσματος στις παμπ της Ιρλανδίας συμπλήρωσε πρόσφατα ένα χρόνο εφαρμογής. «Αντίθετα με ό,τι πίστευαν πολλοί, η απρόσμενη επιτυχία του σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές τόσο στην κοινωνία όσο και στην κουλτούρα της χώρας… Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι ότι μια τέτοια κίνηση η οποία θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και πολιτικώς παρακινδυνευμένη έγινε τόσο γρήγορα αποδεκτή από το σύνολο των πολιτών της ‘απείθαρχης’ Ιρλανδίας… Φαίνεται ότι το μέτρο έχει πλέον εγκαθιδρυθεί για τα καλά». (Βήμα, 31.3.2005).


Και εις ανώτερα… Τι έχει σειρά για απαγόρευση;


Στο μεταξύ συνεχίζεται αδιάκοπα η φουμαρολογία για τον «αποικισμό του διαστήματος». Έχοντας πάρει το «μπλε χαπάκι» (βλ. Matrix) τα μέλη της διαστημικής κοινότητας βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην συλλογική τους παραίσθηση. Και οι δικοί μας δημοσιογράφοι μεταφέρουν τα απανθίσματα της σοφίας τους στον ημερήσιο τύπο για να σας «ενημερώσουν».


«Είναι επίσης γνωστό ότι βρίσκεται υπό κατασκευήν και το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο που σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα ανοίξει τις διαστημικές πύλες του τού χρόνου… Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας μειώνει συνεχώς το κόστος ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της διαστημικής αποίκισης» (Βήμα, 27.3.2005).


[Ακολουθά βροντερό, ακατάσχετο γέλιο με διαλείμματα κλάματος]


Τα ασύστολα ψέματα και οι ανακρίβειες ανταγωνίζονται τους ευσεβείς πόθους. Ο Έντουαρντ Μακ Κούλαχ, επιστημονικός διευθυντής της Boeing μας λέει σχετικά με τον αποικισμό του Άρη (που προφανώς ξεκινά σε ένα, άντε δυο το πολύ χρόνια) ότι «η πρώτη κοινότητα στον Άρη μπορεί να αριθμεί χίλιους κατοίκους ενώ η εξέλιξή της σε αποικία θα δεκαπλασιάσει τον πληθυσμό. Ο Μακ Κούλαχ υπολογίζει πως αν ξεκινούν από τη Γη κάθε χρόνο τέσσερις αποστολές με αποίκους η πρώτη κοινότητα των χιλίων ατόμων θα έχει γίνει έπειτα από δέκα χρόνια μια πόλη 400.000 κατοίκων» (Βήμα, 27.3.2005).


Πέντε-δέκα την ημέρα κι εκατό την εβδομάδα!

Ήγγικεν η ώρα! (Ελευθερία 13.11.1958)

Α, ναι, ο αποικισμός του Άρη θα προχωρήσει και μάλιστα με τη Γεωπλασία, δηλαδή με την μετατροπή του πλανήτη σε δεύτερη Γη μέσω εφαρμογής μεθόδων πλανητικής μηχανικής. Ευτυχώς όμως οι «προοδευτικοί» και οι «προσγειωμένοι» επισημαίνουν τους τρομερούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα. «Μπορούμε να αλλάξουμε τον Άρη», λέει ο Πήτερ Ρηντ, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Πρέπει όμως να το κάνουμε; Θα ήταν αναγκαίο μόνο αν υπήρχε κάποιος σοβαρότατος λόγος σχετικός με την επιβίωση της ανθρωπότητας» (Νέα, 26-27.3.2005).


Η ηλιθιότητα τέτοιων δηλώσεων αποτελεί την επιτομή του zeitgeist της παρκημασμένης Δύσης του 21ου αιώνα σε όλο της το μεγαλείο. Υπάρχουν και χειρότερες δηλώσεις. Η συγγραφέας αστρονομικών βιβλίων δρ Ζακλίν Μίτον τονίζει ότι το θέμα «δεν είναι ότι αλλάζουμε την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη [Σ.Σ. πότε κιόλας το κάναμε και δεν το πήρα πρέφα;] αλλά ότι επιχειρούμε αυτή την αλλαγή χωρίς να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις [Σ.Σ. Ποιες επιπτώσεις; Σε ποιον;]» (ίδιο δημοσίευμα). Περιττό να παραθέσουμε και τις τραγικά προβλέψιμες δηλώσεις του εκπρόσωπου των Φίλων της Γης («αυτό το σενάριο για τον Άρη είναι τρελό»), ο οποίος βεβαίως καταλήγει στις τραγικά προβλέψιμες υπενθυμίσεις του για το Πρωτόκολλο του Κιότο κλπ κλπ κλπ. Αλλά άμα έχεις τέτοιους Φίλους…


Οπως βλέπετε, η ανθρωπότητα του 21ου αιώνα είναι πανέτοιμη να κατακτήσει το διάστημα!


Και το καλύτερο ασς το φύλαγα για τέλος. Αν νομίζετε ότι εκείνοι που υπεραμύνονται της θεωρίας ότι δεν πήγαμε ποτέ στη Σελήνη παίρνουν το χρυσό μετάλλιο ηλιθιότητας, καλύτερα να ρίξουν μια ματιά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δρος Αμπντ Αλ-Μπασέτ Σαγίντ του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου της Αιγύπτου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το κανάλι Al-Majd TV στις 16.1.2005. Μπροστά του ωχριούν ακόμα και οι αποκαλύψεις του γνωστού δικού μας τηλεπλασιέ «αποκαλυπτικών» βιβλίων. Τέτοια κείμενα λένε πολλά για την κατάσταση (και το μέλλον) του κόσμου του Ισλάμ (και του δικού μας κόσμου).


ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ

Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Είναι πασίγνωστα τα σημερινά προβλήματα υπερπληθυσμού της Ιαπωνίας... (Ελευθερία, 9.5.1963)



102 views

Recent Posts

See All
bottom of page