top of page

Απρίλιος 2006


ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ


Ναι, καλά διαβάσατε. Όχι μόνο το κάπνισμα, αλλά και το φίλημα μπορεί να σκοτώσει. Σύμφωνα με στοιχεία συγκλονιστικής μελέτης, τα άτομα που έχουν αλλεργία στα φυστίκια πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά όταν φιλούν τους συντρόφους τους οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταναλώσει φιστίκια ή φιστικοβούτουρο (ert.gr, 7.3.2006). Η πιθανότητα ένα φιλί να είναι μοιραίο σε άτομο αλλεργικό στα φιστίκλια έγινε αντικείμενο έρευνας μετά το θάνατο μιας 15χρονης από το Κεμπέκ του Καναδά τον περασμένο Νοέμβριο η οποία παρουσίασε άμεση αλλεργική αντίδραση στο φιλί του φίλου της οποίος είχε φάει φιστικοβούτυρο πριν εννιά ώρες. Κι αν νομίζετε ότι το βούρτσισμα των δοντιών ή το μάσημα τσίχλας συνεπάγεται εξάλειψη του κινδύνου πλανάσθε πλάνην οικτράν. Η μελέτη λέει ότι αυτό δεν αλλάζει τις πιθανότητες. Δυστυχώς η μελέτη δεν αναφέρει το ασφαλές χρονικό όριο μετά την παρέλευση του οποίου το φίλημα γίνεται ακίνδυνο. Όμως εγώ περιμένω την επόμενη παρόμοια μελέτη που θα αφορά την βελτίωση των ιατρικών γνώσεών μας και –πάνω απ’ όλα- να βελτιώνει το επίπεδο ζωής μας.


ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Μια που πιάσαμε το θέμα της ποιότητας ζωής, να και μια άλλη είδηση που προκαλεί ένα σκίρτημα χαράς και αισιοδοξίας. Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο θα εξεταστεί από κοινοβουλευτική επιτροπή της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας (Καθημερινή, 2.3.2006). Η επιτροπή θα εξετάσει τις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στους συνεπιβάτες. Η είδηση δεν αναφέρει εάν η επιτροπή εξετάσει και τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στους διαβάτες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το διερχόμενο αυτοκίνητο.

Εμένα μου πήρανε και το δίπλωμα!

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Κι αφού περί νικοτίνης το ζήτημα, να και δυο ερωτήματα

Πρώτον: Ξέρατε ότι οι καπνιστές εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά νόσου του Πάρκινσον από τους μη καπνιστές;

Δεύτερον: Έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο είναι επιδημιολογικά επιβεβαιωμένο ότι το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ασθενών με σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού;

Όχι, δεν σας δίνω την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα.


ΑΜΟΛΥΒΔΗ Ή ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ;


Γκρινιάζετε για τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ; Αν ναι, τότε καθήστε και κάντε έναν απλό υπολογισμό για να δείτε πόσο κοστίζει ένα λίτρο πόσιμο νερό της βρύσης.

Γκρινιάζετε για την τιμή της αμόλυβδης; Αν ναι τότε συγκρίνετε την τιμή ενός λίτρου βενζίνης και την τιμή ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού.

Ναι, ξέρω, με όλα αυτά τα κάδμια, και τα νίτρα ποιος διακινδυνεύει να πίνει νερό της βρύσης; Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο.

Απελπισμένος καταναλωτής επιχειρεί να αυτοπυρποληθεί με αμόλυβδο νερό

ΑΚΡΙΒΟΙ ΣΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ


Θυμάστε το διαβόητο Ζέπελιν που κατασκόπευε την ιδιωτική μας ζωή; Διαβάζετε τις ειδήσεις για τις πυρπολημένες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στους δρόμους; Μάλλον όμως δεν προσέξατε και μια άλλη είδηση που ήταν αναπόφευκτο να περάσει στα ψιλά.

«Σε διαγωνισμό γυμνής φωτογραφίας μηνιαίου περιοδικού… συμμετείχε χωρίς να το καταλάβει μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Εντόπισε δημοσιευμένη στις σελίδες του εντύπου γυμνή φωτογραφία που της είχε τραβήξει παλιότερα συμμαθήτριά της και είχε κρατήσει αποθηκευμένη στο κινητό της τηλέφωνο… Η φωτογραφία υπεκλάπη με τη χρήση της τεχνολογίας Bluetooth… Δράστης εκτιμάται ότι είναι κάποιος από τους συμμαθητές της κοπέλας… Ο άγνωστος υποκλοπέας δεν έχει εντοπιστεί. Ασκήθηκε όμως δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 27χρονου διευθυντή έκδοσης του περιοδικού…» (Καθημερινή, 28.2.2006).

Κάντε και μια αναδρομή στην Επικαιρότητα του Φεβρουαρίου 2003, όπου μεταξύ πολλών άλλων έγραφα: «Κανείς –ούτε οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ούτε οι χρήστες- δεν έχει συνειδητοποιήσει τον πραγματικό σεισμό σε πολλαπλά επίπεδα που θα προκαλέσει η επέκταση της χρήσης MMS (και αργότερα μετάδοσης κινούμενης εικόνας). Εκατομμύρια επίδοξοι Big Brother θα ξαμοληθούν φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τον καθένα –και κατά παράδοξο τρόπο ο κάθε Big Brother θα είναι κι αυτός υποψήφιο θύμα ΟΛΩΝ των άλλων Big Brother!»

Κι ύστερα σας ενοχλούν οι κάμερες της τροχαίας…

Πυρπολημένη κάμερα παρακολούθησης κυκλοφορίας


Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ


«Το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν δίκιο που προσβάλλονται όταν βλέπουν τον προφήτη τους σε γελοιογραφίες σαν τρομοκράτη» (δημοσκόπηση της Metron Analysis, Ελευθεροτυπία, 24.2.2006). Δε ρωτάμε πόσοι από αυτό το 65% των Ελλήνων έχουν δει τις περίφημες γελοιογραφίες.

Όμως το ποσοστό πρέπει να είναι παραπλήσιο με εκείνο των Μουσουλμάνων στις ισλαμικές χώρες οι οποίοι είδαν τις γελοιογραφίες και διαμόρφωσαν γνώμη. Διότι καλά πληροφορημένοι πολίτες ίσον υπεύθυνοι πολίτες.

Στις 28.2.2006 έγινε και διαδήλωση Μουσουλμάνων στην Αθήνα εναντίον των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ. Οι διαδηλωτές δήλωσαν μάλιστα ότι «δεν έχουν κανένα παράπονο από την στάση των Ελλήνων στο θέμα αυτό» (Ελευθεροτυπία, 28.2.2006). Τώρα ξεφυσώ με ανακούφιση. Ο Πύργος των Αθηνών δεν αποτελεί πλέον στόχο κατειλημμένου από αεροπειρατές αεροσκάφους της Ολυμπιακής…

Α, ναι, στη δημοσκόπηση που ανέφερα προηγουμένως, «σε ποσοστό 62% οι Έλληνες δηλώνουν ότι νιώθουν πως βρίσκονται πιο κοντά στο δυτικό κόσμο».

Όμως στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, έτσι δεν είναι;


ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - Ι

Αντιγράφω από το Greek Forum

«Το Μάθημα της Έκθεσης» ή «Πώς να γράψετε ένα σωρό πομπώδεις κοινότοπες ανοησίες, γεμίζοντας το μέγιστο δυνατό αριθμό σελίδων για πράγματα τα οποία ούτε γνωρίζατε, ούτε και θα μπορούσατε να γνωρίζετε στην ηλικία σας» ή «Πώς να μιλήσετε σαν τυπικός Νεοέλληνας ξερόλας με στόμφο και βεβαιότητα για πολυσύνθετα θέματα, αναπαράγοντας βλακώδη δημοσιογραφικά κλισέ, έτσι ώστε να αποσπάσετε την εύνοια του εξίσου άσχετου καθηγητή/βαθμολογητή σας»

ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΙΙ


Καταγράφω νέα επιδρομή του πληθυντικού που αποδυναμώνει όλο και περισσότερες λέξεις, καθιστώντας τις ασαφέστερες (βλ. και Επικαιρότητα Νοεμβρίου 2004)

-καταγράφονται τηλεθεάσεις -τα είδαμε στις τηλεοράσεις -οι ανταγωνισμοί σε διεθνές επίπεδο -οι συμπεριφορές αυτές είναι απαράδεκτες (αυτό πάλιωσε πια) -οι διαταραγμένες ταυτότητες των συμμετεχόντων -οι εθνικισμοί -οι λαϊκισμοί -οι ολοκληρωτισμοί

Έρχομαι να προτείνω νέες προσθήκες:

-οι εγκληματικότητες -οι βίες -οι καθημερινότητες -οι καταπιέσεις -οι φτώχειες -οι τρομοκρατίες -οι ιμπεριαλισμοί -οι νεοφιλελευθερισμοί

Ουπς! Μάλλον δεν πρωτοτύπησα. Ο ορθογράφος του Word μου έβγαλε λάθος μόνο τις δυο πρώτες. Όλες τις υπόλοιπες τις θεώρησε σωστές…

Τέλος πάντων. Τελειώνω τη βινιέτα με μια ερώτηση: πώς μεταφράζονται μονολεκτικά και περιεκτικά στα Αγγλικά οι λέξεις:

-αισχροκέρδεια -υπερκέρδη -χιούμορ


ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ


Τώρα τελευταία τα ζόμπι είναι της μόδας σαν υπερφυσικά πλάσματα στις ταινίες φρίκης. Πρόσφατο είναι και το δικό μας "Το Κακό". Γιατί όμως; Σύμφωνα με τον Μαξ Μπρουκς, συγγραφέα του (φυσικά) επιτυχημένου Zombie Survival Guide: Complete Protection From the Living Dead, τα ζόμπι «πάνε χέρι με χέρι με αποκαλυπτικά σενάρια. Δεν νοείται μόνο ένα ζόμπι. Πρέπει να έρχονται κατά εκατομμύρια. Η κοινωνία καταρρέει. Και τα ζόμπι δεν ανήκουν σε συμβατικά περιβάλλοντα τρόμου. Τα ζόμπι σε ψάχνουν και σε βρίσκουν. Ο ήλιος ανατέλλει κι αυτά δεν κρύβονται. Καλείς την αστυνομία κι αυτά δεν φεύγουν. Δημιουργούν μια αλυσωτή αντίδραση κοινωνικής κατάρρευσης». (New York Times, 31.3.2006) Ο υποκείμενος φόβος ότι ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να τρελαθεί εν ριπή οφθαλμού… Χμμ, μάλιστα, αυτό δεν το είχα σκεφτεί

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ


«Η αναμφισβήτητη αλήθεια των μαθηματικών αποδείξεων θεωρείται το αποκορύφωμα της λογικής. Όμως οι μαθηματικές αποδείξεις είναι πια τόσο περίπλοκες ώστε να απαιτούν τη χρήση υπολογιστή και σε πολλές περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για την ισχύ τους, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές. ‘Πιστεύω ότι έχουμε αναπόφευκτα εισέλθει σε μια εποχή που οι μεγάλες μαθηματικές δηλώσεις είναι τόσο περίπλοκες ώστε μπορεί να μην μάθουμε ποτέ με απόλυτη σιγουριά αν είναι αληθείς ή ψευδείς»… δήλωσε ο δρ Κηθ Ντέβλιν του πανεπιστημίου του Στάνφορντ». (news.in.gr, 19.2.2006).

Τι να σημαίνει άραγε αυτό;


ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ


Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Από την Ελευθερία 13.1.1966. Βλέπετε πόση πρόοδος έχει επιτελεστεί 40 χρόνια αργότερα;


103 views

Recent Posts

See All
bottom of page