top of page

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2004


Νάμαστε λοιπόν ξανά μαζί μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απουσίας. Πολλά έχουν συμβεί στο ενδιάμεσο –κι ακόμα περισσότερα θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν. Σε πολλά επίπεδα…


Να για παράδειγμα ας πούμε, έχουμε τη φοβερή και τρομερή γρίπη των πουλερικών που ενσκήπτει στην Ασία. Κατά περίεργο τρόπο δεν έχει προκαλέσει την ίδια υστερία που είχε προκαλέσει πέρυσι το SARS (αλήθεια, το θυμάστε κι αυτό;). Ίσως οφείλεται στο ότι δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να σφαγιαστούν εκατομμύρια δύστυχα πουλερικά –και άλλα πτηνά- προκειμένου να «σωθούν ανθρώπινες ζωές» (αυτό πάντα πιάνει και δεν μπορεί κανείς να προβάλλει αντίρρηση). Πόσες ανθρώπινες ζωές; «Στους 22 έφτασαν οι νεκροί… σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, τις μόνες χώρες της Ασίας όπου καταγράφονται θάνατοι ανθρώπων από την επιδημία που πλήττει οκτώ χώρες της ηπείρου», διαβάζω σήμερα (18.2.2004) στο Βήμα. Όμως η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, έτσι δεν είναι;


Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης παθαίνει κίρρωση του ήπατος...


Ειδικοί σε θέματα επιδημιών «έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας» (Βήμα, 15.1.2004) κατά τη διάρκεια συνάντησης της Royal Society στο Λονδίνο. «Τουλάχιστον 30 νέες ασθένειες αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στις ερχόμενες τρεις δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ανθρώπου όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη». Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η φετινή επανεμφάνιση του SARS στην Κίνα αποτελεί «προειδοποιητικό σήμα για τη μεγαλύτερη ως φαίνεται απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στα χρόνια που έρχονται: τις επιδημίες».


Προσέξτε ότι ένα αμφιβόλως τεκμηριωμένο φαινόμενο (υπερθέρμανση του πλανήτη) συνδέεται πλέον ασυζητητί και a priori με ένα ατεκμηρίωτο φαινόμενο (ότι τα αέρια που παράγει η ανθρώπινη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου). Όμως ο άνθρωπος θέλει Απλές Αλήθειες και βολικούς Αποδιοπομπαίους Τράγους.


Αχ αυτό το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»! Όχι μόνο υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και εποχή παγετώνων θα προκαλέσει! (Βήμα, 1.2.2004) Δύο στη συσκευασία του ενός δηλαδή. Όμως οι εκάστοτε μόδες και βαθύτερες τάσεις καμουφλάρονται πάντα πίσω από το ένδυμα της Αυθεντίας (του επιστήμονα στην εποχή μας, του ιερέα σε άλλες εποχές…).

Ακουσα ότι έρχεται η Εποχή των Παγετώνων! Γουστάρω!

Ένα απ’ αυτούς είναι και ο διάσημος καθηγητής Stephen Schneider, κάποτε φανατικός υπέρμαχος της επερχόμενης ψύξης του πλανήτη, όταν η εν λόγω θεωρία ήταν μοδάτη, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1970.


Σήμερα, σαν καθηγητής στο Στάνφορντ και περιβαλλοντικός σύμβουλος του Αλ Γκορ, έχει μεταστραφεί σε έναν από τους φανατικότερους υπερμάχους της θεωρίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το 1992 δήλωνε στην Boston Globe με περισσή επιστημονική αμεροληψία ότι «είναι δημοσιογραφικά ανεύθυνο να παρουσιάζονται και οι δυο πλευρές [της θεωρίας περί παγκόσμιας υπερθέρμανσης] λες και επρόκειτο για ζήτημα ισορροπίας». Και σε ένα τεύχος του Discover του 1989 τα έλεγε ακόμα πιο χύμα και τσουβαλάτα, διακηρύσσοντας πως το κοινό πρέπει να υποβάλλεται σε σενάρια τρόμου και δραματοποιημένες, υπεραπλουστευμένες δηλώσεις. «Ο καθένας μας πρέπει να αποφασίσει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να είναι αποτελεσματικός και να είναι έντιμος», κατέληξε ο δρ Σνάιντερ. Η δικαιολογία; Ιερή! Να υποστηρίξει το κοινό την οικολογική δράση. Εξίσου ιερές δικαιολογίες είχαν ο Γκαίμπελς και οι Σοβιετικοί προπαγανδιστές… Βλέπετε ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα…

Λέτε να μου πήγαινε η θέση του Υπουργού Προπαγάνδας;

Κι ο Σνάιντερ είναι απλώς ένα ασήμαντο πιόνι στα χέρια άλλων διαδικασιών που ούτε καν φαντάζεται…

Λέγαμε όμως για τις επιδημίες. Σύμφωνα με είδηση της 11.2.2004 (Βήμα), εκτιμάται ότι μέχρι το 2015 οι μισοί Ευρωπαίοι θα είναι αλλεργικοί. «Τα ποσοστά των αλλεργικών ατόμων αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς μεταξύ των κατοίκων των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας». Αραγε τυχαία τη λένε Γηραιά Ήπειρο;


Όμως η Ιερά Συμμαχία μετεωρολόγων-γιατρών εργάζεται για το καλό μας. Και ιδού το νέο της υβρίδιο: ο βιομετεωρολόγος! Στο εξωτερικό και ιδίως στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη ειδικότητα παρουσιάζει άνθηση (Βήμα, 16.11.2003) ενώ και στην Ευρώπη αρχίζουν να ιδρύονται κέντρα που ασχολούνται με τη σχέση ανάμεσα στα φυσικά φαινόμενα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σχέση αυτή είναι γνωστή εδώ και αιώνες, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται στο μέλλον θα αποτελέσει ακόμα ένα χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής και συμπεριφοράς.


«Πες μου τι καιρό θα κάνει αύριο να σου πω από ποιες ασθένειες πιθανόν να κινδυνεύεις», λένε ουσιαστικά οι επιστήμονες του τομέα. (ρεπορτάζ Θεοδώρας Τσώλη, Βήμα 16.11.2003). Μα βέβαια όλα αυτά είναι για το καλό μας. Όπως τα γελοία «δελτία ηλιοθεραπείας», ή η θερμοκρασία που φιγουράρει στο κάτω μέρος της οθόνης των ιδιωτικών καναλιών σε περιόδους καύσωνα ή «καύσωνα». Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θ. Κολύδας εξηγεί παραστατικά στο ίδιο ρεπορτάζ:


«Αν εκδίδαμε ένα δελτίο που θα απευθυνόταν πχ στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα υπήρχε κίνδυνος να επιδρούσε σημαντικά και στην ψυχολογία ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, εμποδίζοντας τον φυσιολογικό τρόπο ζωής τους».


Βέβαια ο «φυσιολογικός τρόπος ζωής» τείνει σήμερα να εξισώνεται με την υστερική φοβία απέναντι στους πάντες και τα πάντα.


Και στην «ισχυρή Ελλάδα»; Α, εδώ δε μασάμε!


«Σε σύγκριση με τα στοιχεία του εξωτερικού… προέκυψε ότι οι Έλληνες έχουν υψηλότερο επίπεδο αυτοαναφερόμενων φόβων σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες αναφέρουν περισσότερους φόβους από τους συνομήλικούς τους σε πολλές περιοχές του πλανήτη» (Βήμα, 9.11.2003, αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τον καθηγητή Πειραματικής Ψυχλογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ρ. Μέλλον).


«Ξενόφοβος εμφανίζεται ένας στους δυο μαθητές (44,2%) σε λύκεια του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ερευνών Κοινής Γνώμης του Παντείου» (Βήμα, 1.11.2003). Ενας στους τρεις μαθητές μάλιστα εκφράζει ακόμα πιο «σκληρές» και «ακραίες» θέσεις.


Ποιος είπε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές; Μα δεν είναι! Απλώς οι άλλοι είναι Αλβανοί!

Λέμε να έρθουμε στην xora tis filoxenias!

Κι όπως έχουμε πει και γράψει άπειρες φορές, μέσα στο κλίμα αυτό, διάφορα άλλα συμβαίνουν. Φαινομενικά άσχετα…


«Μπλόκα σε όλες τις κεντρικές λεωφόρους στήνει η Τροχαία για να συλλάβει το μανιακό με τις πέτρες που επανεμφανίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Φαληρικό Δέλτα τραυματίζοντας τον 37χρονο Θ.Π» (Alpha TV, 18.11.2003). Αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν δεχτεί επίθεση περισσότεροι από 12 οδηγοί και 3 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.


Τέτοια φαινόμενα όμως έρχονται σε κύματα. Στις 19.11 αναφέρεται (Alpha TV) ότι «κάποιος ή κάποιοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ που περνούν από το Δαφνί. Οι άγνωστοι δράστες στήνουν καρτέρι σχεδόν μέρα παρά μέρα σε σκοτεινά σημεία της περιοχής και με σφεντόνα εκτοξεύουν μεταλλικά σφαιρίδια ή πέτρες σε διερχόμενα λεωφορεία… Μέχρι σήμερα έχουν δεχτεί επίθεση 8 λεωφορεία».


Στις αρχές Ιανουαρίου αναφέρθηκε (Ελευθεροτυπία, 15.1.2004) ότι συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι με αεροβόλο στα Καμίνια που είχαν επιτεθεί σε λεωφορείο και οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.


Ανήλικοι είναι, έχουν το ελαφρυντικό της εφηβείας. Όπως και ο δολοφόνος της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Άννας Λιντ εχει το ελαφρυντικό της «ψυχοπάθειας». Ο 25χρονος Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς που κατηγορείται για τη δολοφονία υποστήριξε ότι «μια φωνή του είπε να το κάνει, πρέπει να ήταν η φωνή του Ιησού Χριστού» (Βήμα, 13.1.2004). Πριν καιρό η δήμαρχος Αθηναίων είχε γλιτώσει παρά τρίχα από έναν παρόμοιο «ψυχοπαθή» ενώ λίγο καιρό πριν η πρωθυπουργική κατοικία δέχτηκε «μπαλωθιές» από έναν ακόμα «ανισόρροπο».


Θα πείτε τώρα τι σχέση έχουν αυτά τα περιστατικά με κάποιους αφηνιασμένους πιτσιρικάδες με αεροβόλα; Μπορεί και καμία.


Αλήθεια τι απέγιναν τα περίφημα flash mobs που ενέσκηψαν εν είδει επιδημίας πέρυσι το καλοκαίρι; Υπάρχει ένα σχετικό άρθρο μου στο τεύχος Μαρτίου (νο 187) του Ανεξήγητου που κυκλοφορεί λίαν συντόμως. Όμως στο άρθρο μου εκεί ήταν αδύνατο να συμπεριλάβω αυτό το θαυμάσιο animation.


Θα πείτε τώρα τι σχέση έχουν τα flash mobs με αυτά που αναφέραμε προηγουμένως; Μπορεί και καμία.

Να και κάτι άλλο άσχετο (και τελευταίο). Στις αρχές Φεβρουαρίου ο διαβόητος δρ Πάνος Ζαββός ανακοίνωσε ότι απέτυχε στην νέα του απόπειρα να κλωνοποιήσει άνθρωπο (Βήμα, 5.2.2004). Ο δρ Ζαββός δήλωσε πάντως ότι θα συνεχίσει ως τη στιγμή που θα επιτύχει. Η είδηση βέβαια πέρασε στα ψιλά (και όταν ο δρ Ζαββός πετύχει μάλλον θα περάσει στα ακόμα… ψιλότερα). Στα αζήτητα έμεινε επίσης μια ακόμα δήλωση της γνωστής μας μαντάμ Μπουασελιέ της Clonaid για τη γέννηση ακόμα ενός κλωνοποιημένου παιδιού την ίδια χρονική περίοδο.


Ποιος ασχολείται όμως με απάτες όπως οι Ραελιανοί;

Ξέρετε τώρα ποιος γελάει καλύτερα...

Θα πείτε τώρα τι σχέση έχει ο Ζαββός, οι κλώνοι και οι Ραελιανοί με αυτά που αναφέραμε προηγουμένως.


Μπορεί και καμία.


Απλώς, ίσως ότι οι άδειοι τενεκέδες κάνουν το μεγαλύτερο θόρυβο.

Άκρα του τάφου σιγή…

Ωχ, το μάτι μου! Τι θα δούμε ακόμα!

Η Πρωτοβουλία του Μήνα


Στις 15 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Σελήνη και να στείλουν ανθρώπους στον Άρη. Αυτή βέβαια ήταν η είδηση που «πέρασε». Άλλο βέβαια η είδηση και άλλο το παρασκήνιο για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.


Πάντως εδώ στο Hellenistan σχεδόν κανείς δεν το πήρε πρέφα. Κανείς; Όχι ακριβώς. Διάφοροι δημοσιογράφοι των «καλύτερων ΜΜΕ του κόσμου» βρήκαν την ευκαιρία να «καυτηριάσουν» το Μεγάλο Σατανά. Η υποδοχή ήταν αναμενόμενη: το κλασικό μείγμα ειρωνείας και συγκατάβασης του «περήφανου Hellena» που αδυνατεί ή φοβάται να καταλάβει τις εξελίξεις πέραν των Βαλκανίων. Από τα διάφορα σχετικά πονήματα «έγκριτων δημοσιογράφων» ξεχώρισα ένα από ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας. Τα σχόλια σε bold δικά μου.


«Ανοίγουν σαμπάνιες κάθε φορά που τα ρομποτάκια τους (προσέξτε την ανείπωτη ειρωνεία στο «τους») πατάνε με τα μηχανικά ποδαράκια τους στον Άρη. Ανήκουν προφανώς σε μια ανώτερη φυλή. Με άλλα ιδανικά (προφανώς), άλλες ανάγκες (προφανέστατα). Ο κόσμος τους κοιτάζει μόνο ψηλά (τσκ-τσκ, τι κακό πράγμα αυτό) προς το Διάστημα, αν έχει μάτια. Που δεν έχει. Αν είχαν μάτια τα μέλη της φυλής NASA (καμία σχέση με τη φυλή Μασάι) θα έβλεπαν γύρω τους (όπως εμείς!) και δεν θα είχαν πια διάθεση να ανοίξουν σαμπάνια. Ο πεφωτισμένος πατέρας τους (Ο Μεγάλος Σατανάς βεβαίως, φτου κακά!), δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα διαστημικά προγράμματά τους (πάλι αυτό το "τους")…»


Και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά...

Ρε σεις πήγε οχτώμιση! Βάλτε FALTER, έχει Εισαγγελάτο!



146 views

Recent Posts

See All
bottom of page