top of page

Ιούλιος 2003

Ασυνήθιστα μεγάλο το μεσοδιάστημα από την προηγούμενη ανανέωση της Επικαιρότητας αυτού του site, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο υπογράφων έλειπε σε ταξίδι. Επιστρέφοντας βρήκε διάφορα e-mail αναγνωστών που ρωτούσαν για την διακοπή. Οφείλει όμως να τους διαβεβαιώσει όλους τους αναγνώστες ότι (ευτυχώς ή δυστυχώς) επέστρεψε σώος και αβλαβής για να τους ταλαιπωρήσει περαιτέρω.


Μια στοίβα εφημερίδων με περίμενε κατά την επιστροφή μου, με αποτέλεσμα να έχω μια πιο σφαιρική εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη κατά την απουσία μου. Όχι ότι υπήρξε καμία έκπληξη…


Λίγο προτού φύγω, κυκλοφόρησε η είδηση για έναν Βρετανό στρατιώτη ο οποίος πάσχει από το περίφημο Σύνδρομο του Κόλπου (τον πρώτο, όχι τον δεύτερο). Θα πείτε, τι πρωτότυπο έχει η είδηση, αφού χιλιάδες είναι οι σχετικές περιπτώσεις; Κι όμως! Η πρωτοτυπία της είδησης έγκειται στο γεγονός ότι ο 33χρονος στρατιώτης, δεν υπηρέτησε ποτέ στον πόλεμο του 1991!!!


Το συμπέρασμα που βγάζει ο αναγνώστης της είδησης είναι ότι ο Βρετανός είναι πάσχων.


Μάλιστα… Άραγε υπήρξε τουλάχιστον ιατρική επιβεβαίωση ότι ο στρατιώτης υποβλήθηκε σε κάποιο νοσογόνο παράγοντα στο πεδίο της μάχης;


Όχι. Ο στρατιώτης δικαιώθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου το οποίο έκρινε πως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει μπορεί να προέρχονται από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς που δέχτηκε πριν την έναρξη του πολέμου.


Η πρόσφατη αυτή περίπτωση αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Στην Αγγλία ήδη γίνεται πολύς ντόρος για το Σύνδρομο του Κόλπου νο 2 (δηλαδή για τις συνέπειες που υπέστησαν οι στρατιώτες μετά την πρόσφατη σύγκρουση στο Ιράκ). Έχουμε επίσης το Σύνδρομο των Βαλκανίων. Ακόμα και οι σκληροτράχηλοι Ρώσοι έχουν το Σύνδρομο της Τσετσενίας (αλήθεια!) ενώ ακόμα και ο Ισραηλινός στρατός που σαφώς δεν θεωρείται ότι αποτελείται από "μαμόθρεφτα", έχει προσβληθεί από το Σύνδρομο της Ιντιφάντα!


Προφανώς οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση δείχνει πλέον να συνοδεύεται από το δικό της ιατρικό σύνδρομο. Κι όπως λέει και ο Μπρένταν Ο’ Νηλ στο spiked-online«καμία σύγκρουση δεν φαίνεται να είναι πλήρης χωρίς στρατεύματα που απειλούν να μηνύσουν τους διοικητές τους που τους έβαλαν να κάνουν ριψοκίνδυνα πράγματα». (και μιλάμε κατά κύριο λόγο για επαγγελματικούς στρατούς…)


Όμως ο εξοβελισμός του ρίσκου, για τον οποίο πολλά έχω γράψει σε τούτη τη στήλη αλλά και αλλού, φαίνεται να μην γνωρίζει όρια.


Σύμφωνα με είδηση της 8.5.2003 (Το Βήμα), αποζημίωση ζητούν με αγωγή τους 70 Βρετανοί από τουριστικό πρακτορείο για προβληματική πτήση. Άραγε επρόκειτο για πρακτορείο της συμφοράς; Όχι. Το Σεπτέμβριο του 1999, ένα αεροσκάφος της Britannia Airways επιχείρησε να προσγειωθεί εν μέσω θύελλας σε ισπανικό αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος. Κανείς από τους 236 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα, αλλά 70 εξ αυτών αποφάσισαν να ζητήσουν αποζημίωση για το ψυχικό τραύμα που υπέστησαν. Η μήνυση κατατέθηκε όχι εναντίον της αεροπορικής εταιρείας αλλά εις βάρος του τουριστικού πρακτορείου το οποίο δεν τους είχε ενημερώσει για τους ενδεχόμενους κινδύνους του ταξιδιού…


Πόσο απέχουμε ακόμα από τη στιγμή που οι πυροσβέστες θα μηνύουν την πυροσβεστική υπηρεσία επειδή δεν τους ενημέρωσε ότι η φωτιά προκαλεί εγκαύματα, οι αστυφύλακες θα μηνύουν την Αστυνομία επειδή δεν τους ενημέρωσε ότι οι σφαίρες των κακοποιών σκοτώνουν;


Και η ιστορία συνεχίζεται. Θα διαβάσατε ίσως την είδηση για τον τολμηρό Βρετανό εξερευνητή που κατόρθωσε να φτάσει στο Βόρειο Πόλο μόνος και με τα πόδια –ένας άθλος που αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον θλιβερό σύγχρονο κόσμο με τα σύνορα που έχουν κλείσει. Α, ναι, ο εξερευνητής δέχθηκε όμως και επικρίσεις ότι επέλεξε λάθος εποχή να πάει στο Βόρειο Πόλο. «Το να πας στο Βόρειο Πόλο αυτή την εποχή του χρόνου είναι λιγάκι ηλίθιο και βάζεις σε κίνδυνο τις ζωές πολλών άλλων ανθρώπων». Τάδε έφη (επαγγελματίας) πιλότος εταιρείας διάσωσης που παρέλαβε τον εξερευνητή από τον Πόλο (Βήμα, 29.5.2003). Το επόμενο βήμα είναι να μηνύσουν τον εξερευνητή επειδή προκάλεσε και ψυχικό τραύμα στους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τις ειδήσεις, ανησύχησαν υπερβολικά, τους ανέβηκε η πίεση και βίωσαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου… Γιατί όχι;


Εξερεύνηση… Ακόμα και η ίδια η λέξη έχει χάσει το νόημά της. Διαβάζω στα κυριακάτικα φύλλα διαφημιστικές καταχωρίσεις τουριστικών πρακτορείων για «αποστολές εξερεύνησης» στον Αμαζόνιο, στο Θιβέτ και στη Γη του Πυρός. «Αποστολές εξερεύνησης» με παραμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, αιρ κοντίσιον και πλήρη διατροφή… Αχ καημένε Φώσετ! Ευτυχώς που εξαφανίστηκες νωρίς!

Στο μεταξύ, μια περίεργη σειρά συμβάντων σχετικά με τον Παγκόσμιο Τρόμο που απλώνεται ιδιαίτερα μετά την 11-9 σημειώθηκε πρόσφατα. Στις 22 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ αύξησαν το βαθμό συναγερμού σε «πορτοκαλί επίπεδο» (προτελευταίο στη σχετική κλίμακα) λόγω πιθανού κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος. Κυκλοφόρησαν και φήμες για χρήση «βρόμικων» πυρηνικών όπλων (συμβατικές βόμβες μικρής ισχύος με επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά) –κάτι που χτυπά κατευθείαν στο θυμικό του κοινού, όπως τα βιολογικά-χημικά όπλα.


Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν στο Ριαντ τρεις Μαροκινοί που σχεδίαζαν αεροπειρατεία σε επιβατηγό αεροπλάνο της χώρας με στόχο να το χρησιμοποιήσουν σε αποστολή αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών στόχων στη Σαουδική Αραβία (Το Βήμα, 22.5.2003).


Το βράδυ της ίδιας μέρας, τρομακτικός σεισμός 6,7 Ρίχτερ συγκλονίζει την Αλγερία αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματίες. Την Αλγερία, μια χώρα που σπαράσσεται από έναν ακήρυκτο εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φανατικούς ισλαμιστές που σκορπούν το θάνατο και τον πανικό σε αθώους Αλγερινούς χωρικούς… Την Αλγερία, τη «μαύρη τρύπα» της Βόρειας Αφρικής, μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται πλάι στο Μαρόκο.


Συμπτώσεις; Ασφαλώς. Τι σχέση έχει η διεθνής ισλαμική τρομοκρατία με τους σεισμούς;


ΟΙ Έλληνες σεισμολόγοι έσπευσαν να καθησυχάσουν το θορυβημένο από το γεγονός ελληνικό κοινό. Είχε προηγηθεί και μια ισχυρότατη δόνηση 6,4 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία στις 1 Μαΐου, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου, ένας ίδιας ισχύος σεισμός κλόνισε το Νότιο Σινκιάνγκ στην Κίνα. Και στις δυο περιπτώσεις, οι νεκροί ήταν εκατοντάδες.


Για όσους δεν το πρόσεξαν, η σεισμοσειρά κινήθηκε από ανατολάς προς δυσμάς με χονδρικά αντίθετη φορά από την πορεία διάδοσης της γνωστής μας επιδημίας του SARS. Σύμπτωση; Ασφαλώς! Τι σχέση έχουν οι σεισμοί με τις επιδημίες;


Το Σάββατο 31 Μαΐου, η Σελήνη κρύβει τον ηλιακό δίσκο στα πλαίσια μιας κανονικότατης έκλειψης ηλίου πλην όμως ιδιαίτερης αστρονομικά: η έκλειψη είναι δακτυλιοειδής και χάρη σε ένα σπάνιο συνδυασμό θέσεων Γης και Σελήνης, η έκλειψη ακολούθησε πορεία από ανατολάς προς δυσμάς, αντίθετα από τη συνηθισμένη περίπτωση που ακολουθεί αντίθετη πορεία.

Ήταν και ορατή ως μερική έκλειψη από τη χώρα μας.


Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει η έκλειψη με όλα αυτά που λέγαμε προηγουμένως… Δεν ξέρω, αλλά ίσως ο γερο-Τσαρλς Φορτ μπορεί να μας δώσει μια απάντηση…


Ίσως ο Φορτ να μπορούσε να συνδέσει και τα ακόλουθα γεγονότα: στα μέσα Ιουνίου έχουμε συνεχόμενα σεισμικά γεγονότα στο Λιτόχωρο, στην Πάτρα, στη Θάσο, στα Γρεβενά, με αποκορύφωμα στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου 4,9 Ρίχτερ προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις 18 Ιουνίου. Λίγο μετά έχουμε την γνωστή περίπτωση του φορτηγού πλοίου με τους εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών που εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στα ελληνικά νερά, και το φορτίο του οποίου σίγουρα δεν προοριζόταν για κατασκευή πασχαλινών κροτίδων.


Στο μεταξύ η επιδημία του SARS φαίνεται να υποχωρεί. Το αν αυτό είναι οριστική υποχώρηση (τι είναι οριστικό στη δυναμικά εξελισσόμενη βιόσφαιρα;) ή τακτικός ελιγμός, είναι άλλο θέμα. Στελέχη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας τονίζουν ότι ο αριθμός μεταλλάξεων του ιού έχει αυξηθεί (Το Βήμα, 20.6.2003). Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι το SARS μπορεί να απλωθεί ανεξέλεγκτα στην Αφρική, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών δημοσίας υγείας και υγειονομικών υπηρεσιών (Βήμα, 22.5.2003). Υπενθυμίζουν και την περίπτωση της Νιγηρίας, μιας από τις τελευταίες χώρες της Αφρικής όπου εμφανίστηκε το AIDS αλλά στην οποία η εξάπλωσή του υπήρξε ραγδαία έκτοτε.

Άραγε το χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εξάπλωση τέτοιων νεότευκτων επιδημιών; Όχι. Στον Καναδά ας πούμε, χώρα με εξαιρετικά υψηλό υγειονομικό επίπεδο και εξελιγμένη υποδομή, το SARS έχει στρογγυλοκαθίσει και δεν φεύγει με τίποτα. Γιατί; Ουσιαστικά, άγνωστο. Επιπλέον εξελίσσεται με πραγματικά περίεργο τρόπο που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον κλασικό μηχανισμό διασποράς και μόλυνσης. Να για παράδειγμα, στις αρχές Ιουνίου αναφέρθηκε ότι την προηγούμενη βδομάδα σημειώθηκαν 4 νέοι θάνατοι σε νοσοκομείο που βρίσκεται μακριά από τις μολυσμένες περιοχές (Το Βήμα, 3.6.2003). Στο Τορόντο, το σημείο όπου ξέσπασε το SARS στον Καναδά, η επιδημία δείχνει εκνευριστική αντοχή. Όμως οι επιδημίες έχουν τη δική τους περίεργη δυναμική, φαινόμενο που έχω αναλύσει αρκετά στα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα.


Και βεβαίως δεν αναφερόμαστε μόνο σε επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων. Στην προηγούμενη επικαιρότητα είχαμε αναφερθεί στο φαινόμενο των «σμηνών αυτοπυρπολήσεων». Υπήρξε και συνέχεια. Στις 17 Ιουνίου ένας 38χρονος άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη Γαλλική πρεσβεία εν μέσω ενός έντονου κλίματος ταραχών στην Τεχεράνη εναντίον του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος και αμερικανικών απειλών και προειδοποιήσεων για τα ιρανικά πυρηνικά όπλα. Δυο μέρες μετά, αυτοπυρπολούνται τρεις Ιρανοί (δυο γυναίκες και ένας άντρας) στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Στις 19 Ιουνίου έχουμε άλλα τρία κρούσματα αυτοπυρπόλησης Ιρανών αντικαθεστωτικών στη Ρώμη και στη Βέρνη. Η φράση «εμπρηστικό κλίμα» μάλλον δεν είναι σχήμα λόγου.


Και μια που αναφερθήκαμε σε φωτιές, ας θυμηθούμε και την περίπτωση του 37χρονου «ψυχοπαθούς εμπρηστή» που έβαλε έξι φωτιές μέσα σε δυο ώρες στο κέντρο της Αθήνας στις 5 Μαΐου… Βεβαίως αυτοί οι «ψυχοπαθείς» πάντα έχουν το ακαταλόγιστο, είτε πρόκειται για εμπρησμούς, είτε για απόπειρες δολοφονίας πολιτικών και άλλων προσώπων…


Κι οι «κοινωνικά απροσάρμοστοι» επίσης. Στις 29 Μαΐου, επίθεση με πέτρες δέχτηκαν τα ξημερώματα διερχόμενοι οδηγοί στο 34ο χλμ της Αττικής Οδού, στο ύψος του Γέρακα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Δυο μέρες μετά ανακοινώθηκε (Βήμα, 31.5.2003) ότι οι δράστες ήταν δυο νεαροί από το Γέρακα. Τι σημασία έχει όμως μια μεμονωμένη (;) πράξη δύο τυχαίων (;) ατόμων; Ίσως και καμία. Θυμήθηκα όμως ένα απόσπασμα που είχα αναφέρει μερικά χρόνια πριν:


«Φανταστείτε… την εικόνα της Αθήνας σε μερικά χρόνια, όταν ενόψει της Χρυσής Ολυμπιάδας, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και το μετρό θα έχουν μετατρέψει ριζικά το πρόσωπο της πρωτεύουσας. Μήπως ένα νέο πρόσωπο τυφλής, α-πολιτικής αστικής τρομοκρατίας ξεπροβάλλει μαζί με την αυγή του νέου αιώνα; Διόλου απίθανο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι δημόσιες αρχές και το ευρύ κοινό έχουν πολλές φορές πιαστεί «αδιάβαστοι» από τις ίδιες τις εξελίξεις. Στο πλήρως αστικοποιημένο τοπίο της Αττικής του 21ου αιώνα, μπορεί οι ρουκέτες της 17Ν να αποτελέσουν γραφικές αναμνήσεις μιας άλλης, πιο ήσυχης και πιο προβλέψιμης εποχής…»


Αρκετά δυσοίωνα όλα αυτά αλλά ταιριαστά με το zeitgeist. Στο μεταξύ όμως, μέσα στην αναμπουμπούλα περνούν και διάφορες άλλες ειδήσεις που το ευρύ κοινό, μπουχτισμένο από την υπερπληθώρα της (παρα)πληροφόρησης, δεν προσέχει όσο ίσως θα έπρεπε. Σε προηγούμενες επικαιρότητες είχαμε αναφερθεί στην ιστορία της κλωνοποίησης. Υπάρχουν όμως κι άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις.


Να, για παράδειγμα, ποιος πρόσεξε εκείνη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαΐου (Βήμα, 30.5.2003). Στη Βρετανία, δυο σπουδαστές σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν δέντρα των οποίων το DNA θα έχει διασταυρωθεί με DNA ανθρώπου. Αυτό θα καταστεί δυνατόν με την αντικατάσταση των αχρησιμοποίητων κρίκων του DNA στα χρωματοσώματα των δέντρων με ανθρώπινο DNA για τη δημιουργία υβριδίου στο οποίο τα ανθρώπινα γονίδια θα είναι μεν ανενεργά, αλλά παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού και κατά συνέπεια και στους καρπούς του.

Οι σπουδαστές δεν είναι βιολόγοι ή γενετιστές αλλά της σχολής Καλών Τεχνών και ενδιαφέρονται για την ηθική πλευρά του θέματος καθώς και τις κοινωνικές του επιπτώσεις. Έτσι το πείραμα είναι λίγο-πολύ «αθώο». Και συνεπώς ελάχιστοι θα του δώσουν σημασία…


Να και κάτι άλλο: μάθατε ότι κατασκευάστηκε το πρώτο βιοκομπιούτερ; Μάλλον όχι. Κι όμως, πρόκειται για ένα συνδυασμό πυριτίου και ζώντων εγκεφαλικών κυττάρων ποντικού. Όπως αναφέρει η (έγκυρη) είδηση, πρόκειται για νέα γενιά κομπιούτερ «ικανών να προσαρμόζονται και να αλλάζουν όσο υπάρχουν και επιπλέον να θεραπεύονται μόνοι τους, δηλαδή να αυτοεπισκευάζονται» (Βήμα, 20.5.2003). Η πρώτη εμπορική εφαρμογή ονομάζεται Kephera, έχει διαστάσεις καφετιέρας και κινείται με ταχύτητα ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο, κοστίζει δε μόνο 3.000 ευρώ.


Καλό καλοκαίρι!

Η Απάτη του Μήνα

Το SARS μπορεί να υποχωρεί, αλλά στο Hellenistan ο πανικός καλά κρατεί. Ας είναι καλά τα σκουπιδοκανάλια μας που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.


«Καμία ευρωπαϊκή τηλεόραση, ακόμα και των χωρών που έχουν κρούσματα, δεν έχει αφιερώσει ούτε το 1% του τηλεοπτικού χρόνου που εμείς αφιερώνουμε. Πουθενά δεν υπάρχουν στρατιές ανθρώπων, "γιατρών-πολιτικών-νοσηλευτών", που υποτίθεται ανησυχούν και ο καθένας εκφράζει την άποψή του περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι».


Τάδε έφη ο γνωστός καθηγητής της καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέντευξή του (Ελευθεροτυπία, 17.5.2003). Λίγες μέρες πριν είχαμε το ύποπτο κρούσμα SARS με την Νοτιοαφρικάνα αεροσυνοδό στο Σισμανόγλειο.


«Τι ήθελαν και την έφεραν εδώ; Πρέπει να την κάψουν στον κλίβανο για να γλιτώσουμε όλοι εμείς. Έτσι δεν θα υπάρχουν ούτε μικρόβια, ούτε τίποτα!»


Τάδε έφη ανώνυμος υπάλληλος του Σισμανόγλειου (Βήμα, 14.5.2003). Ενας μεμονωμένος ηλίθιος; Σύμφωνοι. Όμως ποιος παίζει με τον αναπτήρα μέσα στη μπαρουταποθήκη; Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Τι κάνει «μπλα-μπλα» στα τηλεοπτικά παράθυρα;


Σύμφωνα με καταγγελίες του διοικητή του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, (ρεπορτάζ Σ. Αποστολάκη, Ελευθεροτυπία, 27.6.2003) στο οποίο νοσηλευόταν ο Κινέζος επιχειρηματίας που θεωρήθηκε ύποπτος πάσχων, «άντρες της ασφάλειας του νοσοκομείου εντόπισαν τρία άτομα εφοδιασμένα με κρυφές κάμερες, να κυκλοφορούν έξω από τον θάλαμο χαμηλής πίεσης και στους διαδρόμους της Α' Πνευμονολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύεται ο Κινέζος επιχειρηματίας, που παρουσιάζει συμπτώματα άτυπης πνευμονίας…»


«…Τα άτομα αυτά προσπάθησαν να εκμαιεύσουν δηλώσεις ασθενών, συγγενών και συνοδών ότι επικρατεί πανικός στο νοσοκομείο. Στην απόπειρά τους να πείσουν ασθενείς να δηλώσουν ότι επικρατεί πανικός στο νοσοκομείο, δεν δίστασαν να υποσχεθούν και χρήματα στους συγγενείς των ασθενών, ενώ έδιναν οι ίδιοι χειρουργικές μάσκες σε ασθενείς και συγγενείς τους για να τις φορέσουν και να κάνουν δηλώσεις».


«Όταν δεν τα κατάφεραν στην Α' Πνευμονολογική κλινική, πήγαν στην Αιματολογική, όπου όλοι φορούν υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες, ώστε να εμφανίσουν ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί στην κλινική όπου βρίσκεται ο θάλαμος χαμηλής πίεσης».


«Οι τρεις άντρες εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από την Ασφάλεια του νοσοκομείου, ενώ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία. Όμως μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί, οι τρεις άντρες βρήκαν την ευκαιρία και εξαφανίστηκαν».

Έτσι δηλαδή, για να δείτε πόσο μοχθούν κάποιοι για την ενημέρωσή σας! Βάζω στοίχημα ότι δεν ακούσατε κιχ στα τηλεοπτικά κανάλια για το ανωτέρω περιστατικό. Ούτε και θα ακούγατε ποτέ βεβαίως. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.


126 views

Recent Posts

See All
bottom of page