top of page

Ιούλιος 2005

Ίσως να έχετε ακούσει μια είδηση που κάνει γυροβολιά στα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό. Μερικές ειδήσεις έχουν την τάση να κάνουν ακριβώς αυτό: να περιφέρονται στα media σαν καλά μιμίδια (καλή η ρίμα!) και να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και κατόπιν να παρακμάζουν για να εξαφανιστούν από το προσκήνιο. Ίσως και από το παρασκήνιο.


Είναι η είδηση σχετικά με την ενόχληση που προκαλούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Η ακατάσχετη και σαδιστική κωδωνοκρουσία, λένε οι διαμαρτυρόμενοι, καταστρέφει τον μακάριο ύπνο του πρωινού της Κυριακής, της μοναδικής για πολλούς ανάπαυλας γαλήνης στο μαγγανοπήγαδο της εργάσιμης εβδομάδας.


«Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί για πολλούς από τους πολίτες που διαμένουν κοντά σε ναούς και ιερές μονές η ‘κρούση’ των ηλεκτρικών καμπανών.


Πόρισμα το οποίο δημοσιοποίησε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη περιγράφει με ακρίβεια περιπτώσεις πολιτών που έχουν επί σειρά ετών ταλαιπωρηθεί αλλά και τη βαριά κώφωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία επιδεικνύει ακόμη μια φορά έλλειμμα ευελιξίας αλλά και έντονη απροθυμία σύγκρουσης με την εκάστοτε τοπική εκκλησία» (Βήμα, 12.5.2005).


Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που αντιτάσσουν ότι οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και ότι μεγαλύτερη όχληση προκαλούν οι κομμένες εξατμίσεις των μοτοσικλετών, οι «γκαζιές» των επίδοξων Σουμάχερ, η σκυλοπόπ που παίζει στη διαπασών και το πανδαιμόνιο που εκπέμπεται 24ώρες το 24ωρο από τα ζηλευτά σπιτικά των υστερικών νεοελληνικών οικογενειών.


Όχι πως έχουν άδικο. Εγώ απλώς θα επισημάνω έναν ενδιαφέροντα συσχετισμό. Κάποιοι θα τον ονομάζουν «σημασιολογικό». Κάποιοι άλλοι «συγχρονικό». Εγώ κουνώ το κεφάλι καταφατικά και με τις δυο απόψεις (και με μερικές άλλες) και μειδιώ σαρκαστικά.


Κάποιοι ίσως θα το συνέδεσαν ήδη με αυτά που γράφω τον τελευταίο καιρό για τους γνωστούς-αγνώστους Χρήσιμους Ηλίθιους/Ευσυνείδητους Κωδωνοκρούστες που έχουν βαλθεί να κρούουν τον κώδωνα (γενικώς ή ειδικώς) για τις Κάθε Λογής Απειλές.


Το μειδίαμα μετατρέπεται σε βροντερό γέλιο.


Είχαμε και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ένα ακόμα από εκείνα τα (πρακτικώς) ανόητα ορόσημα στα οποία γίνονται προσπάθειες για την «ευαισθητοποίηση» του κοινού, κλπ κλπ. Με την ευκαιρία ξεσπαθώνουν όλοι οι καλοπροαίρετοι.


Φοβού τους καλοπροαίρετους. Δεν ξέρεις από πού θα σου τη φέρουν. Με τους κακοπροαίρετους τουλάχιστον ο εχθρός είναι καλά ορατός.


Ήρθε ο Ιούλιος, σκάει μύτη κι ο καύσωνας. Έχετε προσέξει ότι σε κάθε νέα σαιζόν η θερμοκρασία αυξάνεται; Όχι εκείνη που λέει το θερμόμετρο, αλλά η άλλη, εκείνη που είναι πολύ πιο ενοχλητική και βλαβερή από μερικούς βαθμούς Κελσίου παραπάνω.


Δεν θα γράψω περισσότερα. Άλλωστε μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις (και βάλε).


Να η τελευταία σελίδα της εφημερίδας Ελευθερία, φύλλο της 26ης Ιουνίου 1957 (λίγη υπομονή μέχρι να κατέβει όλη η εικόνα, αξίζει τον κόπο)

Να και η επισημαινόμενη με κίτρινο περιοχή σε μεγέθυνση

Γιατί άραγε μια είδηση για 44 (σαραντατέσσερις) βαθμούς υπό σκιάν που σήμερα θα προκαλούσε μαζική υστερία, κυβερνητικό ανασχηματισμό, κύμα εσωτερικής μετανάστευσης και απεργία της ΑΔΕΔΥ, περνούσε ουσιαστικά στο ντούκου το 1957;


Γιατί σήμερα μια είδηση για επικείμενο «καύσωνα» προκαλεί αιτία για δελτία «έκτακτης επικαιρότητας»;


Τελικά τι θα πει «σημαντική είδηση»;


Τελικά τι θα πει «είδηση»;


Διαβάζω ότι στην Εσπερία έχουν ληφθεί κάτι πολύ hi-tech μέτρα (όχι όπως εδώ, στη Τζουτζία όπου το Κράτος Προκλητικά Αδρανεί). «Σύστημα που θα προειδοποιεί για επερχόμενους καύσωνες θα θέσουν σε λειτουργία μετεωρολόγοι στη Γερμανία» (Βήμα, 18.5.2005).


Το σύστημα ανιχνεύει τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ηλιοφάνεια σε κάθε περιοχή της Γερμανίας και μπορεί να εκτιμήσει το «δείκτη δυσφορίας» και την «ένταση της θερμότητας». Οι προειδοποιήσεις θα αποστέλλονται όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 32ο C.


Η μεγαλοφυΐα του συστήματος είναι ασύλληπτη. Ένα υπέροχο hi-tech σύστημα θα γνωστοποιεί στους Γερμανούς πότε ακριβώς οφείλουν να νιώθουν δυσφορία από τη ζέστη…


Εμείς βεβαίως δεν μασάμε εδώ στη Τζουτζία. Δεν είμαστε σαν τους «ψυχρούς» Γερμαναράδες.


Πολύ προτού πιάσουν οι ζέστες, συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 17ης Μαΐου στόχοι εμπρηστών έγιναν ΙΧ αυτοκίνητα στην Αθήνα. Στις 2:46 πμ άγνωστοι περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό σταθμευμένο ΙΧ στην Άνω Γλυφάδα. Μια ώρα αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες άλλες σταθμευμένο ΙΧ στον Άγιο Ελευθέριο.

Λίγο προτού πιάσουν οι ζέστες, συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 21ης Ιουνίου τέσσερα ΙΧ έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο Ηράκλειο. Οι τρεις πρώτοι στόχοι χτυπήθηκαν στις 5:15 πμ ενώ ο τέταρτος δέκα λεπτά αργότερα. «Οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν τους εμπρησμούς σε άγνωστο δράστη ο οποίος τους τελευταίους 12 μήνες έχει πραγματοποιήσει 19 εμπρηστικές επιθέσεις» (Βήμα, 22.6.2005).


Ανήμερα του Θερινού Ηλιοστασίου! Πού να σφίξουνε κι οι ζέστες.


Τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, βοήθειά μας, επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε τα ξημερώματα ομάδα περίπου 20 νεαρών σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ, στην πλατεία Κάνιγγος. Ταυτόχρονα, στο Ν. Ηράκλειο, δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα καταστράφηκαν όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά, ενώ στο Γαλάτσι φωτιά που έβαλαν άγνωστοι σε κάδο απορριμμάτων επεκτάθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο προκαλώντας υλικές ζημιές (skairadio.gr, 24.6.2005).


Κι από την Κύπρο: "Μάστιγα έχουν καταντήσει για την Αστυνομία οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις. Αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι, πίσω από τα διαδραματιζόμενα, πιθανόν να κρύβεται ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο αναλαμβάνει την εκτέλεση συμβολαίων επ’ αμοιβή. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2005 υπήρξαν 20 υποθέσεις εμπρησμών και εφτά βομβιστικών επιθέσεων, από τις οποίες έχουν εξιχνιασθεί μόνον έξι".(Σημερινή, 30.3.2005).


«Πληθαίνουν τα ερωτήματα στην ΕΛΑΣ από τη συνεχή τοποθέτηση το τελευταίο 15νθήμερο αυτοσχέδιων εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών μικρής ισχύος και συνήθως χωρίς δυνατότητα ενεργοποίησης» (Βήμα, 22.6.2005).


Θα πείτε τι σχέση έχουν μεταξύ τους η τρομοκρατία, τα καμώματα ψυχοπαθολογικών ατόμων και οι πράξεις εκδίκησης ή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών; Πού να ξέρω; Είναι ανάγκη να έχουν;


Εγώ απλώς επισημαίνω. Να, όπως για παράδειγμα ότι τώρα τελευταία οι βομβιστικές-εμπρηστικές-δολοφονικές επιθέσεις που κατατάσσονται από την ΕΛΑΣ στο χώρο της τρομοκρατίας, απομένουν ορφανές. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Θα μου πείτε γιατί να κάνει κανείς τέτοιες ενέργειες άμα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη…

«Κάτι γεννιέται με σπασμωδικό, αποσπασματικό και σε μεγάλο βαθμό ερασιτεχνικό τρόπο», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στο θέμα. (Βήμα, 12.6.2005). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, η αστάθεια που παρατηρείται στα πρώτα βήματα των ενόπλων οργανώσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμα πιο ακραίες μορφές έκφρασης βίας.


Μιμίδια, γονίδια και άλλα τινά…


«Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες κοινωνικές συμπεριφορές και μόδες ακολουθούν τους νόμους του μαγνητισμού. Η έρευνα έδειξε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιμούνται ο ένας τον άλλο και διαμορφώνουν μια νέα ‘κοινή γνώμη’ ακολουθεί το νόμο που περιγράφει τη συμπεριφορά των ατόμων της ύλης σε ένα μαγνητικό υλικό» (Βήμα, 10.5.2005).


Ενδιαφέρον έτσι; Οι εν λόγω ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που εξηγεί τρεις κοινωνικές τάσεις: την πτώση του ρυθμού γεννήσεων στα τέλη του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, την ταχύτατη διάδοση της κινητής τηλεφωνίας και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό σε μια συναυλία συγχρονίζεται στο χειροκρότημα.


«Το μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές βασίστηκε στη φυσική του μαγνητισμού. Όταν ένα μαγνητικό υλικό βρεθεί μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, τα σπίν (στροφορμή) των ατόμων του υλικού τείνουν να αποκτήσουν όλα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το ενδιαφέρον είναι ότι το σπιν του κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάζεται από τα σπιν γειτονικών ατόμων και να ευθυγραμμίζεται με αυτά. Ακόμα κι αν το πεδίο αλλάζει κατεύθυνση αργά και σταθερά, τα σπιν των ατόμων συχνά αλλάζουν όλα μαζί απότομα. Ομοίως οι άνθρωποι έχουν την τάση να μιμούνται τους γύρω τους». (ίδιο δημοσίευμα).


Ω Αγία Κοινή Γνώμη! Ω Κυρίαρχε Λαέ!


Αλήθεια, τι απόγιναν εκείνα τα flash mobs;

"Ασκούμε το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης που πηγάζει από την ελεύθερη βούλησή μας!"

«Ονομάζεται Portable People Meter και είναι μια μικρή συσκευή που παρακολουθεί τι ακούει και τι βλέπει ο κάτοχός της σε ραδιόφωνο και τηλεόραση και στη συνέχεια παρακολουθεί πού πηγαίνει και ψωνίζει. Οι κατασκευαστές της συσκευής μπορούν να μαθαίνουν εάν και σε ποιο ποσοστό επηρεάζεται κάποιος στην καταναλωτική συμπεριφορά του από τα διαφημιστικά μηνύματα που λαμβάνει» (Βήμα, 20.5.2005).


Η συσκευή κατασκευάστηκε από την εταιρία Arbitron η οποία σχεδιάζει τις επόμενες εκδοχές της συσκευής. Το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα των διαστημικών δορυφόρων (μέσω συστήματος GPS) να εντοπίζουν τις συσκευές, άρα και τον κάτοχό τους κι έτσι να γνωρίζουν κάθε τους κίνηση.


Consumo ergo sum. Άλλωστε έτσι δεν γεμίζει εκείνο το αβυσσαλέο κενό που χάσκει βαθιά μέσα μας;

«Η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στη μαθητιώσα νεολαία της Νότιας Κορέας είναι τέτοια που το 77,5% των παιδιών από 13-15 ετών δηλώνει ‘ανήμπορο’ και ‘απελπισμένο’ όταν για κάποιο λόγο δεν έχει τη συσκευή κοντά του» (Βήμα, 10.5.2005).


Κι αν πάτε διακοπές να έχετε υπόψη σας ότι ενώ εσείς χαλαρώνετε (λέμε τώρα) σε κάποια παραλία, κάποιοι άλλοι μοχθούν και κοπιάζουν στην πρώτη επανδρωμένη βάση στον Άρη. Μάλιστα από εκεί προέρχεται και η ακόλουθη φωτογραφία, η οποία απεικονίζει δυο επιστήμονες στην πρώτη φάση ανάβασης σε βουνό του Κόκκινου Πλανήτη.

Ρε δεν καθόμασταν στ' αυγά μας...

Το πιστέψατε στ’ αλήθεια; Τα κεφάλια μέσα γρήγορα! Είναι η επονομαζόμενη «αναλογική εξομοίωση» αρειανής αναρρίχησης. Πρόκειται για εικόνα από την καθημερινή δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Mars Desert Research Station στην έρημο της Γιούτα. Όχι, δεν είναι πρόβα τζενεράλε της NASA, αλλά κάτι σαν εξελιγμένο παιχνίδι RPG για μεγάλους που ντρέπονται να παραδεχτούν ότι παίζουν, προσποιούμενοι ότι κάνουν σοβαρή δουλειά..


Διότι άλλο το όνειρο και άλλο η φαντασίωση.


Πάρτε το γαλάζιο χάπι και καλές διακοπές!

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ

Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Ελευθερία, 20.5.1958 Ζήσε Μάη να φας γαρμπίλι!



99 views

Recent Posts

See All
bottom of page