Καλοκαίρι 2021: Πυρκαγιές και Ολυμπιάδα σε Μαυροκόκκινο Φόντο

Όπως όλοι ξέρουμε, η Ολυμπιάδα του Τόκιο για το 2020 πραγματοποιήθηκε τελικά το… 2021 –για την ακρίβεια από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου. Θα πρέπει να ήταν από τις πλέον ξενέρωτες και αδιάφορες Ολυμπιάδες ever. Ας όψεται βέβαια η κορωνοπαράνοια που έχει κατακλύσει την υφήλιο –και η οποία βέβαια είναι απλώς η πρώτη πράξη μιας σειράς «κβαντικών συμβάντων» που θα βιώσουμε, διότι όπως λέει κι η λαϊκή παροιμία, «μιας κορωνοπαράνοιας, μύριαι έπονται».


Την ημέρα που έγινε η τελετή λήξης της Ολυμπιάδας (8 Αυγούστου), ήταν η 76η επέτειος της ρίψης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι (της Ιαπωνίας φυσικά). Παρότι στο Τόκιο η ολυμπιακή φλόγα έσβησε, στο Ναγκασάκι συνέχισε να καίει. Γιατί; Επειδή η φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία καίει διαρκώς εκεί από το 1984 τοποθετημένη σε έναν πανύψηλο βωμό, στο κέντρο του Πάρκου Ειρήνης της πόλης.


Στο μεταξύ, ενώ διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στη χώρα μας εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές αποτέφρωσαν τεράστιες εκτάσεις. Είχε προηγηθεί ένα πολυήμερο κύμα αφόρητου καύσωνα.


Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά κατέστρεψε 600.000 στρέμματα, κάτι που την καθιστά την πλέον καταστρεπτικότερη στην νεότερη ελληνική ιστορία (το 2007 οι φωτιές στην Ηλεία είχαν κάψει 440.000 στρέμματα).


Στις 3 Αυγούστου, ξεκίνησε φωτιά έξω από τον οικισμό της Βαρυμπόμπης στην Αττική η οποία επεκτάθηκε. Συνολικά, έγιναν στάχτη 12.500 στρέμματα δάσους, ενώ δεκάδες σπίτι υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η φωτιά στη Βαρυμπόπη ξεκίνησε από μια περιοχή βορείως του αεροδρομίου του Τατοΐου, η οποία ονομάζεται… Φλόγα.


Παράλληλα, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Ηλεία, απειλώντας τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, όπου βεβαίως διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα κι όπου βεβαίως ξεκινά το ταξίδι της παραδοσιακά η Ολυμπιακή Φλόγα. Η οποία φυσικά, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν στην Ολυμπία, έκαιγε στην Ολυμπιάδα του Τόκιο.


Στην πυρκαγιά της Αττικής κάηκε και ο δημοφιλής Ιππικός Όμιλος της Βαρυμπόμπης. Ευτυχώς, με συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και συνδρομή πολλών άλλων, οι ιππικοί όμιλοι εκκενώθηκαν από τα άλογα τα οποία μεταφέρθηκαν σώα και αβλαβή στο… Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας (Μαρκόπουλο). Στην πυρκαγιά της Αττικής, επλήγη σοβαρά και η Ιππο-κράτειος Πολιτεία. Κινδύνεψε και το Ολυμπιακό Χωριό


Η Αεροπορική Βάση Δεκέλειας (Τατοΐου) απειλήθηκε κι αυτή, και συγκεκριμένα η 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) η οποία βρίσκεται βορείως του αεροδρομίου. Η Μοίρα καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια τις απαιτήσεις των δημοσίων υπηρεσιών σε αποστολές αεροπυρόσβεσης αλλά και αεροψεκασμού. Μια πυρκαγιά λοιπόν που απειλεί... πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία είναι και επιφορτισμένα με ρόλο… ψεκασμού (μιας λέξης που έχει γίνει πολύ της μόδας τους τελευταίους μήνες, για γνωστούς λόγους).Στο μεταξύ στις 2 Αυγούστου, μια μέρα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά της Βαρυμπόπης, καταγράφηκε θερμοκρασία 46,3 βαθμών στην Μακρακώμη Φθιώτιδας. Η καταγραφή αυτή αποτελεί και την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η Μακρακώμη μέχρι το 1916, ονομαζόταν… Βαρυμπόπη.Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στην περιοχή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, απειλώντας τα ίδια τα Βασιλικά Ανάκτορα. Κι όλα αυτά επί κυβέρνησης ενός απογόνου του Ελευθέριου Βενιζέλου, του ιστορικού και άσπονδου εχθρού της βασιλείας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ήταν μικρανεψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος, είχε παντρευτεί την αδελφή του Βενιζέλου και γιος τους ήταν ο Κυριάκος, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού.


Ο Αριστομένης Μητσοτάκης, αδελφός του παππού Κωνσταντίνου, υπηρέτησε προπολεμικά ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Κάντε μια σημείωση στο όνομα του Παπαναστασίου.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Τατόι παραδινόταν στις φλόγες. Πολύ καταστρεπτικότερη πυρκαγιά ήταν εκείνη του 1916, η οποία σηματοδότησε και το τέλος της «χρυσής εποχής» των βασιλικών κτημάτων, καθώς κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, οι ανακτορικοί στάβλοι, ο ναός του Προφήτη Ηλία, το μουσείο, καθώς και το παλιό ανάκτορο.


Κάηκαν επίσης κατά εκατοντάδες τα ελάφια που ο βασιλιάς Γεώργιος είχε εισαγάγει από την Ουγγαρία. Το πρωί της 6ης Αυγούστου 2021, και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στο Τατόι, η ελληνική ομάδα πόλο νίκησε την αντίστοιχη της Ουγγαρίας με σκορ 9-6 προκρινόμενη για τον τελικό (όπου έχασε από τη Σερβία).


Ο διεθνής πολίστας, Αλέξανδρος Παπαναστασίου αγωνιζόταν με την εθνική πόλο κερδίζοντας την πρόκριση για τον τελικό. Την ίδια ώρα στην Εύβοια το σπίτι του τυλίγονταν στις φλόγες. Την σχετική ανάρτηση έκανε ο πατέρας του αθλητή, πρώην πολίστας ο ίδιος, που είδε το σπίτι της οικογένειας στην