top of page

Μάρτιος 2010


Η αρχή είναι το παν του ημίσεως –κι όσοι δεν κατάλαβαν, δεν πειράζει. Ίσως να είναι και καλύτερα έτσι. Και για αρχή ας ρίξουμε ένα τσιτάτο του θεατρικού συγγραφέα Χένρικ Ίψεν..


«Όταν πιάνω την εφημερίδα και διαβάζω, θαρρώ πως βλέπω φαντάσματα να κινούνται ανάμεσα στις αράδες. Όλος ο κόσμος πρέπει να’ ναι γεμάτος φαντάσματα. Πρέπει να’ ναι αμέτρητα σαν τους κόκκους της άμμου, έτσι θαρρώ».


Τώρα, άλλοι κυνηγάνε φαντάσματα ξεπαγιάζοντας και ξενυχτώντας σε ερειπωμένα σπίτια με υπέρυθρες κάμερες και μαγνητόμετρα. Είναι θέμα γούστου. Όμως το πιο καλά κρυμμένο πράγμα είναι το ολοφάνερο. Σαν το Κρυμμένο Γράμμα του Πόε.

Μπουουουουου!!!!!

Φαντάσματα; Χμμ, μάλιστα. Για να ρίξω κι άλλο ένα τσιτάτο –αν μη τι άλλο βοηθά να γεμίσει η Επικαιρότητα.

«Το παρόν είναι κατά μεγάλο μέρος ένα αθροιστικό, πολυστρωματικό κολλάζ ιζημάτων του παρελθόντος που εναποτίθενται συνεχώς μέσω του πολιτιστικού ισοδύναμου της γεωλογικής διαδικασίας της ιζηματογένεσης» (Eviatar Zerubavel, Time Maps)


Τώρα, αν δεν το πολυκαταλάβατε αυτό το κουλτουριάρικο, δεν πειράζει. Ίσως να είναι και καλύτερα έτσι.


«Για τους γεωλόγους, η χρονιά που διανύουμε θυμίζει τη δεκαετία του 1960! Και αυτό γιατί ο αριθμός των κατολισθήσεων που σημειώνονται φέτος σε όλη τη χώρα… είναι συγκρίσιμος με τη συχνότητα του φαινομένου πριν από πενήντα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) από το Δεκέμβριο έως σήμερα περίπου 40 διαφορετικές περιοχές… έχουν ζητήσει βοήθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο». (Καθημερινή, 13.3.2010)

Μας συγχωρείτε, διακοπή

Φαντάσματα, , ιζήματα, κατολισθήσεις, δεκαετία του 1960. Μα τι σχέση έχουν όλα αυτά;


«Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα ήταν η σκανδάλη που ‘πυροδότησε’ δεκάδες καταστροφικές κατολισθήσεις σε όλη τη χώρα», συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα.


Ξέρετε, για να γίνει μια έκρηξη, χρειάζεται και μια σπίθα. Ή μια σταγόνα. Ή μια καρφίτσα. Ή ένα σκούντημα. Αν δεν το πολυκαταλάβατε αυτό δεν πειράζει. Ίσως να είναι καλύτερα έτσι.


Στα Μαθηματικά το λένε κάπως αλλιώς, αλλά τρέχα γύρευε τώρα...

Αλήθεια τι απέγινε εκείνη η τρομερή «νέα γρίπη»; Τι γίνανε όλα εκείνα τα εκατομμύρια εμβόλια που είχαν καβατζάρει; Ποιος νοιάζεται όμως τώρα για φαντάσματα (είδατε!!) τώρα που το έδαφος κατολισθαίνει (είδατε!!); Τώρα που το έθνος καταβυθίζεται; Συμπτώσεις, Μορφοδιάταξη,Συγχρονικότητα, Αιτιοκρατία, διαλέγετε και παίρνετε, απ’ όλα έχει ο μπαξές –αν το πρόβλημά σας είναι σημειολογικό.


Μπας κι όλα άρχισαν το 1985, όπως εύστοχα εντοπίζει και περιγράφει ο παλιός φίλος Γιώργος Πίττας σε πρόσφατο post του blog του; Σε μια εποχή που κάποια περίεργα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα είχαν αρχίσει να αναδύονται σαν δροσερές και γάργαρες πηγές; Όταν, «η Ελλάδα είχε πάρει τη μορφή ενός γιγάντιου καζανιού στο οποίο μέσα πετάγονταν και ανακατεύονταν τα πλέον ετερόκλητα υλικά για να μαγειρευτεί το απίθανο υλικό του μέλλοντος της».


Άραγε τότε που υπήρχε "...ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα..." τότε που «δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου».


Όλον και ολόνια, όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Άρθουρ Καίσλερ. Το σύστημα είναι το άθροισμα των συστατικών του –συν κάτι ακόμα. Και ένα τέτοιο σύστημα προσπαθεί να διατηρήσει την Ομοιόστασή του (να τα μας!) με διάφορους μηχανισμούς, ένας εκ των οποίων περιγράφεται εδώ με ζηλευτή οξυδέρκεια και χωρίς τις συνηθισμένες περιστροφές και στρεψοδικίες.


Α, ναι, ο Πόλεμος των Λέξεων μαίνεται. Κι είναι απ’ αυτούς που δεν τον παίρνετε χαμπάρι εύκολα. Πάντα μαινόταν δηλαδή, απλώς σήμερα έχουν γίνει πιο στριμόκωλα τα πράγματα. Να δυο παλιές βόμβες διασποράς.

Λιγότερο απο ένα μήνα πριν την "Εθνοσωτήριο"


Λιγότερο από έξι μήνες πριν το Πολυτεχνείο

Να φοβάστε όμως τα παλιά εκρηκτικά που έχουν μείνει θαμμένα –αλλά πάντα επικίνδυνα- ή τα πιο μοντέρνα, soft όπλα που δεν κάνουν πολλή φασαρία όταν εκρήγνυνται. Ποτέ δεν έκαναν δηλαδή. Και είναι πολύ πιο παλιά απ’ όσο νομίζουμε.


Ακρόπολις, 12.7.1935

Απογευματινή, 9.5.1968

Α, μα ναι, είναι εκείνα τα μιμίδια που λέγαμε στην προηγούμενη επικαιρότητα. Ή τα Scripta Volant που έγραφα κάποτε, κάπου αλλού (όχι Λατινομαθείς μου, δεν έχω κάνει λάθος στη διατύπωση!). Για κάθε μέτρο υπάρχει και αντίμετρο, αν και πρέπει να ξέρεις τη χρήση του, διαφορετικά σου σκάζει κατάμουτρα. Ωστόσο τώρα τελευταία βλέπω πολλαπλασιαζόμενες απόπειρες χρήσης τέτοιων αντίμετρων σε forum, blog και αλλαχού (elsewhere). Συμπτώσεις, Μορφοδιάταξη, Συγχρονικότητα, Αιτιοκρατία, διαλέγετε και παίρνετε, απ’ όλα έχει ο μπαξές –αν το πρόβλημά σας είναι σημειολογικό.


Polemou ton Lexeon synexeia: απ’ ό,τι μαθαίνω κυκλοφόρησαν και ηλεκτρονικά εργαλεία για τη μετάφραση των Greeklish στα Ελληνικά, αλλά και για τη μετατροπή των Ελληνικών σε Greeklish. «Όπως κατέδειξε έρευνα του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, η χρήση των Greeklish οδηγεί τους μαθητές να κάνουν ορθογραφικά λάθη, να παραλείπουν τόνους και σημεία στίξης (ή να χρησιμοποιούν τα λατινικά!). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φιλόλογοι δήλωσαν σε ποσοστό 64,3% οτυι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε Greeklish σε γραπτά του σχολείου» (Καθημερινή, 18.3.2010).


Ε, και τι έγινε στην τελική; Όταν σε μια, δυο δεκαετίες η επίσημη γλώσσα θα είναι αυτή, κάποιοι θα αναπολούν με νοσταλγία την εποχή που μια γνωστή πρακτόρισσα των αμερικανοεβραιομασονοσιωνιστών είχε προτείνει την θέσπιση των Αγγλικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας. Προς το παρόν γονείς γρηγορείτε! Παιδόφιλοι (όπως ‘ζωόφιλοι’, ‘υδρόφιλοι’) και άλλοι διεστραμμένοι τύποι καραδοκούν! Πάντα καραδοκούσαν δηλαδή. Ανοίξτε αυτό το link και διαβάστε το περιεχόμενο αφού τελειώσετε το διάβασμα της Επικαιρότητας.


Γκαρίξτε και υπογράψτε «διαμαρτυρίες» στο Facebook ρέμπελοι της πεντάρας! Δώστε και σεις τον οβολό σας για την Αϊτή για να μην έχετε ενοχές. Επαναστατήστε μέσω post. Τζάμπα είναι. Νόμιμο, θεμιτό και -ιδίως- trendy Όχι όπως κάποιοι αλήτες που διαπράττουν ποινικά αδικήματα σαν κι αυτούς εδώ.


"Έσπασαν τα τηλέφωνα του υπουργείου Οικονομικών από μια φάρσα που έκανε εφημερίδα και έβαλε αγγελία ότι ένας πουλάει αποδείξεις από υποδήματα, ένδυση και ότι άλλο έχει στα χέρια του ακόμα και απόδειξη 500 ευρώ! Το θέμα είναι ότι έδωσε τα τηλέφωνα του υπουργείου Οικονομικών και τους έπρηξαν στο υπουργείο. Όλο έπαιρναν να βρούνε μια απόδειξη από τον άνθρωπο που τις έδινε" (troktiko).


Και πάντα να προσέχετε την υγεία σας. Ουδέποτε είναι αρκετή η προσοχή. Να μην καπνίζετε ούτε καν από «τρίτο χέρι»


«Ο καπνός του τσιγάρου απορροφάται από τα ρούχα και τις επιφάνειες του σπιτιού και σχηματίζει καρκινογόνες ενώσεις που αποτελούν κίνδυνο για βρέφη και παιδιά… οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του ‘καπνίσματος από τρίτο χέρι’, όπως κάνουν για το παθητικό κάπνισμα». (in.gr)


Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ομπάμα με μια θαρραλέα απόφαση τερμάτισε (μάλλον οριστικά) το Αμερικανικό Διαστημικό Πρόγραμμα, βάζοντας τέλος στην αλόγιστη και αδικαιολόγητη σπατάλη δισεκατομμυρίων εδώ και δεκαετίες και διοχετεύοντας τα κονδύλια σε ωφελιμότερους σκοπούς. Καιρός ήτανε, λένε οι απανταχού της Γης Λογικοί Άνθρωποι. Άλλωστε όχι μόνο το πρόγραμμα Apollo ήταν απάτη (καλά τώρα!), αλλά και ο πραγματικός λόγος που ο Ομπάμα ακύρωσε το πρόγραμμα Constellation, ήταν πολύ σκοτεινότερος και βαθύτερος. Βέβαια, βέβαια. Ο φέρελπις Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε σοβαρές προειδοποιήσεις απο τους Διαστημικούς Ναζί, οι οποίοι ως γνωστόν είχαν φτάσει στη Σελήνη από το 1945 και έκτοτε ραδιουργούν για την κατάκτηση της Γης και τη Μεγάλη Ρεβάνς.


Είχαν προειδοποιήσει μάλιστα Ομπάμα και Πούτιν (συγνώμη, το Μεντβέντεφ), κάνοντας διάφορα με εκείνο το φαινόμενο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Νορβηγία. Μας τα εξήγησε αυτά πολύ ωραία ο γνωστός και μη εξαιρετέος Richard Hoagland. Όσο για την ταινία που είναι στα σκαριά, ε, καλά τώρα! Σε τα μας; Ξέρουμε πολλά από προπαγάνδα και τεχνικές παραπληροφόρησης για να μας πιάσετε κορόιδα.


Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν είδα ούτε ένα σχετικό άρθρο σε κάποιο από τα πολυάριθμα σκουπιδοπεριοδικά του «χώρου της αναζήτησης» που κυκλοφορούν παρ’ ημίν. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά φοβάμαι πως χάσαμε τα αντανακλαστικά μας. Σημεία των καιρών; Ή καιροί των σημείων;

Ακρόπολις 18.2.1969. Τι βλακείες, Θεέ μου…

Α, ναι, για πρώτη φορά κβαντικά φαινόμενα έγιναν ορατά σε μακροσκοπικό αντικείμενο.(Newscientist, 17.3.2010)

Άραγε υπάρχει η Γάτα του Σραίντινγκερ;

Κάρλα: Άραγε υπάρχει ο άνθρωπος του Σραίντινγκερ, μπούφο; Μίνα: σλούρπ, σλουρπ, σλουρπ!


Και για να μην ξεχνιόμαστε, να τι περιμένουμε για φέτος:




142 views

Recent Posts

See All
bottom of page