top of page

Μπουρνταίν, Χαβάη, Αυτοχειρία και Συγχρονικότητα

Updated: Oct 16, 2019


Όπως πάντα, ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γεγονότων που μονοπωλούν την επικαιρότητα, περνούν απαρατήρητες,.

Εδώ που τα λέμε, αυτή τη φορά κι εγώ δεν θα τις παρατηρούσα αν δεν τις υποδείκνυε ο ιντερνετικός φίλος και συνεργάτης Loren Coleman.

Την Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018, αυτοκτόνησε ο γνωστός Άντονυ Μπουρνταίν, σεφ, τηλεοπτική περσόνα και δεινός ταξιδευτής.

Ο Μπουρνταίν ήταν φανατικός εχθρός της «χαβανέζικης πίτσας» (πίτσας με ανανά), αν και σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού του σώου «μετεστράφη» και εφεξής υποστήριξε την αξία της ιδιόρρυθμης αυτής πίτσας.

Δημιουργός της χαβανέζικης πίτσας πάντως, ήταν ο παλαίμαχος Ελληνοκαναδός σεφ Σωτήρης «Σαμ» Πανόπουλος. Ο Πανόπουλος είχε μεταναστεύσει στον Καναδά το 1954. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, άρχισε να φτιάχνει πίτσες. Το 1962 είχε την ιδέα να προσθέσει ανανά πάνω στην πίτσα. Και ούτως εγένετο η «χαβανέζικη πίτσα».

Λοιπόν, ο Σαμ Πανόπουλος, πέθανε ΑΚΡΙΒΩΣ ένα χρόνο πριν τον Μπουρνταίν, στις 8 Ιουνίου 2017, αν και από φυσικά αίτια, σε μεγάλη ηλικία.

Α, ναι, και ο Κλέμενς Βίλμενροντ , ο πρώτος Γερμανός τηλεοπτικός σεφ, ο οποίος θεωρείται ο εφευρέτης του «χαβανέζικου τοστ», αυτοκτόνησε το 1967, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν…

Ήταν κι αυτός 61 ετών, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ο Άντονυ Μπουρνταίν…

A, ναι, ο Βίλμενροντ, θεωρείτο ως ο εφευρέτης της "γεμιστής φράουλας" (με αμύγδαλο). Σε κάποια εκπομπή, όταν κατηγορήθηκε από έναν τηλεθεατή ότι δεν ήταν αυτός ο εφευρέτης, ακούμπησε ένα μεγάλο μαχαίρι στο στήθος του και ορκίστηκε πως θα αυτοκτονούσε εάν έπαιρνε τηλέφωνο έστω και ένας τηλεθεατής που να είχε ξαναφάει γεμιστή φράουλα...

242 views
bottom of page