top of page

Νοέμβριος 2007


Αλήθεια τι έγινε η περίφημη γρίπη των πουλερικών;


Άραγε εσείς μπορείτε να αποκλείσετε ότι φέτος δεν θα είναι η αποφράδα σαιζόν, όταν θα ξεσπάσει η Τρομερή Πανδημία που μπροστά της ο Μαύρος Θάνατος και η επιδημία των "Δώδεκα Πιθήκων" θα είναι απλό συνάχι; Εγώ πάντως δεν μπορώ να το αποκλείσω

"Ούτε κι εμείς, ούτε κι εμείς!"

Να, ορίστε: «Το κακό επίπεδο προετοιμασίας των ευρωπαϊκών χωρών μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πανδημία της γρίπης των πουλερικών και μάλιστα του τύπου που προσβάλει και τον άνθρωπο επισημαίνει μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)». ((in.gr, 9.10.2007).


Να, ορίστε: «Το ξέσπασμα γρίπης των πτηνών που εξολοθρεύει γαλοπούλες σε ένα βρετανικό αγρόκτημα επιβεβαιώθηκε ότι οφείλεται στον εξαιρετικά παθογόνο ιό Η5Ν1 που κινείται διασχίζοντας την Ευρασία και έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 206 ανθρώπους, κυρίως στην Ασία» (New Scientist.com, 13.11.2007).


Και μια που μιλήσαμε για πουλερικά, ξέρατε ότι κι άλλα ζώα μας την έχουν στημένη; Ξέρατε ότι «κατσίκες, γουρούνια και κότες μολύνουν το περιβάλλον χειρότερα από φορτηγά, ταξί και λεωφορεία; Και όμως, αυτό αποκαλύπτουν πρόσφατες ανακοινώσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπάλιο» (Ελευθεροτυπία, 31.10.2007).


«Σε σχέση με τα παραγόμενα αέρια από τις δραστηριότητες του ανθρώπου», λέει ο καθηγητής, «η ζωική παραγωγή παράγει το 9% του διοξειδίου του άνθρακα, το 65% των οξειδίων του αζώτου, τα οποία είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικά -σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα- για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το 37% του μεθανίου, που είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το CO2 και το 64% της αμμωνίας, που προκαλεί την όξινη βροχή».

Πάρτε για νά'χετε!

Αυτά ήταν βεβαίως γνωστά και μη εξαιρετέα εδώ και καιρό, αλλά άμα λατρεύεις τις πατάτες τηγανιτές, είτε φρέσκες τις τρως είτε ξαναζεσταμένες, το ίδιο σου κάνει.

Είμαι η τρελή αγελάδα! Εμένα με ξεχάσατε!

Εσείς μπορείτε να αποκλείσετε ότι η χρήση των κινητών προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον; Ούτε κι ο καθηγητής Μάιλντ μπορεί να το αποκλείσει. Ο κ. καθηγητής μαζί με τον συνάδελφό του δρα Χαρντέλ, αφού διεξήγαγαν «την πιο εκτενή έρευνα για τους κινδύνους από τα κινητά που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα» (Τα Νέα, 8.10.2007) όχι μόνο κατέληξαν στο Απολύτως Προβλεπόμενο Συμπέρασμα, αλλά πρωτοτύπησαν προχωρώντας περισσότερο:


«Οι Σουηδοί καθηγητές… εστίασαν την προσοχή τους και στα ασύρματα τηλέφωνα και βρήκαν ότι η χρήση και αυτών κρύβει αυξημένους κινδύνους… Ο καθηγητής Μάιλντ τονίζει ότι σύντομα θα εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ κινητών και Αλτσχάιμερ μια και ‘υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δημιουργείται πρόβλημα’, καθώς και η πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ κινητών και Πάρκινσον, ‘που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε’».

Το AIDS σκοτώνει. Πάρτε τα μέτρα σας

"Τουλάχιστον 23 Έλληνες στρατιωτικοί… που έχουν υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια σε αποστολές στο εξωτερικό –Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν κ.α.- παρουσίασαν διάφορες μορφές καρκίνου» (Τα Νέα, 15.10.2007).


Πόσοι Έλληνες στρατιωτικοί υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια σε αποστολές στο εξωτερικό; Χιλιάδες. Ναι, αλλά «όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και ιατροί… δεν αποκλείεται πιθανή συσχέτιση απεμπλουτισμένου ουρανίου και παθήσεων», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


Κάτι έγραφα πάλι σε μια παλιά επικαιρότητα πριν μερικά χρόνια. Αλλά και στα Μαύρα Υπόγεια Ρεύματα (2001) επισήμαινα: «Να είστε σίγουροι πως όταν οι Έλληνες στρατιωτικοί της KFOR επιστρέψουν από το Κοσσυφοπέδιο, κάποιοι φωστήρες θα «ανακαλύψουν» κανένα σύνδρομο παρόμοιο με εκείνο του Κόλπου».

Τώρα όπου νάναι έρχεται και η σχετική διάγνωση. Στο μεταξύ «λάθος διάγνωση, ότι πάσχουν από επιληψία, γίνεται στο 15 - 40% των παιδιών που προσέρχονται σε Ειδικά Κέντρα Επιληψίας, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 50%, στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» (Ελευθεροτυπία, 13.11.2007).


Θυμάστε που έλεγα κάτι περί φαινομένου Nocebo στην προηγούμενη επικαιρότητα; Διαβάστε λιγάκι περί αυτού εδώ. Ή τι σημαίνει "προληπτική πρόληψη". Θα βρείτε κι άλλα σχετικά αν βάλετε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη «αδράνεια» που εμπεριέχουν οι λίγο-πολύ παγωμένες (καθιερωμένες) λέξεις και η αυτόματη παραπομπή στον αντίστοιχο «χώρο πραγματικότητας».


«Αν συνεχιστεί η μόδα των Παγκοσμίων Ημερών στην Ιατρική, πολύ σύντομα δεν θα μείνει καμία από τις 365 ημέρες του χρόνου που να μην είναι αφιερωμένη σε μια νόσο ή ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η ιατρικοποίηση καταλαμβάνει πλέον και το ημερολόγιο, απειλώντας να εκτοπίσει καθιερωμένους αγίους και οσίους και να τους αντικαταστήσει με το παχύ έντερο ή την οστεοπόρωση» (Popular Medicine [Καθημερινή], Οκτώβριος 2007, σελ. 31).

Προσκυνήστε τους νέους αγίους!

Όμως η κάθε εποχή έχει τους θεούς που της αξίζουν. Όπως και η κάθε εποχή έχει και την τέχνη που της αξίζει. Άσχετο; Καθόλου.


«Αναζητώντας νέους τρόπους στη μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών [Έλληνες επιστήμονες] ανακάλυψαν ένα κρυμμένο θησαυρό: τους διάσημους πίνακες ζωγραφικής των περασμένων αιώνων» (Καθημερινή, 5.10.2007).


Οι επιστήμονες έκατσαν και ανέλυσαν 554 πίνακες της περιόδου 1500-1900 ως προς την ένταση της ακτινοβολίας των χρωμάτων με το σκεπτικό ότι όσο πιο κόκκινο χρησιμοποιούσε ο καλλιτέχνης, τόσο πιο επιβαρυμένη έβλεπε την ατμόσφαιρα από αιωρούμενα σωματίδια. Συνεπώς η μελέτη των πινάκων αποκαλύπτει πληροφορίες για την ατμοσφαιρική σύσταση των παρελθόντων αιώνων. Συνεπώς θα έχουμε έτσι αναδρομικά επιστημονικά δεδομένα για μια εποχή στην οποία δεν είχαμε επιστημονικές μετρήσεις…


Η επιστημονική λογική της ομάδας είναι πραγματικά αχτύπητη. Θα τους συνιστούσα αφού ξεμπερδέψουν με τους ζωγραφικούς πίνακες της περιόδου 1500-1900 να προχωρήσουν την ρηξικέλευθη έρευνά τους και στις αγιογραφίες του Βυζαντίου στις ρωμαϊκές τοιχογραφίες και κατόπιν στις προϊστορικές σπηλαιογραφίες για να αντλήσουν ακόμα πιο παλιά στοιχεία.


Σε πρώτο επίπεδο η παραδοχή ότι οι εικαστικές τέχνες δεν είναι τίποτα παραπάνω από την φωτογραφικά ρεαλιστική αναπαράσταση του αντικειμένου φανερώνει τι αντιλαμβάνονται οι συνηθισμένοι επιστήμονες περί τέχνης.


Σε δεύτερο επίπεδο, τα συμπεράσματα είναι ακόμα πιο θλιβερά –και πιο σοβαρά…

"Βοήθειααααα, χανόμαστεεεεε!!!!"

Κι άλλα επιστημονικά συμπεράσματα: σύμφωνα με αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ (Καθημερινή, 25.9.2007), «το γεγονός ότι με τα χρόνια η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει από μικροσωματίδια και άλλους ρύπους είχε ως αποτέλεσμα φέτος να καταγραφεί αύξηση κατά 15% της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με τα επίπεδα του 1990». Και φυσικά η αυξημένη ακτινοβολία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες μεταξύ των οποίων καταρράκτη των ματιών και καρκίνο του δέρματος.


«Ο ήλιος βλάπτει και το χειμώνα», προειδοποιεί το ίδιο δημοσίευμα. Και τη νύχτα με φεγγάρι, θα συμπληρώσω εγώ. Γελάτε; Γιατί; Δεν ξέρετε ότι το φεγγαρόφωτο είναι ανακλασμένο φως του Ήλιου, συνεπώς ως τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα. Εσείς μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό;


«Γιατί και τα πλέον εσχατοκινδυνολογικά σενάρια», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας (Καθημερινή, 1.11.2007), «που διακινούνται με απίστευτη σοβαροφάνεια από δύοντες ή καινοφανείς τηλεαστέρες βρίσκουν πάντοτε πρόθυμους ‘αγοραστές’ και αναπαραγωγούς; Και γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας, έστω και αν κατασκευάζονται με πρώτη ύλη την περιφρόνηση της στοιχειώδους λογικής, έχουν οπαδούς ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους που κατά τα λοιπά διαθέτουν διαύγεια πνεύματος;».

Τουλάχιστον έτσι θα εξαφανιστούν τα παράσιτα και τα βλαβερά ζωύφια…

Όσοι με διαβάζετε από παλιά και με προσοχή, θα αντιληφθείτε πόσο ρητορικά είναι τα παραπάνω ερωτήματα. Ωστόσο τώρα τελευταία βλέπω όλο και περισσότερες καίριες επισημάνσεις, έστω και φευγαλέα.


«’[Για τους σημερινούς μαθητές] υπάρχει μόνο το εδώ και το τώρα… Όμως κάθε μέρα που περνάει η άγνοια γίνεται όλο και πιο επιθετική –και στους μικρούς και στους μεγάλους. Αν προσπαθήσεις να τους πεις κάτι εκτός ύλης, σε βλέπουν καχύποπτα έως και εχθρικά. Δεν ντρέπονται για την άγνοιά τους, ή τουλάχιστον δεν προσπαθούν να την καταπολεμήσουν ή, έστω να την αποσιωπήσουν’… Το πρόβλημα είναι ότι καταργείται η γραμμικότητα της ιστορίας, η ικανότητα να τοποθετούμε τα γεγονότα –έστω χονδρικά- στο χρόνο. Πχ να κατανοούμε ότι η Αναγέννηση ακολούθησε το Μεσαίωνα. Ο ιστορικός χρόνος μετατρέπεται σε αρχέγονη σούπα…» («Επιθετική Άγνοια», Μαριάννα Τζιαντζή, Καθημερινή, 4.11.2007).



«[Μεγάλη έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας κατέγραψε τα γλωσσικά λάθη των μαθητών της Α’ Λυκείου] με κυρίαρχη την διαπίστωση ότι το 73% των 16άρηδων δεν διαθέτει αλληλουχία στα γραπτά του. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη είναι συχνά και πυκνότατα, τα σημεία σχολιαστικής στίξης [θαυμαστικό, αποσιωπητικά, ερωτηματικό] απουσιάζουν σε ποσοστό 92,3% αλλά αυτές οι αδυναμίες θεωρούνται ήσσονος σημασίας μπροστά στις αντιφάσεις και τα λογικά άλματα που κάνουν οι μαθητές» (Καθημερινή, 10.11.2007).


«Κάθε τόσο, κάποια τυχαία λέξη παίρνει ιδιαίτερη θέση στη γλώσσα μας και στις προτάσεις μας, συνήθως άσχετη με το νόημα που υποδηλώνει», γράφει ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης (Καθημερινή, 13.10.2007). «Κάθε τόσο εμφανίζουμε κάτι σαν ‘γλωσσικό τικ’ όπως είναι εκείνα τα ‘τικ’ του προσώπου που εντελώς απροσδόκητα αλλοιώνουν την εικόνα και την έκφραση».


Τώρα, το πόσο «τυχαία» είναι η λέξη αυτή, είναι άλλη ιστορία…


Να και μερικές «ειδήσεις από το διεθνή χώρο». Κοινός παρονομαστής το «ξεκαθάρισμα» -σε πολλές μορφές.


* In.gr, 26.9.2007. «Σοκ προκάλεσαν οι καταγγελίες που διατύπωσε ο επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στη Μοζαμβίκη, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο αρχιεπίσκοπος Φρανσίσκο Τσιμόιο υποστήριξε πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να εξοντώσουν τους αφρικανικούς λαούς και για το σκοπό αυτό προωθούν προφυλακτικά μολυσμένα με τον ιό του AIDS».


* in.gr, 30.10.2007. «Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία γεννιούνται και πεθαίνουν χωρίς να έχουν καταγραφεί σε επίσημα αρχεία, γεγονός που εμποδίζει την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες».


* in.gr, 13.11.2007. «Οι Κινέζοι σε ηλικία γάμου είναι 18 εκατομμύρια περισσότεροι από τις Κινέζες ανάλογης ηλικίας… Το φαινόμενο οφείλεται στις μαζικές αμβλώσεις των ανεπιθύμητων θηλυκών εμβρύων, καθώς στην Κίνα η γέννηση κοριτσιού θεωρείται σχεδόν συμφορά» (και διότι στο πλαίσιο του ελέγχου της πληθυσμιακής αύξησης, η χώρα έχει ουσιαστικά ποινικοποιήσει την απόκτηση δεύτερου παιδιού). «…Η αριθμητική ανισορροπία μεταξύ των φύλων εγκυμονεί τον κίνδυνο αντικοινωνικής και βίαιης συμπεριφοράς από άνδρες που μένουν ανύπανδροι. Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, το 2020 οι γαμπροί που ‘περισσεύουν’ θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρια… [Επίσης] το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας γερνά ταχύτατα θα καταπονήσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας… Στις οικογένειες με ένα παιδί, το παιδί αυτό θα πρέπει να φροντίσει δύο γονείς και τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες, γεγονός που δυνητικά δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος».

* Ενας 18χρονος Φινλανδός μαθητής ανοίγει πυρ εναντίον συμμαθητών και δασκάλων στο σχολείο του –αλλά περισσότερα από τον Φρανκ Φουρέντι στο μεταφρασμένο άρθρο που παραθέτω εδώ.


Τώρα τελευταία, ίσως να διαβάσατε πάλι τα περί «κούρσας προς τη Σελήνη». Επειδή έχω βαρεθεί να γράφω σχετικά, μετέφρασα ένα σχετικό άρθρο του Ντουέην Ντέη , ο οποίος λέει πολύ πιο ευγενικά από μένα γιατί δεν υπάρχει αγώνας δρόμου προς τη Σελήνη..


Και αφήνω το κερασάκι της τούρτας τελευταίο.


Από το Βήμα, 14.11.2007 «Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απειλή των UFΟ φαντάζει πιο τρομοκρατική για τον κόσμο και γι΄ αυτό πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Αυτό διατείνεται κάποια οργάνωση πρώην πιλότων και αξιωματικών από επτά χώρες που είτε είδαν οι ίδιοι UFΟ είτε διεξήγαγαν έρευνες για το φαινόμενο αυτό. Η οργάνωση ζητεί από την Αμερικανική Αεροπορία να θέσει ξανά σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ρroject Βlue Βook, το οποίο διεκόπη το 1969…»

Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι…

Κάπου τό'χω ξαναδεί αυτό το έργο

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ


Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε

(Πότε πότε η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)

Από την Ελευθερία, 1.3.1958 Και το 2078 θα πετάει ο γάιδαρος

111 views

Recent Posts

See All
bottom of page