Ο Μονόλιθος της Βηρυτού και η Κατρακύλα στην Κουνελότρυπα

Μήπως έχετε την εντύπωση ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν περάσει όχι 7, αλλά 777 μήνες;

Αυτό είναι μια «ψευδαίσθηση», επειδή έχουν συμβεί πάρα πολλά, ασυνήθιστα, δυσάρεστα, πρωτόγνωρα γεγονότα, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν λένε η «κοινή λογική» κι ο ρασιοναλισμός;

Αυτό λένε.

Ούτως ή άλλως ο χρόνος είναι ένας και μοναδικός, αντικειμενικός, απόλυτος και γραμμικός και κυλάει αμετάκλητα από το παρελθόν προς το μέλλον. Νευτώνειος δηλαδή, έτσι δεν είναι;

Χαχαχαχα! Κούνια που σας κούναγε!


Ξανάγραφα λίγο παλιότερα ότι η αποκρυπτογράφηση της Μορφοδιάταξης μοιάζει με την προσπάθεια να ξεμπερδέψει κανείς μια ομελέτα. Για να δούμε τι έχει το μενού.

* 10 Ιουλίου: το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της μετατροπής του ιστορικού και άκρως συμβολικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε ισλαμικό τέμενος. Όπερ και εγένετο φυσικά. Στις 24 Ιουλίου 2020, ημέρα Παρασκευή, έγινε η πρώτη προσευχή των Μουσουλμάνων παρουσία του Ερντογάν. Χαμός φυσικά, ένθεν και ένθεν.


Θυμήθηκα ότι στις 5 Μαΐου είχα αναρτήσει ένα κείμενο στο οποίο ανέφερα κάτι για την ταινία «Inferno» (=Κόλαση), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν, όπου ο Τομ Χανκς, στην περίφημη υπόγεια Κιστέρνα της Κωνσταντινούπολης, κυνηγά τους «κακούς» προσπαθώντας να αποτρέψει την διασπορά ενός άκρως θανατηφόρου ιού (χειρότερου από τον κορωνοϊό, εάν φυσικά υπάρχει κάτι χειρότερο!) που θα αφανίσει την ανθρωπότητα. Στην ταινία φιγουράρει φυσικά και η Αγία Σοφία. Άλλωστε ο Τομ Χανκς είναι ισχυρός και γνωστός «resonator» σε ό,τι αφορά τις συγχρομυστικιστικές διασυνδέσεις.*29 Ιουλίου. Έξι μέρες μετά την πρώτη ισλαμική λειτουργία στην Αγία Σοφία, έχουμε ένα τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου ένα τραίνο φορτωμένο χημικά, εκτροχιάζεται και πιάνει φωτιά με αποτέλεσμα μια πραγματική κόλαση (inferno) χημικής πυρκαγιάς.


Inferno (Κόλαση) – Φοίνιξ (το μυθικό πουλί που αυτοπυρπολείται και αναγεννάται από τις στάχτες του) – χημική πυρκαγιά (όπως καλή ώρα λίγες μέρες μετά στη Βηρυτό του Λιβάνου, δηλαδή της αρχαίας Φοινίκης).

*2 Αυγούστου: από καρδιακή προσβολή πεθαίνει μέσα στην Αγία Σοφία ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν. Ο Ασλάν υπηρετούσε στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα μετατροπής της σε τζαμί εθελοντικά, για να ενημερώνει τους μουσουλμάνους σχετικά με τα μέτρα του κορωνοϊού μέσα στο ναό.

Η 2α Αυγούστου, είναι η μέρα που τιμάται η μνήμη του Ιουστινιανού Β' (668-711 μΧ) «του ευσεβούς βασιλέως». Σύμφωνοι, την Αγία Σοφία, την γνωστή (επειδή υπήρξαν 4 συνολικά, κτισμένες στο ίδιο σημείο), την είχε κτίσει ο Ιουστινιανός Α’, πάνω από έναν αιώνα πριν τον Β’, αλλά στην εξερεύνηση της Μορφοδιάταξης σημασία έχει ο συμβολισμός, το νόημα, κι όχι τόσο η ίδια η πληροφορία.

Η ετυμολογία του «Ιουστινιανός» έχει στην ρίζα της το λατινικό Justus (= δίκαιος). Κάτι σαν «θεία δίκη» μήπως σας ήρθε στο μυαλό; Δεν χρειάζεται όμως να τα βλέπουμε όλα μέσα από το ανθρωπομορφικό (ή θεομορφικό) πρίσμα. Κρατάμε ωστόσο μια νοερή σημείωση.

*2 Αυγούστου. Επιστρέφει στη Γη και προσθαλασσώνεται με επιτυχία η κάψουλα Crew Dragon της Space X, το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο. Η κάψουλα είχε εκτοξευτεί στις 30 Μαΐου με τον πύραυλο Falcon 9 ( = Γεράκι), ο οποίος φυσικά παραπέμπει στον αιγυπτιακό γερακόμορφο Ώρο. Το οποίο Falcon 9 είχε κατευθυνθεί και προσορμίσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό –ISS εν συντομία (ή IS(i)S, δηλαδή στη θεϊκή μητέρα του)


*4 Αυγούστου. Το απόγευμα ξαναδιάβαζα το «Brave New World» του Άλντους Χάξλεϊ, έχοντας δει την (απογοητευτική) πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά του. Στο σίριαλ για κάποιο λόγο είχα «κολλήσει» με το θέαμα του κεραμιδί καπνού που εκλύεται από ένα πύργο-κρεματόριο στην μελλοντική κοινωνία του Χάξλεϊ, το οποίο θέαμα θαυμάζουν οι άνθρωποι του (δυσ/ευτοπικού) μέλλοντος του βιβλίου. Η ώρα είχε πάει 5 μμ, και διάβαζα στη σελίδα 67:

«‘Επανάκτηση φωσφόρου’, είπε ο Χένρυ μονολεκτικά. ‘Ανεβαίνοντας στην καμινάδα, τα αέρια περνάνε από τέσσερις χωριστές καλλιέργειες. Παλαιότερα, ο φωσφόρος πήγαινε χαμένος κάθε που έκαιγαν κάποιο νεκρό. Τώρα επανακτούμε ενενήντα οκτώ τοις εκατό. Περισσότερο από ενάμιση κιλό σε κάθε πτώμα ενηλίκου. Πράγμα που ανταποκρίνεται σε μια ποσότητα τετρακοσίων τόνων φωσφόρου το χρόνο, μόνο για την Αγγλία».


Ο φωσφόρος είναι λευκός και κόκκινος. Έχει πολύ μεγάλη χρησιμότητα στην παρασκευή βιομηχανικών λιπασμάτων.

Λίγα λεπτά μετά με ειδοποίησαν για την τραγωδία στη Βηρυτό. Στις 5:11 μμ ώρα Ελλάδος, έχουμε την τρομακτική έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος έκρηξη.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων (σαν τον φωσφόρο). Κεραμιδί νέφη σχηματίστηκαν στον ουρανό της Βηρυτού μετά την έκρηξη.