top of page

Ώμος του Ωρίωνα, Blade Runner και άλλα τινά


Χτεσινή είδηση: εδώ και μερικές βδομάδες, ο υπεργίγαντας αστέρας Μπετελγκέζ (α του Ωρίωνα) έχει αρχίσει γίνεται πολύ αμυδρός. Αυτό ίσως σημαίνει ότι σύντομα θα μετατραπεί σε θεαματική σουπερνόβα και θα είναι ορατός επί εβδομάδες ακόμη και τη μέρα, με την ίδια φωτεινότητα που έχει το φεγγάρι τη νύχτα.


Ο Μπετελγκέζ είναι ουσιαστικά ο «ώμος» του αστερισμού του Ωρίωνα» (πάνω αριστερά όπως τον βλέπουμε).


«Είδα πράγματα που εσείς οι άνθρωποι θα βρίσκατε απίστευτα. Επιθετικά πλοία να φλέγονται στα ανοιχτά του ώμου του Ωρίωνα».


Αυτές είναι μερικές φράσεις από το θρυλικό επιθανάτιο λογύδριο του ανδροειδούς Ρόυ Μπάττυ στο αξεπέραστο Blade Runner. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ που υποδυόταν το ανδροειδές, είχε αλλάξει το αρχικό σενάριο που έλεγε «άστρα να μάχονται στον ώμο του Ωρίωνα».


Α, ναι, το Blade Runner, εκτυλισσόταν σε ένα (εναλλακτικό πλέον) 2019, και μάλιστα στο Νοέμβριο. Δηλαδή δυο μήνες πριν…


Το 1969, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν –στο δικό μας σύμπαν- ο Ρούτγκερ Χάουερ άρχισε την καριέρα του στην ολλανδική τηλεταινία Floris. Συνέχισε με άλλες ταινίες, προτού η καριέρα του απογειωθεί με το Blade Runner.


Το annus mirabilis 1969 ήταν βεβαίως χρονιά της πρώτης επανδρωμένης προσσελήνωσης (20 Ιουλίου).


Ο Χάουερ πέθανε στις 19 Ιουλίου 2019 σε ηλικία 75 ετών, την παραμονή της ιστορικής επετείου των 50 ετών.


Στην ταινία, ο Ρόυ Μπάττυ, το ανδροειδές Nexus-6, ενεργοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016. Στο δικό μας κόσμο, 8 Ιανουαρίου ήταν τα γενέθλια του αξέχαστου Ντέηβιντ Μπάουι, ο οποίος πέθανε δυο μέρες μετά από την ενεργοποίηση του Μπάττυ –στις 10 Ιανουαρίου 2016 (στο δικό μας κόσμο φυσικά).


Εμβληματικό ρόλο στην καριέρα του Μπάουι έπαιξε η περσόνα του ανδρόγυνου εξωγήινου τόσο στο άλμπουμ Space Oddity, όσο και στην ταινία The Man Who Fell to Earth. Η περσόνα μεταβλήθηκε σε ikon των 1970s.


Α, ναι, το Space Oddity ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο έναν ακριβώς μήνα πριν από την πρώτη προσσελήνωση (20.6.1969) και κυκλοφόρησε 9 μέρες πριν από αυτήν (11.7.1969).

Α, ναι, κι ο Ρούτγκερ Χάουερ έπαιξε έναν από τους τελευταίους του ρόλους υποδυόμενος τον καθηγητή… MOONLIGHT στην ασήμαντη ταινία The Broken Key (2017) (βαθμολογία 2,3/10 στο Imdb).


Ποιος είπε ότι τα Νήματα Νοήματος δεν είναι στην πραγματικότητα ένα σωρό κουβάρι;

(περισσότερα στο ομώνυμο βιβλίο μου, εδώ: https://alloste.gr/non-fict…/138-Vembos-Nimata-Noimatos.html)

455 views
bottom of page