Όπως είχα γράψει και τον προηγούμενο μήνα, κάτι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Είχα γράψει για κάποιες «περίεργες» κινήσεις που εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό δείχνει ότι έχουν επιταχυνθεί κάποιες διαδικασίες.
Ποιες διαδικασίες; Είναι δύσκολο να πω, ακόμα κι αν είχα κάθε πρόθεση να περιγράψω τις λεπτομέρειες (την οποία δεν έχω). Ωστόσο υπάρχουν πολλές πτυχές στην όλη ιστορία.
«Κάθε σημείο του μετώπου κύματος ενεργεί ως νέα πηγή που εκπέμπει στοιχειώδη κύματα. Σε κάθε στιγμή το μέτωπο κύματος είναι μια μεγαλύτερη επιφάνεια που περιβάλλει τα στοιχειώδη μέτωπα κύματος».
Αυτή είναι η αρχή του Huygens στην κυματική φυσική. Τώρα τι σχέση έχει αυτή η ενδιαφέρουσα αρχή με τις προηγούμενες παραγράφους, αφήνεται ως άσκηση προς επίλυση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Η πνευματική εργασία κάνει καλό. Η ιατρική λέει ότι μεταξύ άλλων απομακρύνει και την πιθανότητα να εκδηλώσετε Alzheimer.
«Τις σχάρες των φρεατίων αλλά και τα στρογγυλά καπάκια των αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης κλέβουν άγνωστοι στη Θεσσαλονίκη… Οι κλοπές ξεκίνησαν εδώ και ενάμιση μήνα και από τότε κλάπηκαν εκατοντάδες σχάρες και μεταλλικά καπάκια αγωγών στους δήμους Καλαμαριάς, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Πολίχνης, Σταυρούπολης και στις περιοχές Δενδροποτάμου, Φιλύρου και στα Κωνσταντινουπολίτικα…» (Ελευθεροτυπία, 8.4.2005).
Ξεκάρφωτη είδηση; Όχι, γιατί τίποτα απ’ όσα γράφονται σε αυτήν εδώ τη στήλη δεν είναι ξεκάρφωτο. Γι αυτό να είστε σίγουροι.
Βέβαια το θέμα με τα «καπάκια» έχει καταντήσει αηδία πλέον. Όπως και πολλά άλλα πράγματα. Όμως κι αυτό σχετίζεται με όλα όσα έγραφα τον προηγούμενο μήνα.
«Η SolidAlliance Corp… που εδρεύει στο Τόκιο ξεκίνησε χτες τις πωλήσεις ενός νέου προϊόντος, του ανιχνευτή φαντασμάτων GhostRadar. Πρόκειται για μια φορητή συσκευή η οποία προειδοποιεί με ηχητικά και φωτεινά σήματα τον χρήστη σε περίπτωση που εντοπίσει ασυνήθιστα μαγνητικά κύματα… Η νέα συσκευή συνίσταται σε όσους συνηθίζουν να εργάζονται στον υπολογιστή τους νύχτα και είναι μόνοι στο σπίτι…» (Το Βήμα, 2.4.2005).
Καταλάβατε τώρα; Εάν όχι δεν πειράζει γιατί αλλάζουμε θέμα.
Χάρηκα τις προάλλες όταν διάβασα ότι Βρετανοί και Νορβηγοί θα αναπαραστήσουν τον αγώνα για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου (Τα Νέα, 18.4.2005). Ως γνωστόν, ο Βρετανός Σκοτ και ο Νορβηγός Αμούνδσεν ανταγωνίστηκαν σκληρά για να φτάσει ο καθένας πρώτος στον πόλο, το 1911-12. Ο Σκοτ και η ομάδα του βρήκαν τραγικό θάνατο στους πάγους επιστρέφοντας νικημένοι. Διάβασα λοιπόν ότι μια αγγλική και μια νορβηγική ομάδα θα ξαναζωντανέψουν τις μεγάλες στιγμές της εποποιίας αυτής, με εξοπλισμό ίδιο με εκείνα που χρησιμοποίησαν οι παλιοί εξερευνητές.
«Μια μοναδική αποστολή σε 40 βαθμούς υπό το μηδέν, χωρίς συστήματα δορυφορικού εντοπισμού και δορυφορικά τηλέφωνα, στις ίδιες εκείνες συνθήκες που είχαν αντιμετωπίσει κάποτε αυθεντικοί ήρωες, οπλισμένοι με θάρρος, θέληση, με ξύλινα έλκηθρα, ταπεινούς εξάντες και χειροποίητα ρούχα από δέρματα φώκιας» (Τα Νέα, 18.4.2005)
Αυτά διάβασα και χάρηκα. Συνέχισα το διάβασμα και προσγειώθηκα στην πραγματικότητα.
«Η μοναδική παραχώρηση στη σύγχρονη τεχνολογία είναι οι τηλεκάμερες, οι φορητές αλλά και εκείνες με τις οποίες θα τους παρακολουθούν τα ελικόπτερα» (ίδιο δημοσίευμα).
Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Υπάρχει όμως και πιο χοντρή κοροϊδία. Οπως αυτή εδώ:
Ο παραπάνω τίτλος είναι από το Βήμα, 2.4.2005. Μια μέρα πριν θα το είχα περάσει για πρωταπριλιάτικο αστείο.Βρε τι μου θυμίζει... βρε τι μου θυμίζει...
Το βρήκα!
Όμως υπάρχουν και καλύτερα. Όπως το παρακάτω (Καθημερινή, 14.4.2005).
Ρε κι αυτό κάτι μου θυμίζει, ρε τι μου θυμίζει… Α, ναι, θυμήθηκα! Αυτό:
Καιρό είχα να διαβάσω κάτι σχετικά με το τσιγάρο και τους καπνιστές και είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι χαλαρώνουμε επικίνδυνα. Όμως βρήκα το παρακάτω και πήγε η καρδιά μου στη θέση της.
«Οι γυναίκες που καπνίζουν ενόσω είναι έγκυοι δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, θέτουν σε κίνδυνοι και την υγεία των εγγονών τους. Σε αυτό το συμπέρασμα-σοκ κατέληξε μια νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας… Συνάγεται το συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό μπορούν να διαφοροποιήσουν σε μόνιμη βάση το DNA όσων εκτίθενται σε αυτόν με τρόπους που μπορούν να κληρονομηθούν στα παιδιά, στα εγγόνια, ίσως ακόμα και τις επόμενες γενιές των καπνιστριών» (Βήμα, 11.4.2005).
Σε κάτι τέτοιες ειδήσεις ανακαλύπτει κανείς σημαντικά πράγματα για τον ίδιο του τον εαυτό. Όπως πχ ότι χρήζει άμεσα ιατρικής φροντίδας. Όταν ήμουν μικρός είχα ένα παράξενο χούι: μερικές φορές έβλεπα τηλεόραση με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά πάνω στην πολυθρόνα. Αργότερα απόκτησα και άλλα παράξενα χούγια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το θέμα είναι πως σήμερα, μερικές δεκαετίες αργότερα, ανακαλύπτω πως ήμουν σοβαρά άρρωστος: έπασχα από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.
«Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα είναι η πιο μελετημένη διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Η συχνότητά της στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα υψηλή και κυμαίνεται, ανάλογα με τον τρόπο διάγνωσης από 3-6%…» (Καθημερινή, 17.4.2005).
Έχουμε και μια σημαίνουσα παιδοψυχολόγο η οποία μας δίνει τα φώτα της. Αφού επισημάνει ότι για τη γέννηση υπερκινητικών παιδιών ευθύνεται το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τι άλλο;), ότι η νόσος (συγνώμη, η διαταραχή) είναι δύσκολο να διαγνωσθεί από μη ειδικούς (αυτό μας έλειπε!), λέει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω μια περίπτωση μικρού παιδιού που παρακολουθούσε τηλεόραση με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά» (ίδιο δημοσίευμα).
Λέτε να υπάρχει κάποια ελπίδα για την σωτηρία της ψυχικής μου υγείας, ή είναι πλέον πολύ αργά;
Ανακάλυψα επίσης ότι εκτός από την ψυχική μου υγεία, και η σωματική μου υγεία πάει κατά διαόλου. Ταξιδεύω συχνά, αλλά μόνο τον τελευταίο καιρό συνειδητοποίησα πόσο ανεύθυνος ήμουν που υπέβαλα τον οργανισμό μου στην ασύλληπτη καταπόνηση του πολύωρου αεροπορικού ταξιδιού. Lo and behold:
«Το 54% των επιβατών αεροπλάνων έχουν επίπεδα οξυγόνου τόσο χαμηλά που αν ήταν σε νοσοκομείο θα τους χορηγούνταν έξτρα οξυγόνο από την ειδική συσκευή» (Βήμα, 9.4.2005).
Σύμφωνα με τους φωστήρες (κάτι Ιρλανδούς αναισθησιολόγους) που διεξήγαγαν την έρευνα, η επίδραση του ταξιδιού στα επίπεδα του οξυγόνου ήταν ανεξάρτητη από το χρόνο παραμονής στο αεροσκάφος και την ηλικία των εθελοντών. «Οι Ιρλανδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η έλλειψη οξυγόνου σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και την ακινησία συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πτήση».
Είμαι άρρωστος, είμαι πολύ άρρωστος. Και δεν το ήξερα κιόλας…
«Θα επιζήσουμε έως το έτος 3000;» αναρωτιόταν ο καλός (;) συντάκτης στο Βήμα της 15.8.2003 στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Χαίρομαι που βλέπω ότι δυο χρόνια αργότερα, οι καλοί (;) συντάκτες έχουν κατεβάσει τον πήχη:
Ένας από τους Τρομερούς Κινδύνους που μας απειλούν είναι και οι εκρήξεις των υπερηφαιστείων. Σύμφωνα με έναν άλλο ευσυνείδητο κωδωνοκρούστη, τον Ρέι Κας, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μόνας της Αυστραλίας, «τα υπερηφαίστεια αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πλανήτη… Ένα υπερηφαίστειο σίγουρα θα εκραγεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε λίγα χρόνια, σε 50 ακόμα και σε 1.000 χρόνια. Αργά ή γρήγορα όμως κάποιο ηφαίστειο θα εκραγεί» (Βήμα, 2.4.2005).
Αργά ή γρήγορα; Γρήγορα, πολύ γρήγορα, τάχιστα! Μόνο που δεν είμαι σίγουρος εάν αυτό θα γίνει μετά την πανδημία γρίπης ή μετά την έκρηξη ενός κοντινού άστρου σε σουπερνόβα. Θα σας γελάσω. Ρωτήστε τους κωδωνοκρούστες. Αυτοί ξέρουν.
Όπως ξέρει κι ο γνωστός εγχώριος κωδωνοκρούστης-επιστήμονας που θεωρεί το Πρωτόκολο του Κυότο «λίγο» ακόμα κι αν εφαρμοστεί (Καθημερινή, 12.4.2005). Όπως ξέρουν όλοι εκείνοι η ύπαρξη και η επαγγελματική σταδιοδρομία των οποίων βασίζεται σε ένα (βολικά άπιαστο) Μπαμπούλα.
Πάντως εγώ είμαι μαζί τους. Αλήθεια σας λέω και δεν ειρωνεύομαι καθόλου. Διατυμπανίζω τις θέσεις τους, προπαγανδίζω τις πεποιθήσεις τους, διαφημίζω τις αποκαλύψεις τους. Το γιατί το έχω ήδη εξηγήσει σε κάποια άρθρα στον περιοδικό τύπο τον τελευταίο καιρό.
Και για να σοβαρευτούμε λίγο: από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει γίνει θέμα με το γιαπωνέζικο ringtone που αυξάνει το μέγεθος του στήθους. Δεν είναι καθόλου αστείο. Για όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει γιατί δεν είναι καθόλου αστείο, ας ψάξει στο Διαδίκτυο: συμπληρωματικές λέξεις κλειδιά: Tomabeki, Cognitive Research Labs, neuromarketing.
Δείτε επίσης εδώ ποια είναι η σχέση μεταξύ διαστημικού λεωφορείου και του φάρδους του κώλου ενός αλόγου.
Ούτε κι αυτό είναι αστείο. Ίσα-ίσα, αποκαλύπτει πολλές σημαντικότατες πληροφορίες.
Όμως τα σημαντικότερα πράγματα τα βρίσκει κανείς στα σκουπίδια.
ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕΛΛΩΝ
Ή γιατί το παρελθόν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε
(Κάθε μήνα η χρονομηχανή θα σας μεταφέρει σε ένα ακόμα future perfect. Ή σε ένα ακόμα Σημείο Αγκίστρωσης)
Commentaires