top of page

Τσέρνομπιλ, Άγγελοι, Εξάγγελοι και Αιτιοκρατία

Updated: Oct 16, 2019

Στη φωτογραφία με βλέπετε να καμαρώνω σαν γύφτικο σκεπάρνι, πλάι στο μνημείο έξω από τον μοιραίο πυρηνικό αντιδραστήρα νο 4 του Τσέρνομπιλ ΄

Το μνημείο είναι μεστό συμβολισμού. Παραπέμπει κατευθείαν στο 16ο φύλλο της τράπουλας Ταρό –τον Πύργο. Το φύλλο συμβολίζει κίνδυνο, κρίση, ξαφνική αλλαγή, καταστροφή, απελευθέρωση.

Ένα άλλο μεταλλικό μνημείο στην ίδια περιοχή αναπαριστά τον Τρίτο Άγγελο.

Το Τσέρνομπιλ ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς τεχνολογικών καταστροφών στο πρώτο τρίμηνο του 1986. Όλες αφορούσαν πυραύλους και πυρηνικά.

Τον Ιανουάριο εκρήγνυται το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντεζερ με επτά νεκρούς αστροναύτες. Κατόπιν δυο αμερικανικοί πύραυλοι και ένας ευρωπαϊκός εξερράγησαν λίγο μετά την εκτόξευση, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα. Στις 26 Απριλίου έχουμε το ατύχημα στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί σοβαρή διαρροή από πυρηνικό εργοστάσιο στο Σάιζουγουελ της Βρετανίας. Στα τέλη Απριλίου ξέσπασε φωτιά σε εργοστάσιο βαρέος ύδατος στην Ινδία, ενώ είχαμε και άλλο ατύχημα σε αντιδραστήρα στην Ταϊβάν. Το Μάιο, μια φωτιά προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας αντιδραστήρα στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, διαρροή ανακαλύφθηκε σε ένα άλλο εργοστάσιο στην (τότε) Δυτική Γερμανία, πέντε άντρες δέχτηκαν υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας στη Γαλλία, φωτιά κατέστρεψε τον πύργο ψύξης σε αντιδραστήρα της Αλαμπάμα, ενώ μια άλλη φωτιά προκάλεσε μικρή διαρροή στον αντιδραστήρα του Ντάουνρεϊ στη Βρετανία.

«Τσόρνομπιλ» στα Ουκρανικά ονομάζεται το φυτό Artemisia vulgaris. Στα Ελληνικά είναι «άψινθος».

«Και ο τρίτος άγγελος σάλπισε, κι έπεσε από τον ουρανό μεγάλο αστέρι που καιγόταν σαν δάδα, έπεσε στο το ένα τρίτο των ποταμών και στις πηγές των νερών. Και το όνομά του ήταν Άψινθος. Κι έγινε το ένα τρίτο των νερών άψινθος, και πολλοί άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από τα νερά και πέθαναν». (Αποκάλυψη Ιωάννη)

Α, ναι, την άνοιξη του 1986 επανεμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλλεϋ μετά από 76 χρόνια –και βεβαίως οι κομήτες είναι οι κλασικοί προάγγελοι/κομιστές δεινών.

Όμως όλα αυτά είναι «τυχαίες συμπτώσεις», έτσι δεν είναι; Τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Ας σοβαρευτούμε λίγο!

Η συνέχεια στο βιβλίο μου «Τα Φαντάσματα του Διαστήματος».






298 views

Comments


bottom of page