Η Συναίνεση Φλουτάρει και «Δεν Είμαστε Πια στο Κάνσας»

Τρέχουν εξελίξεις, τρέχω κι εγώ να παρακολουθήσω τα νήματα νοήματος που ξετυλίγονται, κόβονται, μπλέκονται και ξαναμπλέκονται. Και –ακόμα χειρότερα- κατόπιν το κουβάρι αναδιατάσσεται από μόνο του. Αλλά έτσι πάει το πράγμα.

Φτάσαμε σε μια κρίσιμη καμπή όπου η Συναίνεση έχει αρχίσει να ραγίζει και να φλουτάρει. Σαν υπερεκτεθειμένα πλάνα ταινίας, το ένα πάνω στο άλλο. Η ίδια η κοινωνία παγκοσμίως γίνεται virtual με κβαντικό (ασυνεχή-σπασμωδικό-απότομο) τρόπο. Βιντεοκλήσεις, πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές συναλλαγές, τηλεψώνια, online gaming, Netflix, Pornhub και δεν συμμαζεύεται. Ο ίδιος ο χρόνος έχει μεταβληθεί –επειδή ο χρόνος δεν είναι μόνο το ρολόι.

Ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος βέβαια. Προς το παρόν ψωνίζουμε… Αλλά «δεν είμαστε πια στο Κάνσας».


Υπάρχει μια αμερικανική έκφραση: «Δεν είμαστε πια στο Κάνσας» («We're not in Kansas anymore»). Σημαίνει ότι ξεφύγαμε από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό, σημαίνει ότι εισήλθαμε σε μια κατάσταση που είναι ανοίκεια και δυσάρεστη. Αλλόκοτη. Τρομακτική. Εξωπραγματική. Προήλθε από μια ατάκα της πιτσιρίκας πρωταγωνίστριας Ντόροθυ στην ταινία φαντασίας «The Wizard of Oz» (1939).

Άλλωστε η αίσθηση του Εξωπραγματικού, ή ο περίφημος Παράγοντας Οζ, χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουμε.


Α, ναι, στο μεταξύ το γνωστό συγκρότημα Kansas ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με το σημαδιακό τίτλο «Η Απουσία της Παρουσίας» (The Absence of Presence) –κάτι που εκφράζει πολύ καλά αυτά περί φλουταρίσματος της Συναίνεσης.


Λοιπόν, γίνονται πολλές συγκρίσεις της παρούσας πανδημίας με εκείνη της περίφημης Ισπανικής Γρίπης του 1918 (η οποία μόνο ισπανική δεν ήταν). Διίστανται οι γνώμες σχετικά με την προέλευσή της αλλά, σύμφωνα με κάποιες μελέτες (φυλογενετική ανάλυση), η γρίπη ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Κάνσας. Τα πρώτα κρούσματα σημειώθηκαν στην επαρχία Χάσκελ και σε ένα στρατόπεδο στο Φορτ Ράιλυ στις αρχές Μαρτίου του 1918. Κατόπιν οι στρατιώτες πήγαν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν –και η συνέχεια κατανοητή.

Στο μεταξύ στο Κάνσας βρίσκεται το γεωγραφικό κέντρο των ηπειρωτικών ΗΠΑ, αποτελώντας την μια κορυφή ενός (σχεδόν) ορθογωνίου τριγώνου με το Χάσκελ και το Φορτ Ράιλυ. Η δε σημαία του (κατεξοχήν γεωργικού) Κάνσας είναι ενδιαφέρουσα: έχει έναν ανατέλλοντα Ήλιο, ένα ηλιοτρόπιο από πάνω και το ρητό Ad Astra per Aspera («στα άστρα δια μέσου της στενωπού»). Σας θύμισε μήπως το στέμμα (κορώνα) και τους σχετικούς συνειρμούς;


Κι η ονομασία Χάσκελ (Haskell) προέρχεται μάλλον από το νορμανδικό όνομα Aschetil που σημαίνει «κρανοφόρος θεός». Τι κράνος, τι στέμμα από μια άποψη…


Προηγουμένως, ψάχνοντας πληροφορίες για το κείμενο αυτό, μου βγήκε μια τοπική είδηση του Χάσκελ, για τη σύλληψη ενός τύπου για παιδική πορνογραφία.


Πάλι το παιδί - Εστεμμένο και Κυριαρχικό - Ωρος κι όλα αυτά που είπαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις.


Στο μεταξύ είπαμε και για τον κομήτη ATLAS που πλησιάζει τη Γη και ίσως να λάμψει τρελά στο μαγιάτικο ουρανό. Στην σπονδυλωτή ταινία «Cloud Atlas» (2012), η τελευταία σκηνή είναι λίαν αποκαλυπτικοπροφητική:


Από τον JakeKotze εδώ:


Το 2017-18 προβλήθηκε η τηλεοπτική σειρά Salvation με αντικείμενο τις προσπάθειες της ανθρωπότητας να εκτρέψει έναν αστεροειδή ο οποίος θα πέσει στη Γη, αφανίζοντας τον πολιτισμό. Το απόρρητο πρόγραμμα εκτροπής του λέγεται Project Atlas. Ο αστεροειδής λέγεται Samson ( = Σαμψών, που στα Εβραϊκά σημαίνει Ήλιος). Άντε πάλι το στέμμα και οι συνειρμοί… Στο τέλος της δεύτερης σαιζόν (προσοχή, τεράστιο spoiler alert αν έχετε σκοπό να το παρακολουθήσετε!) αποκαλύπτεται πως ο αστεροειδής είναι ένα τεράστιο εξωγήινο διαστημόπλοιο που φέρνει λιγάκι και με τον… κορωνοϊό!Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι το Salvation ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούλιο του 2017 και τρεις μήνες μετά, εντοπίστηκε ο περίφημος Ομουαμούα, ο εξωηλιακός αστεροειδής που μπήκε στο Ηλιακό Σύστημα, πλησίασε τον Ήλιο και έφυγε πάλι για κόσμους μακρινούς. Κάποιοι έχουν υποθέσει πως επρόκειτο για εξωγήινο τεχνούργημα –κάτι σαν «Rendezvous with Rama» του Άρθουρ Κλαρκ (1972) στο οποίο ένας εξωηλιακός αστεροειδής που πλησιάζει τον Ήλιο αποδεικνύεται εξωγήινο διαστημόπλοιο.

«Ραντεβού με το Ράμα» Πειραματικό φιλμ του φοιτητή Philip Mahoney του Vancouver Film School, διάρκειας δυστυχώς μόνο 3:49.


Υπάρχει κι ένας δορυφόρος του Κρόνου που λέγεται Άτλας, και ο οποίος έχει ένα αρκετά αλλόκοτο σχήμα (μοιάζει λίγο με παραδοσιακό UFO), όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες (2005) του διαστημικού βολιστήρα Cassini. Αλλά υπάρχει και ένας ήλιος Άτλας –το τριπλό άστρο 27 του Ταύρου, κοντά στις Πλειάδες (των οποίων ήταν και ο μυθολογικός πατεράς).