Τα Τριάρια, τα Εννιάρια κι η Νέα Κανονικότητα
Θυμάστε τα Χριστούγεννα του 2019; Τα Χριστούγεννα που σηματοδότησαν το τέλος μιας εποχής, αφού στο καπάκι ήρθε η κορωνοπαράνοια, η πανδημία του υστερικού φόβου και της ατόφιας βλακείας, με αποτέλεσμα την απότομη, «κβαντική» μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μια εποχή όπου η παθολογικά φοβική αντίδραση απέναντι σε κάθε υπαρκτό και ανύπαρκτο κίνδυνο θα αποτελεί καθεστώς. Μια εποχή «Νέας Κανονικότητας» (my ass…) όπου οι ατομικές ελευθερίες θα έχουν πάει περίπατο, κοινή συναινέσει.

Μια εποχή όπου η εκφυλισμένη Δυτική κοινωνία κινεζοποιείται με ραγδαίο ρυθμό.

Κάθε τι που έρχεται, δείχνει από πριν τα σημάδια του. Ποια σημάδια; Α, αυτό είναι μια μεγάλη και περίπλοκη ιστορία. Η ικανότητα να προβλέπεις το επερχόμενο είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Συνήθως τα σημάδια γίνονται αντιληπτά κατόπιν εορτής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κυριολεκτικά κατόπιν εορτής!
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα θυμούνται πως πριν την εορτή των Χριστουγέννων του 2019, υπήρξε ένας περίεργος φωτοστολισμός στο κέντρο της Αθήνας, σε μια άκρως νευραλγική περιοχή, που ξεκινούσε δίπλα στη Βουλή. Ήταν εκείνα τα περίεργα φωτιστικά στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας που προκάλεσαν το ξέσπασμα μιας θύελλας από σχόλια, αστεία, αντεγκλήσεις, memes κι ένα σωρό άλλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εν λόγω φωτοστολισμός αφορούσε επιμήκη φωτιστικά στοιχεία που κρέμονταν πάνω από το δρόμο. Υπήρχαν τρεις ομάδες στοιχείων, κάθε μία από τις οποίες είχε κι αυτή τρία υπο-στοιχεία. Εν γένει ήταν ένα «παιχνίδι» με βάση τους αριθμούς 3 και 9. Οι «αριθμητικές» αντιστοιχίες άλλαζαν, καθώς επίσης και τα χρώματα των φωτιστικών στοιχείων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου άσχημο, όπως μπόρεσα να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι –παρότι τα περισσότερα σχόλια στα σόσιαλ μύδια γίνονταν στο πόδι, βασισμένα σε φωτογραφίες που δεν απέδιδαν το φαντασμαγορικό του πράγματος.

Το φωτοστολισμό της Βασιλίσσης Σοφίας είχε αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση. Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος Στρατηγικής και Πολιτισμού του Ιδρύματος είχε πει τα εξής: «Η Βασιλίσσης Σοφίας είναι ένας δρόμος που περιλαμβάνει κτίρια διαφορετικών αρχιτεκτονικών εποχών και κανόνων, νεοκλασικά και μοντέρνα, από τη Βουλή των Ελλήνων έως τον Δρομέα του Βαρώτσου και από το Πολεμικό Μουσείο έως το “Χίλτον”. Καταλήξαμε στη συγκεκριμένη φωτιστική πρόταση επειδή η γραμμή αποτελεί τη βάση ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου, άρα λειτουργεί ως ένα νήμα που ενώνει τα νεοκλασικά με τα σύγχρονα κτίρια».
Νήματα λοιπόν, τριάρια και εννιάρια.


Η άνω φωτογραφία είναι από την ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», από τη σκηνή της τελικής επαφής με τους εξωγήινους, με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με φωτεινά σήματα και μουσικές νότες, με τον πολύχρωμο φωτεινό πίνακα που διακρίνεται αριστερά.
Όλως συμπτωματικώς, στη γειτονική οδό Πανεπιστημίου, την ίδια περίοδο στα τέλη του 2019, ένας άλλος ασυνήθιστος φωτεινός διάκοσμος έκανε το Twitter να πλημμυρίσει από ειρωνικά και χιουμοριστικά σχόλια σχετικά με «εξωγήινα σκάφη».

Πράγματι, τα φωτιστικά έμοιαζαν με τα περίφημα «Birds of Prey», τα πολεμικά σκάφη των τρομερών Κλίνγκον (στο σύμπαν του Star Trek βέβαια).

Επιστρέφοντας στην Βασιλίσσης Σοφίας, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος είχε επισημάνει: «Το Ίδρυμα Ωνάση, είχε σκοπό να χαρίσει στην πόλη μια διαφορετική εμπειρία, που δίνει χώρο στην ονειροπόληση μέσα από μια χρωματική στέγη που μεταλλάσσεται κάθε φορά που περνάς από εκεί».

Ο υπεύθυνος καλλιτέχνης ήταν ο Γιώργος Τέλλος, ο οποίος είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ελευθερία Ντεκώ στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών του 2004. Συνολικά τοποθετήθηκαν 612 φωτιστικά στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Κάνουμε μια νοερή σημείωση για το «612» (που όπως είναι φυσικό, είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 3 και του 9) και πάμε να δούμε ορισμένα αριθμοσυγχρονικά.
Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας πήρε το όνομά της από την Σοφία της Πρωσσίας (1870-1932) σύζυγο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Ήταν η τρίτη κατά σειρά Βασίλισσα των Ελλήνων. Ήταν κόρη του Αυτοκράτορα Φρειδερίκου Γ´ (Τρίτου) της Γερμανίας, καθώς και μητέρα τριών βασιλέων, του Γεωργίου Β΄, του Αλεξάνδρου και του Παύλου.
Τρία τριάρια έχουν φυσικά άθροισμα το εννέα.
Είπαμε για τα 612 φωτιστικά στοιχεία. Τι συνέβη το έτος 612; Τότε γεννήθηκε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Γ΄ (Τρίτος), και μάλιστα στις τρεις Μαΐου. Ήταν ο πλέον βραχύβιος αυτοκράτορας, αφού έμεινε στο βυζαντινό θρόνο για τρεις μήνες, μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 29 ετών, από φυματίωση ή δηλητηρίαση. Πάρτε κι άλλα τρία τριάρια.
Τι άλλο έγινε το 612; Τη χρονιά εκείνη κομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη από την Παλαιστίνη ο Ιερός Σπόγγος και η Ιερή Λόγχη (η περίφημη λόγχη του Λογγίνου). Ο πρώτος ήταν το σφουγγάρι με το οποίο δόθηκε «χολή και όξος» (ξίδι) στον Εσταυρωμένο Ιησού. Η δεύτερη ήταν η λόγχη με την οποία τρύπησαν τα πλευρά του Εσταυρωμένου για να εξακριβώσουν αν ήταν νεκρός. Όλα αυτά αφορούν τη σταυρική θυσία του Ιησού η οποία γιορτάζεται φυσικά το Πάσχα.
Χριστούγεννα και Πάσχα, Γέννηση και Θάνατος/Ανάσταση, τρεις βασικοί σταθμοί του Μεγάλου Μαγικο-Τελετουργικού Κύκλου, τον τελευταίο μήνα του 2019. Λίγο πριν την Γέννηση της κορωνοπανδημίας που σκόρπισε Θάνατο (σωματικό και ψυχικό/νοητικό) με αποτέλεσμα τη Ανα-σταση της ανθρωπότητας σε μια εφιαλτική Νέα Κανονικότητα.
Τα φωτιστικά της Βασιλίσσης Σοφίας προκάλεσαν τόσο ποικίλα σχόλια σε σημείο που στις 8 Δεκεμβρίου 2019, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κάλεσε τους Αθηναίους να περιμένουν πρώτα να δουν ολοκληρωμένο τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας και μετά να γκρινιάξουν. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει πάρα πολλά, έχω διαβάσει πάρα πολλά… για “666” για “έργο του διαβόλου”, για θρησκευτική ουδετερότητα. Αλλά έχω γίνει αποδέκτης και πολλών γνήσιων αυθεντικών παραπόνων».

Το 666 είναι σαν το 612: αριθμοί που διαιρούνται τέλεια με το 3 (και το 9 βεβαίως).
Τα Χριστούγεννα πέρασαν κι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν. Το 2019 (2+0+1+9 = 12 = 9 + 3) μας άφησε. Ένα μήνα μετά είχαμε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα ενώ στις 22 Μαρτίου 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρώτο λοκντάουν. Είχαν περάσει ακριβώς 90 ημέρες από τα Χριστούγεννα.
Τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται και η αποστολή των περίφημων SMS στο 13033 προκειμένου να μπορεί να βγει κανείς από το σπίτι του.
