top of page

Αποφαίνειας Πλέγμα - Μέρος Β: Υπόθεση Κολωνού – Το Χάλκινο Κατώφλι του Άδη

Η υπόθεση με την εκπόρνευση της 12χρονης στον Κολωνό «έσκασε» στις 8 Οκτωβρίου 2022 και από τότε βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Ο Κολωνός είναι μια ιδιαίτερη περιοχή η οποία, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει αρκετά «σκιώδης» για διάφορους λόγους. Υπάρχουν πάρα πολλά βίαια περιστατικά –φόνοι, συμπλοκές, ληστείες, βία συμμοριών και οπαδών και άλλα πολλά. Θα τα δούμε όλα αυτά με τη σειρά τους. Η υπόθεση με τη 12χρονη είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.


Στην αρχαιότητα ο Κολωνός λεγόταν Ίππιος επειδή εκεί βρισκόταν ο ναός του Ιππίου Ποσειδώνα, προστάτη του δήμου. Υπήρχε επίσης βωμός της Ιππίας Αθηνάς, τέμενος των Ερινύων, ο τάφος του Οιδίποδα, καθώς και των Θησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Βλέπουμε λοιπόν ότι εκτός από τον Ποσειδώνα με τα άλογά του, υπάρχει και ο Οιδίποδας, ο αρχετυπικός αιμομίκτης και πατροκτόνος.

Στην ελληνική μυθολογία, η οικογενειακή κατάρα είναι η τιμωρία που επιβάλλει μια θεότητα η οποία οργίστηκε από τις πράξεις (Ύβρεις) ενός μέλους της οικογένειας. Η τιμωρία αυτή μπορεί να πλήξει τον φυσικό αυτουργό της πράξης, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του. Μια από τις χαρακτηριστικότερες καταραμένες οικογένειες ήταν αυτή των Λαβδακιδών από τις Θήβες, στην οποία ανήκε ο Οιδίποδας.


Ο πατέρας του, Λάιος, απήγαγε και βίασε τον Χρύσιππο, γιο του Πέλοπα. Ο Πέλοπας καταράστηκε τον Λάιο να τον σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Όπως κι έγινε. Ο Οιδίποδας –που εγκαταλείφθηκε μωρό από τον πατέρα του για να πεθάνει- σκοτώνει, εν αγνοία του, τον πατέρα του και παντρεύεται τη μητέρα του. Όταν το μαθαίνει, βγάζει τα μάτια του, ενώ η σύζυγος –και μητέρα του – αυτοκτονεί. Στη συνέχεια, η κόρη του, Αντιγόνη, αυτοκτονεί κι οι δύο γιοι του, Πολυνείκης και Ετεοκλής, αλληλοσκοτώνονται.


Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάρα συνδέεται με την σεξουαλική και όχι μόνο κακοποίηση παιδιών. Όλο αυτό το υλικό αποτέλεσε πρώτη ύλη για πολλές από τις διαχρονικής αξίας αρχαιοελληνικές τραγωδίες. Οι δρόμοι του Κολωνού έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων του Θηβαϊκού Κύκλου, Ιοκάστης, Αντιγόνης, Ισμήνης, Καπανέως, Οιδίποδος κ.α.


Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων έζησε και δίδαξε στον Κολωνό –άλλωστε ακόμα και σήμερα υπάρχει η Ακαδημία Πλάτωνος. Αλλά και ο μεγάλος Αριστοτέλης, έζησε 20 χρόνια στον Κολωνό. Και ο Επίκουρος, είχε ιδρύσει τη σχολή του στην ίδια περιοχή. Κολωνιώτης ήταν και ο δραματουργός Σοφοκλής.


Και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρχε εκεί ένα σπήλαιο-πύλη προς τον Άδη. Ο θεός του Άδη, Πλούτων, που είχε ερωτευθεί την Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, την απήγαγε και την μετέφερε στον Κολωνό, κατεβάζοντάς την στο νυμφώνα του στον Άδη, μέσα από το βαθύ άντρο του Κολωνού, που ο Σοφοκλής το ονομάζει "χαλκόπουν οδόν". Από την ίδια πύλη, κατέβηκε στον Άδη και ο τυφλός Οιδίποδας.


Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόταν αυτή η πύλη του Άδη, Πιθανόν να ήταν στον λόφο του Ίππιου Κολωνού, ή κοντά σε αυτόν. Σύμφωνα με κάποιες τοπικές ιστορίες, υπήρχε υπόγεια σήραγγα από κάποιο (τότε) «άκτιστο χωράφι» της οδού Ιωαννίνων προς τον λόφο. Σύμφωνα με ένα παλιό τοπογραφικό σκαρίφημα της περιοχής, στη θέση της Αγίας Ελεούσας υπήρχε «Πλουτώνειο» και στη διασταύρωση Ιωαννίνων και Καπανέως υπήρχε το «χάσμα των Ερινυών».

Πηγή: Λόφος Κολωνού (FB, 31.10.2019): https://www.facebook.com/koloniotis1/photos/a.1416543941954947/2467157873560210/
Πηγή: Λόφος Κολωνού (FB, 31.10.2019): https://www.facebook.com/koloniotis1/photos/a.1416543941954947/2467157873560210/

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ελάχιστα πιο πέρα από το σημείο αυτό, επί της οδού Ιωαννίνων στη συμβολή με Πρεβέζης, υπάρχει σήμερα ο πολιτιστικός όμιλος «Ορφέας» (μυθικός ήρωας που μεταξύ άλλων κατέβηκε στον Άδη).

Ο φίλος και συνεργάτης Νίκος Παναγοδημητρόπουλος, βέρος Κολωνιώτης και ακούραστος ερευνητής των μυστικών της περιοχής, έχει γράψει αρκετά σχετικά κείμενα (μια μικρή γεύση εδώ )


Ο Νίκος έχει κάνει επίσης σημαντική δουλειά πάνω στην Ιερή Γεωγραφία του Κολωνού:


«Ας ξεκινήσουμε με το Ιερό των Ευμενίδων από ένα ιδιαίτερα all time επίκαιρο μυθιστόρημά μου «Επιστημονικής Φαντασίας», την σημερινή Αγία Ελεούσα (Εκείνη που είναι… Ευμενής), εκκλησία που ανήκει σε ιδιώτη, στην οδό Ηλέκτρας, δίπλα στον Λόφο του Κολωνού. […] Αν φέρουμε έναν κύκλο με κέντρο την Αγία Ελεούσα, ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Αιμιλιανό, τον Εσταυρωμένο στη Λένορμαν και την Κοίμηση της Θεοτόκου (αυτή δίπλα στην οδό Πέτρας) […] Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει ίση απόσταση από : 1. τον Άγιο Αιμιλιανό, 2. τον Εσταυρωμένο, 3. Την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αν ενώσετε στον χάρτη της Κοίμηση της Θεοτόκου (κοντά στην Πέτρας), με την άλλη Κοίμηση της Θεοτόκου στο ποτάμι, στην έξοδο για Εθνική, η γραμμή περνάει από τον… Εσταυρωμένο.


»Αυτά στον πρώτο κύκλο. Ας αλλάξουμε όμως ακτίνα στον διαβήτη μας και με κέντρο ξανά την Αγία Ελεούσα ας φτιάξουμε έναν κύκλο με ακτίνα, χμμμ… δεν βαριέσαι, ας βάλουμε τον «δημοφιλή» Άγιο Παντελεήμονα. Ups… τι έχουμε; Ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Γεώργιο στην οδό Πλάτωνος και τον Απόστολο Παύλο. Μάλιστα… και οι τρεις περιοχές αρκετά «κακόφημες» πια, μιας και κατακλύζονται από ορδές λαθρομεταναστών, αλλά και κακοποιών στοιχείων που έχουν κάνει κατάληψη στα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ποιος ξέρει… ίσως οι «Μάγοι του Συστήματος» τοποθετούν τα πιόνια τους στις επιλεγμένες περιοχές «κλειδιά»… Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει άρα ίση απόσταση επίσης από: 1. τον Απόστολο Παύλο. 2. τον Άγιο Παντελεήμονα 3. τον Άγιο Γεώργιο».

Πηγή: Νίκος Παναγοδημητρόπουλος,
Πηγή: Νίκος Παναγοδημητρόπουλος,

Ακολουθεί ένας μικρός και καθόλου πλήρης κατάλογος, όμως ενδεικτικός των «σκιωδών περιστατικών» στον Κολωνό.


►14 Αυγούστου 1957. Ο Δημήτριος Πεπές, σιδηροδρομικός υπάλληλος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος με 18 μαχαιριές στο σπίτι του, στην οδό Μοναστηρίου 87. Χάρη στο μέντιουμ Ελένη Κικίδου, έγινε εφικτή η σύλληψη του δράστη, Μηνά Χατζηχρήστου. Τα κίνητρα του εγκλήματος ήταν σεξουαλικά. Ο Χατζηχρήστος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.


►27 Αυγούστου 1988. Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ταχτσής βρέθηκε στραγγαλισμένος στο σπίτι του, στην οδό Τυρνάβου 26. Το έγκλημα είχε σεξουαλικά κίνητρα, καθώς ο Ταχτσής είχε συνήθεια να ντύνεται γυναίκα και να αναζητά εφήμερους εραστές. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ.


►9 Μαρτίου 2005. Απαγχονισμένος βρέθηκε σπίτι του στην οδό Ευκλείδου 18 ο Κώστας Τσαλικίδης, προϊστάμενος σχεδιασμού δικτύων της Vodafone. Ο θάνατός του θεωρήθηκε αρχικά αυτοκτονία, αλλά ειπώθηκε ότι ήταν δολοφονία σχετιζόμενη με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε αργότερα. Δεκατρία χρόνια μετά ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων.


►23 Σεπτεμβρίου 2011. Μια 21χρονη αλβανικής καταγωγής τραυματίστηκε σοβαρά όταν τη στιγμή που άνοιγε το μαγαζί ψιλικών, στη συμβολή Χρηστομάνου και Δράμας, σήκωσε μια σακούλα που ήταν έξω από την είσοδο. Η σακούλα περιείχε βόμβα που εξερράγη.

►10 Απριλίου 2013. Σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στη συμβολή Λεβιδίου 9 και Λένορμαν, απανθρακώθηκε ένας άντρας, ενώ η μητέρα του τραυματίστηκε.


►22 Μαΐου 2014. Συνελήφθη νεαρός Πακιστανός που εισέβαλε σε σπίτια του Κολωνού, έκλεβε και βίαζε τις ηλικιωμένες γυναίκες θύματα του.


►5 Αυγούστου 2014.Η έντονη δυσοσμία που αναδυόταν σε διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου αποκάλυψε μια 40χρονη Βουλγάρα νεκρή. Ο θάνατος είχε προέλθει από τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό. Η οικογένεια της εκπορνευόμενης 12χρονης έμενε στην ίδια πολυκατοικία, ο δε πατέρας της μάλιστα, σύμφωνα με ένα γείτονα, εισήλθε για να κλέψει στο διαμέρισμα στο οποίο λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γίνει η δολοφονία ενώ το σπίτι είχε μείνει «ανοιχτό» για να ξεμυρίσει (καταγγελία στο Πρωινό του ΑΝΤ1, 27.10.2022, εδώ:


►28 Αυγούστου 2014. Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, έπεσε νεκρός ο ένας από τους δυο δράστες ληστείας στο σουπερ μάρκετ κρεάτων «Ανδριόπουλος».


►18 Μαΐου 2015. Ο 59χρονος Νικόλαος Κότσαλος αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ και δάσκαλος παραδοσιακών χορών έπεσε νεκρός από εκπυρσοκρότηση του υπηρεσιακού του όπλου που περιεργαζόταν ο 20χρονος γιος του ο οποίος τραυματίστηκε κι αυτός. Το περιστατικό έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Ορφέας», Καμβουνίων & Λένορμαν. (όπως είδαμε, σήμερα ο σύλλογος είναι σε άλλο σημείο)


►13 Νοεμβρίου 2015. Δέκα ακριβώς χρόνια μετά την αυτοκτονία του τότε προέδρου της «Αναγέννησης Άρτας» Μπάμπη Μανιώτη, αυτοκτόνησε και η 18χρονη κόρη του, Νεφέλη, πέφτοντας απ’ τον 8ο όροφο της πολυκατοικίας στην οδού Γερακίου 29 που διέμενε. Ο Μανιώτης είχε βρεθεί στις 3 Απριλίου 2005, στα γραφεία της εταιρίας Ipirotiki Software & Publications στον Κολωνό, νεκρός με τραύμα από πιστόλι στον κρόταφο.


►22 Μαρτίου 2016. Τραγικό θάνατο βρήκαν στον Κολωνό δυο εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων όταν το όχημα που οδηγούσε ο ένας παρέσυρε τον συνάδελφό του και κατόπιν τράκαρε.


►5 Μαΐου 2016. Τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας αντίκρισαν οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά σε ημιυπόγειο στην οδό Αποστόλου Ιωάννου 15.


►25 Απριλίου 2017. Ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε στις σε σακούλες, δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πολυκράτους και Τριδήμα, πίσω από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


►13 Φεβρουαρίου 2018. Νεκρός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε αποθηκευτικό χώρο στη συμβολή Ιωαννίνων και Καπανέως.


►21 Ιανουαρίου 2019. Έναν νεκρό άνδρα εντόπισε η Πυροσβεστική σε εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της Χατζηαποστόλου 2. Ο νεκρός ήταν ακρωτηριασμένος, με σύρμα στο λαιμό του, ενώ δίπλα του υπήρχε ένα μαχαίρι. Εικάζεται ότι ο δράστης έβαλε φωτιά για να εξαφανίσει τα ίχνη.


►19 Ιουνίου 2021: Συμπλοκή επτά ανηλίκων κοριτσιών στη συμβολή Διστόμου και Τριπόλεως, όπου η μία ανήλικη μαχαίρωσε δύο άλλες.


►25 Οκτωβρίου 2021. Ένας 16χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν μαχαιρώθηκε από μέλη συμμορίας ανηλίκων. Η συμμορία είχε διαπράξει επιθέσεις μέσα σε σχολεία, βίαιες ληστείες, άγριες συμπλοκές επικυριαρχίας και ξυλοδαρμούς μαθητών.


►23 Νοεμβρίου 2021. Μια 35χρονη νηπιαγωγός έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού ενώ διάσχιζε αφύλακτη ισόπεδη διάβαση επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, λίγο πριν τη Λένορμαν.