top of page

Κορωνιάδας το Ατέρμονο Ανάγνωσμα: Από το Όμικρον στο Ωμέγα

Στο αξιοθρήνητο σίριαλ της Κορωνιάδας που βιώνουμε εδώ και δυο χρόνια –και θα βιώνουμε για αρκετό καιρό ακόμα- ένα νέο επεισόδιο ήρθε να ανεβάσει την κάπως πεσμένη τηλεθέαση και να τρομοκρατήσει τα μασκοφορεμένα, φοβισμένα ανθρωπάκια: στις 25 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε πως μια νέα παραλλαγή του κινεζοϊού, η Β.1.1.529, κατά κόσμον Παραλλαγή Όμικρον, εντοπίστηκε από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) στη Νότιο Αφρική. ΟΠΟΥ τη χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ανησυχητική» επειδή ίσως προσβάλλει τους ήδη ανοσοποιηθέντες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η Όμικρον διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν την περίφημη πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιείται για την στόχευση των περισσότερων εμβολίων. Η έξαρση του πανικού ήταν τέτοια που την επομένη, 26 Νοεμβρίου, ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones έπεσε κατά 900 μονάδες.


Το γράμμα Όμικρον είναι βεβαίως το 15ο του ελληνικού αλφαβήτου και είναι το «μικρό ο», εν αντιθέσει με το «μεγάλο ο», που είναι το Ωμέγα. Κρατάμε εδώ μια σημείωση.


Στις 25 Νοεμβρίου άνοιξε και πάλι η αρχαία Λεωφόρος των Σφιγγών του Λούξορ της Αιγύπτου, με μια εντυπωσιακή τελετή ανάλογη της περσινής χρυσής παρέλασης των Φαραώ που μετέφερε 22 μούμιες από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου της πλατείας Ταχρίρ στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο παλαιό Κάιρο. Η τελετή διέθετε φαραωνικά άρματα και περφόρμερ με ενδύματα της εποχής των Φαραώ, έως χορευτές, τυμπανιστές, εντυπωσιακούς φωτισμούς και πολλά πυροτεχνήματα. Η Λεωφόρος των Σφιγγών εκτείνεται σε μήκος 2.700 μέτρων ανάμεσα στους αρχαίους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ, μία περιοχή που αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο.



Η αιγυπτιακή Σφίγγα ήταν ένα μυθικό θηρίο, υβρίδιο γυναίκας και λιονταριού, πλην όμως η ονομασία της ομοηχεί με το έντομο σφήκα, ο οποίο πολλές φορές αναφέρεται (και γράφεται) ως «σφίγγα». Η σφήκα είναι γνωστή για το κεντρί της.


Μερικές μέρες πριν την τελετή με τις Σφίγγες στο Λούξορ, μια επιδρομή αντάξια βιβλικής πληγής, έπληξε τη Νότια Αίγυπτο (όπου και το Λούξορ). Λεγεώνες σκορπιών, που ξετρύπωσαν από τις υπόγειες κρυψώνες τους στην έρημο λόγω σφοδρών καταιγίδων, τσίμπησαν με το κεντρί τους περισσότερα από 500 άτομα στην πόλη Ασουάν, τρία από τα οποία πέθαναν. Αναφέρθηκε επίσης ότι «οι γιατροί έχουν σταματήσει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες περιστατικά τσιμπημάτων». Σταμάτησαν δηλαδή τα «τσιμπήματα» για να ασχοληθούν με άλλα «τσιμπήματα». Κοινός παρονομαστής ένα κεντρί. Όπως η βελόνα της ένεσης, όπως το κεντρί της σφήκας/σφίγγας, όπως και το κεντρί του κινεζοϊού (η περίφημη ακίδα).


Μια μέρα πριν την τελετή στη Λεωφόρο των Σφιγγών στο Λούξορ, στις 24 Νοεμβρίου 2021 εκτοξεύτηκε η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test – Διπλή Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Αστεροειδούς) της NASA. Το DART θα συντριβεί σκοπίμως στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο του αστεροειδούς Δίδυμου το φθινόπωρο του 2022, σε μια "πρόβα" πλανητικής άμυνας για τη μελλοντική περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη. Το DART σημαίνει «βελάκι», δηλαδή κεντρί.


Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζει η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς, η οποία απεικονίζεται πολλές φορές με έναν ακτινωτό τροχό (spiked wheel). Η ακίδα-πρωτεΐνη του κινεζοϊού λέγεται spike-protein. Ο τροχός στις απεικονίσεις οφείλεται στο ότι η Αγία θανατώθηκε στον Τροχό, ένα μηχάνημα βασανισμού που έμοιαζε με τροχό η περιφέρεια του οποίου έφερε καρφιά (ακίδες-κεντριά). Η Αγία Αικατερίνη έζησε μάλλον στην Αίγυπτο ενώ ο τροχός παραπέμπει στον κύκλο, στο Όμικρον, συν το ότι έχει ένα κεντρικό άξονα, είναι δηλαδή Εστιγμένος Κύκλος (βλέπε παρακάτω).


Στο μεταξύ, στις 19 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη Sting (=Κεντρί) με τίτλο «The Bridge» και θέμα τα ανθρώπινα βάσανα εν καιρώ κορωνοπανδημίας. Ήταν το 15ο προσωπικό άλμπουμ του μουσικού, δηλαδή το άλμπουμ «Όμικρον» αν χρησιμοποιήσουμε τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου


Τώρα, αν κάπου εδώ κολλάει το εξαιρετικά δημοφιλές σε μας τηλεοπτικό σίριαλ «Άγριες Μέλισσες» (όχι σφήκες, αλλά κι αυτές τσιμπάνε, όπως κι οι ενέσεις των εμβολίων) και το εξίσου δημοφιλές τραγούδι “Tο Κεντρί” που ερμηνεύει η Δανάη Μιχαλάκη, το αφήνω στην διακριτική σας ευχέρεια να κρίνετε!


Ωστόσο, υπενθυμίζω πως όλα αυτά συνέβησαν στην εκπνοή του ζωδίου του Σκορπιού και εν μέσω της μεγάλης διαμάχης για τα επαναληπτικά τσιμπήματα των αντικοβιδικών εμβολίων, η οποία συνεχίζεται αμείωτη. Υπενθυμίζω επίσης πως μετά το ζώδιο του Σκορπιού, στις 22 Νοεμβρίου, έρχεται ο Τοξότης, ο οποίος τοξεύει βέλη (DARTS – ακίδες - κεντριά)


Υπενθυμίζω επίσης και πως η μεν παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στην Νότιο Αφρική, ενώ παράλληλα οι σκορπιοί-σφίγγες κλπ οργίαζαν στην Βόρεια Αφρική. Εν μέσω μιας πανδημίας στην οποία η πρωτεΐνη-ακίδα του κινεζοϊού, μοιάζει αρκετά με τη Μαύρη Ήπειρο στο σχήμα.


Στο μεταξύ έχουμε και τη συνεχιζόμενη από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταστροφική δραστηριοποίηση του ηφαίστειου στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων, η οποία Λα Πάλμα είναι στην Αφρική και μοιάζει κι αυτή η ρημάδα με την πρωτεΐνη-ακίδα.


Από αριστερά: η νήσος Λα Πάλμα, η Αφρική με εντοπισμένη τη νότια Αίγυπτο, τη Μποτσουάνα και τις Κανάριες Νήσους και η πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού.
Από αριστερά: η νήσος Λα Πάλμα, η Αφρική με εντοπισμένη τη νότια Αίγυπτο, τη Μποτσουάνα και τις Κανάριες Νήσους και η πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού.

Μια εναλλακτική ονομασία της Παραλλαγής Όμικρον είναι Παραλλαγή Μποτσουάνα επειδή θεωρείται πως πρωτοεμφανίστηκε στην νοτιοαφρικανική αυτή χώρα. Στους Λόφους Τσοντίλο της Μποτσουάνα, μιας περιοχής με μεγάλη πνευματική και θρησκευτική σημασία για τους ντόπιους, υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προϊστορικές βραχογραφίες και σπηλιές τις οποίες είχα κάποτε την ευκαιρία να ερευνήσω. Μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον Simulacrum, ένας φυσικός σχηματισμός που απεικονίζει την αφρικανική ήπειρο (ή την πρωτεΐνη-ακίδα, διαλέγετε και παίρνετε).


Η αφεντιά μου στους Λόφους Τσοντίλο της Μποτσουάνα και το παράξενο φυσικό Simulacrum της Μαύρης Ηπείρου
Η αφεντιά μου στους Λόφους Τσοντίλο της Μποτσουάνα και το παράξενο φυσικό Simulacrum της Μαύρης Ηπείρου

Τέλος, να επισημάνω πως «Όμικρον» είναι κι ένα νεοτροπικό γένος ενός είδους σφήκας που ονομάζεται potter (ή mason) wasp, δηλαδή αυτής που εδώ συνήθως ονομάζουμε «κτίστη».


Γιατί όμως «Όμικρον» η νέα παραλλαγή του κινεζοϊού; Α, επειδή ο ΠΟΥ βαφτίζει τις νέες παραλλαγές με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Επρόκειτο να την ονομάσει «ν» ή «ξ», επειδή αυτά τα γράμματα ήταν τα επόμενα στον κατάλογο. Έλα όμως που το «ν» («nu») θα ακουγόταν σαν “new” (=νέο) συνεπώς ήταν παραπλανητικό, κι έλα που το «ξ» («xi») παραπέμπει στον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping. Θα μπορούσε ο κινεζόδουλος ΠΟΥ με τον αργυρώνητο διευθυντή του, να κάνει τέτοιο πράγμα στα αφεντικά του; Όχι βέβαια! Συνεπώς «Όμικρον» το όνομα της νέας παραλλαγής.