top of page

Σκάλες προς τον Ουρανό, Γέφυρες για Αλλού

Updated: Sep 10, 2021

«The fifth pandaemon-Aeon begins where the atheistic Aeon finishes in its late nihilistic phase, with the Death of Certainty”.

Peter Carrol, Octavo


Μετά από ένα σημαντικό διάστημα σχετικής ηρεμίας, οι εξελίξεις άρχισαν πάλι να επιταχύνονται. Είναι δύσκολο να αναλύει κανείς γραμμικά μια μη-γραμμική διαδικασία. Τα άρθρα αυτά ειναι στιγμιότυπα, ενσταντανέ που απεικονίζουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα σύννεφα μιας καταιγίδας. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.


Το περασμένο άρθρο επικεντρωνόταν στις καταστρεπτικές πυρκαγιές στη χώρα μας και σε κάποιες περίεργες προεκτάσεις. Ενώ οι φωτιές μαίνονταν ακόμα, μια διαφορετική «εστία» αναζωπυρώθηκε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο οι Ταλιμπάν μπήκαν ανενόχλητοι στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σκηνές αλλοφροσύνης εξελίχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας φρόντισε να την κοπανήσει εγκαίρως στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.Ο δαιμόνιος ερευνητής Goro Adachi (https://www.supertorchritual.com/), έχει εδώ και καιρό κάνει διάφορες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις.

Μια μέρα πριν την άλωση της Καμπούλ, Σάββατο 14 Αυγούστου ήταν η Qixi ή Qiqiao, η κινεζική παραδοσιακή γιορτή, κάτι σαν τη δική μας του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία αφορά την ετήσια επανένωση δυο εραστών –ενός γελαδάρη και μιας υφάντριας. Βασίζεται σε μια ιστορία της κινεζικής μυθολογίας και γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Στο χάπι εντ της ιστορίας, οι δυο εραστές επανενώνονται χάρη σε μια γέφυρα από… καρακάξες, πάνω από το Ασημένιο Ποτάμι.


Σύμφωνα με ένα θρύλο (εδώ:) στην Καμπούλ υπήρχε μια λίμνη στο μέσον της οποίας υπήρχε το Νησί της Ευτυχίας όπου ζούσε μια οικογένεια μουσικών. Το νησί αυτό έγινε προσβάσιμο όταν ο βασιλιάς έδωσε εντολή να κατασκευαστεί μια γέφυρα («pul» στα Περσικά) καμωμένη από άχυρα («kah» στα Περσικά). Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα «Καμπούλ» προήλθε από το συνδυασμό αυτών των δυο λέξεων και σημαίνει «αχυρένια γέφυρα».


Η οποία γέφυρα έπεσε φυσικά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.


Μερικές μέρες πριν, στις 8 Αυγούστου, μια άλλη σημαδιακή γέφυρα, η Γέφυρα του Λονδίνου δυσλειτούργησε και έμεινε ανοιχτή («έπεσε») επί 12 ώρες προτού το τεχνικό πρόβλημα επιλυθεί και η γέφυρα ξανακλείσει.


Η λέξη «Αφγανιστάν», σύμφωνα με μια εκδοχή (εδώ) προέρχεται από το σανσκριτικό Aśvakan ή Assakan που σημαίνει «ιππείς», «καβαλάρηδες». Αν θυμηθήκατε το ρόλο των αλόγων στο προηγούμενο άρθρο σε σχέση με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, καλά κάνατε. Έχει όμως κι άλλο.


Ενώ το πρόβλημα στη Γέφυρα του Λονδίνου αποκαθίστατο και οι Ταλιμπάν στη «Γη των Ιππέων» προέλαυναν προς την «Αχυρένια Γέφυρα», ένα άλλο διάσημο άλογο ήρθε στην επικαιρότητα.


10 Αυγούστου 2021: «Αμερικανοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ίχνη του Δούρειου Ίππου, σε σημείο μέσα στα τείχη της Τροίας, η οποία ανασκάπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια. Οι έρευνες έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες και δοκάρια από ξύλου ελάτου. Όταν οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν μαζί, σχημάτιζαν μια περίεργη δομή, για την οποία υποπτεύονται ότι ανήκει στο μυθικό ξύλινο άλογο. Η μέτρηση με τη μέθοδο του άνθρακα στα ξύλα και σε άλλα ευρήματα δείχνει ότι χρονολογούνται στον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ. Αυτό συμπίπτει με τις χρονολογίες που δίνουν αρχαίοι για τον Τρωικό Πόλεμο».


Επρόκειτο για fake news, αλλά στο πλαίσιο της συγχρομυστικιστικής συσχέτισης, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει η πλαισιακή αλληλουχία, ο εννοιολογικός συντονισμός. Όπως και να έχει, θα επανέλθουμε σε λίγο με το Δούρειο Ίππο, αφού αναφέρουμε ότι μια άλλη σημαδιακή γέφυρα, η Γέφυρα της Φιλίας που γεφυρώνει Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν, πάνω από τα λασπωμένα νερά του ποταμού Αμού Ντάρια (ο αρχαιοελληνικός Ώξος), ήρθε πάλι στην επικαιρότητα. Γιατί; Επειδή από εκεί την κοπάνησε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν (με τα λεφτά του, τα σέα του και τα μέα του) και αρκετοί άλλοι –όσοι πρόφτασαν φυσικά. Από την ίδια γέφυρα είχαν αποχωρήσει οι τελευταίες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης, το Φεβρουάριο του 1989, όταν εκκένωναν το Αφγανιστάν μετά από δέκα χρόνια κατοχής του. Τριάντα δύο χρόνια μετά, η εκκένωση των πιστών στην αφγανική κυβέρνηση δυνάμεων ήταν πολύ χαοτικότερη.


Σκηνές αλλοφροσύνης εξελίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με πλήθη Αφγανών που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα πάση θυσία. Τα πλήθη εισέβαλαν στους τροχοδιαδρόμους και σε κάποιες περιπτώσεις σκαρφάλωσαν σε αεροσκάφη που απογειώνονταν στο πλαίσιο της εκκένωσης της χώρας (δηλαδή μιας αερογέφυρας). Οι φωτογραφίες των Αφγανών που σκαρφάλωναν στους φράχτες του αεροδρομίου και στα αεροσκάφη που τροχοδρομούσαν, φιγούραραν στο twitter και στα ειδησεογραφικά site. Κάποιοι που είχαν καταφέρει να κρεμαστούν από τους τροχούς των αεροσκαφών, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν (όπως ήταν φυσικό) έπεσαν από μεγάλο ύψος στο έδαφος.