top of page

Τα Βέλη του Απόλλωνα και οι Μαθητευόμενοι Μάγοι

Η αποκωδικοποίηση της Μορφοδιάταξης, είναι μια απαιτητική εργασία που απαιτεί έναν ειδικό νου, τόσο για να πραγματοποιηθεί, όσο και για να γίνει κατανοητή.


Πολλοί γκρινιάζετε για τα «περίπλοκα» κείμενά μου. Σας πληροφορώ ότι έχω καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα κείμενά μου να είναι όσο το δυνατόν απλούστερα, ή μάλλον λιγότερο περίπλοκα. Τι να κάνουμε; Μετά από ένα σημείο η ανάλυση δεν μπορεί να απλοποιηθεί περισσότερο χωρίς να γίνει απλοϊκή. Αν θέλετε απλοϊκές αναλύσεις, υπάρχουν κάμποσοι απλοϊκοί «αναλυτές» σε σόσιαλ μύδια, Youtube κλπ για να σας χαϊδεύουν τα αυτάκια με αυτό που θέλετε να ακούσετε και να σας ταΐζουν προχωνευμένο χυλό για το ευαίσθητο στομαχάκι σας. Αυτή η ιστοσελίδα δεν είναι για σας.


Όχι, αγαπητοί μου. Έχω απαιτήσεις από τους αναγνώστες μου, όπως κι αυτοί έχουν απαιτήσεις από μένα. Και όταν λέω «αναγνώστες», κάνω σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους που απλώς διαβάζουν και σε εκείνους που συνηχούν με αυτό που διαβάζουν.


Μετά την ανάρτηση των τριών κειμένων μου σχετικά με τον Πόλεμο στην Ουκρανία (και όχι μόνο), που μπορείτε να διαβάσετε εδώ , εδώ και εδώ .

οι εξελίξεις συνέχισαν να τρέχουν –άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους. Το Καλειδοσκόπιο της Μορφοδιάταξης παράγει διαρκώς μορφές που αλλάζουν σαν τα σύννεφα μιας θύελλας.



Όλα τα σύμβολα έχουν πολλαπλά στρώματα πληροφορίας, ιστορίας και ερμηνείας. Και ουσιαστικά κάθε σύμβολο, θέμα και ιδέα εμπεριέχει πληροφορίες για όλα τα άλλα. Είναι κάτι σαν το ολόγραμμα. Το κάθε κομμάτι του παζλ, εμπεριέχει ολόκληρο το παζλ.

Κι όπως έχω πολλάκις ξαναγράψει, τα αναδυόμενα αρχέτυπα είναι οι βασικοί δομικοί λίθοι της πραγματικότητας και κομβικές εστίες της Μορφοδιάταξης. Είναι νήματα και κόμβοι ενός αδιόρατου γεωμετρικού δικτύου. Είναι κάτι σαν τον Περιοδικό Πίνακα των Στοιχείων της Ύλης στη Χημεία, σαν το Δέντρο της Ζωής στην Καμπαλά, σαν τον Source Code, τον «Πηγαίο Κώδικα» στην Πληροφορική.


Το τελευταίο διάστημα έχουμε την ανάδυση κάποιων θεϊκών αρχετύπων σε συνδυασμό με συγχρονικά συμβάντα και περίεργες «τελετουργίες». Και χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά, επειδή εννοώ την λέξη «τελετουργία» με το βασικό της νόημα: ένα σύνολο κινήσεων που διαθέτουν συμβολικό νόημα, διαφέροντας με αυτόν τον τρόπο από τις κινήσεις της καθημερινότητας.


Υπόψιν ότι στον σημερινό, απομαγευμένο κόσμο μας, όπου βασιλεύει ο στείρος επιστημονισμός, οι «τελετουργίες» κρύβονται πίσω από «καλλιτεχνικές εκδηλώσεις», «συμβολικά δρώμενα» και άλλες ανάλογες κούφιες φράσεις που αποκοιμίζουν το ευρύ κοινό, το οποίο τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά από την ακατάσχετη διάρροια των βοθροκάναλων και των βοθροσάιτ.


Τα αναδυόμενα αρχέτυπα τους τελευταίους μήνες αφορούν αρχαιοελληνικούς θεούς και θεές και τα σύμβολά τους, άλλα μυθολογικά όντα, καθώς επίσης και την έννοια του βέλους/βλήματος που στα Αρχαία Ελληνικά λέγεται «ιός». Αυτό παραπέμπει σε μικροοργανισμό (κάτι πολύ της μόδας εδώ και 2,5 χρόνια). Σημειωτέον ότι εκτός από «βέλος», η λέξη «ιός» σημαίνει «δηλητήριο» αλλά και «σκουριά».


Με τα αρχέτυπα αυτά συνδέονται και κάποια ζώα. Είδαμε ήδη τη σχέση των κυνοειδών και των αλόγων στο «τρίπτυχο» άρθρο περί Ουκρανίας.


Εν μέσω της κόλασης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στις 14 Απριλίου, μια μέρα πριν τη Μεγάλη Παρασκευή (των Σλάβων), το καταδρομικό Μόσχα (Μοσκβά), η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους και βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με φήμες, το πλοίο μετέφερε και ένα κομμάτι Τίμου Ξύλου, το οποίο κατέληξε κι αυτό στο βυθό, την παραμονή της ημέρας που ο Ιησούς κατέληξε στον Κάτω Κόσμο.


Την ώρα της βύθισης του Μοσκβά, πριν από ακριβώς 110 χρόνια βυθιζόταν ένα άλλο τεράστιο και άκρως εμβληματικό πλοίο, ο Τιτανικός. Συγκεκριμένα, το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912 στις 23:40, εντοπίστηκε το μοιραίο παγόβουνο μπροστά από τον Τιτανικό. Όσο για το συμβολισμό; Το Μοσκβά βυθίστηκε από πύραυλο (=βλήμα/βέλος) αλλά και επειδή πιθανόν μετέφερε 2 πυρηνικά όπλα, το συμβάν καταχωρείται ως «Σπασμένο Βέλος» (Broken Arrow) –δηλαδή ατύχημα που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα το οποίο δεν δημιουργεί ρίσκο πυρηνικού πολέμου.


Κάνουμε εδώ μια νοερή σημείωση για το όνομα του «Τιτανικού» (= τιτάνειος, του Τιτάνα) και συνεχίζουμε.


Στις 20 Απριλίου, οδηγοί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών λίγο μετά τα διόδια των Μαλγάρων στο ρεύμα προς Κατερίνη, είδαν τρία άλογα, να καλπάζουν στο οδόστρωμα. Τα άλογα το είχαν σκάσει από ένα κοντινό στάβλο. Την προηγούμενη μέρα, παρόμοιο θέαμα αντίκρισαν οι οδηγοί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, όταν ένα άλογο κάλπαζε δίπλα στα αυτοκίνητά τους.


Δυο μέρες μετά, στις 22 Απριλίου, σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στο Γαλατά Ναυπακτίας και συγκεκριμένα στον δρόμο προς Κρυονέρι. Δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν ένας 17χρονος και μια 19χρονη συγκρούστηκε με άγριο άλογο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των δυο νεαρών.

Στις 17 Μαΐου, αποβίωσε ο διάσημος καλλιτέχνης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος είχε κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό επί πολλά χρόνια. Μεταξύ άλλων, είχε γράψει και τη μουσική για την ταινία Chariots of Fire του 1981 ( = Άρματα της Φωτιάς, κάτι που παραπέμπει στα άλογα. Η ταινία αφορά τη ζωή Βρετανών δρομέων (=άλογα) που συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του 1924.