Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Σκιές της Αποκάλυψης – Μέρος Τρίτον
«Αν βασίζεσαι σε μένα, τότε απλώς χρησιμοποιείς το χάρτη μου. Ο χάρτης σου, αν πραγματικά δουλέψεις σοβαρά πάνω σε αυτόν, είναι καλύτερος για σένα από το δικό μου χάρτη».
Don Webb – Overthrowing the Old Gods.

Στο πρώτο και το δεύτερο μέρος είδαμε κάποια από τα μονοπάτια που ενώνουν μεμονωμένους κόμβους των ιεραρχιών εμπεριέχειν/εμπεριέχεσθαι. Για να γίνει κατανοητό το τρίτο αυτό μέρος, είναι απαραίτητη η ανάγνωση των δύο άλλων. Ωστόσο για να είναι πιο εύκολα τα πράγματα, παραθέτω εδώ ξανά το διάγραμμα των ιεραρχιών που είχα και στο Πρώτο και Δεύτερο Μέρος.

ΧΡΟΝΟΣ-ΡΟΗ: Συγχρονικότητες, Αντιστροφή Ροής, Παρεμποδισμός Ροής, Εναντιοδρομία,
ΑΡΧΕΤΥΠΑ/ΣΥΜΒΟΛΑ: Αριθμοί, Μυθολογία, Θρησκεία
ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΗΜΕΙΑ: Αστρονομικά Συμβάντα/ Αστροναυτική
Λίγες ημέρες πριν οι δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην Ουκρανία, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες τα οποία έδειχναν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ». Όλοι αναρωτήθηκαν τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «Ζ», γράμμα που δεν υπάρχει στα Ρωσικά. Στο κυριλλικό αλφάβητο υπάρχουν δυο είδη «ζ»: το λεπτό που γράφεται με ένα σύμβολο σαν «3» και το παχύ (με ένα σύμβολο που μοιάζει με κεφαλαίο Η με μια ενδιάμεση κάθετη γραμμή –κάτι βέβαια που μπορεί να συμβολίζει και μια διπλή κατοπτρική τρίαινα).

Όπως και να έχει, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία σημάδι λαϊκής υποστήριξης στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος. Ειπώθηκε πως το Ζ συμβόλιζε το «Ζα παμπιέντου» ( = προς τη νίκη) ή ίσως ότι αναφερόταν στον Νο 1 στόχο του Κρεμλίνου: τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Σύμφωνα με την κρατούσα ερμηνεία, το «Ζ» ήταν διακριτικό σε οχήματα ρωσικών δυνάμεων από την Ανατολική Στρατιωτική Διοίκηση. Οχήματα άλλων τμημάτων είχαν πάνω τους άλλα γράμματα (Ζ εντός τετραγώνου, Ο, V, X και Α). Όμως δεν έχει σημασία τόσο η πραγματική ερμηνεία, όσο η ισχύς ενός συμβόλου, ασχέτως για ποιο σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -σημάδι υποστήριξης στον Πούτιν και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας. Σπίτια Ρώσων που είναι αντίθετοι στον πόλεμο έχουν βανδαλιστεί με γκραφίτι με το «Ζ».

Κάποιοι περιέγραψαν το «Ζ» σαν παραλλαγή ναζιστικού συμβολισμού. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας καταδίκασε τη χρήση του «Ζ» λέγοντας ότι παραπέμπει στον «Σταθμό Ζ», κωδική ονομασία των θαλάμων αερίων στο ναζιστικό στρατόπεδο Ζακσενχάουζεν. Το Wolfsangel («αγκίστρι του λύκου» ή «λυκοπαγίδα») είναι ένα ρουνικό σύμβολο που στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της παραστρατιωτικής οργάνωσης Werwolf, που συγκρότησε ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ. Το ίδιο σύμβολο έφερε και η 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία των SS που διέπραξε τις σφαγές στην Κλεισούρα και στο Δίστομο. Είναι επίσης το έμβλημα του Τάγματος Αζόφ που εδρεύει στην Μαριούπολη.

Να επισημάνω εδώ ότι το σύμβολο του ρούνου algiz (όρθιο «Ψ») υποδήλωνε αρχικά τον ήχο «z» στην ρουνική γραφή, ο οποίος στα Γερμανικά προφέρεται ως «τσ», αλλά αντιστοιχεί και με το ρωσικό-ουκρανικό φώνημα «3» που προφέρεται ως σαν το δικό μας ζήτα («Ζ»).
Η δημοφιλία του «Ζ» ήταν τόσο μεγάλη που η ρωσική εισβολή απέκτησε το παρατσούκλι «Επιχείρηση Ζ». Όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες με το «Ζ» και το μυστήριο που περιέβαλλε το σύμβολο, σκέφτηκα αμέσως τον «Παγκόσμιο Πόλεμο Ζ», ενάντια στις στρατιές των ζόμπι –και όσα είχα γράψει τον περασμένο Αύγουστο στο άρθρο μου εδώ .
Δεν ήμουν ο μόνος. Ο Ρώσος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Άντον Ντόλιν είδε το σπίτι του να βανδαλίζεται με γκράφιτι-«Ζ» και κατέφυγε στη Λετονία μετά από απειλές που δέχτηκε για τη ζωή του. Ο ίδιος συνέκρινε το «Ζ» με την ταινία «World War Z» (2013) και περιέγραψε τον ρωσικό στρατό και τους υποστηρικτές του πολέμου, ως «ζόμπι».
Είπαμε ήδη κάτι στο Πρώτο Μέρος για τη σύγκριση της αλλόφρονης εκκένωσης της Καμπούλ (στον δικό μας κόσμο) με εκείνη της Ιερουσαλήμ (στην ταινία). Δεν είπαμε όμως ότι (στην ταινία), ο Μπραντ Πιτ με την Ισραηλινή φανταρίνα διαφεύγουν από την κόλαση της Ιερουσαλήμ σταματώντας με την απειλή των όπλων ένα λευκορωσικό αεροσκάφος (της φανταστικής Belarus Airways) που τροχοδρομεί. Μετά την απογείωση, πιλότος και συγκυβερνήτης εξετάζουν το χάρτη για το πού μπορούν να κατευθυνθούν και δείχνουν την Κύπρο. Ξέρουμε πως οι δυνάμεις της Λευκορωσίας επιχειρούν κι αυτές στην Ουκρανία. Στην Κύπρο υπάρχει πολύ μεγάλη (και εύπορη) ρωσική παροικία. Η Κύπρος ήταν και η πατρίδα της Αφροδίτης –στην οποία θα αναφερθώ εκτενώς αργότερα.


Επίσης στις αρχές Απριλίου ανακοινώθηκε ότι η Κύπρος προτίθεται να αποστείλει οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, αν αυτά αντικατασταθούν με άλλα που θα επιτρέπουν την διατήρηση της επαρκούς άμυνας του νησιού.
Στις 23 Μαΐου 2021, ένα αεροσκάφος της Rynair στο δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, υποχρεώθηκε από την λευκορωσική κυβέρνηση να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου δυο Λευκορώσοι αντικαθεστωτικοί επιβάτες συνελήφθησαν. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ κ.α. ενώ η Ρωσία την υποστήριξε. Ουσιαστικά είχαμε δηλαδή πάλι τα στοιχεία της «αεροπειρατείας» και της Λευκορωσίας, ακριβώς 9 μήνες πριν την ρωσική εισβολή και την εξαπόλυση του «World War Z». Μια ταιριαστή περίοδος «κύησης» δηλαδή, η οποία ισοδυναμεί και με τρεις τριάδες (3Χ3 = 9). Το λογότυπο της Ryanair είναι μια κίτρινη άρπα σε μπλε φόντο, κάτι που θυμίζει τα ουκρανικά χρώματα.

Είδαμε τις ποικίλες παλίνδρομες ημερομηνίες με τα δυάρια. Το γράμμα «Ζ» παραπέμπει εμφανισιακά στο «2». Παραπέμπει επίσης και στο τελευταίο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (το δικό μας αντίστοιχο «Ω») και στην έννοια του «ολικού τέλους», δηλαδή στη Συντέλεια, τις Έσχατες Ημέρες, το Πυρηνικό Ολοκαύτωμα. Η Λευκορωσία συνορεύει με την Ουκρανία πολύ κοντά στο Τσέρνομπιλ και οι δυο αυτές χώρες υπέστησαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη ραδιενεργό ρύπανση.
Το βιβλίο της Αποκάλυψης τελειώνει τη Βίβλο, και μάλιστα το τελευταίο κεφάλαιό της είναι το 22ο . Η ίδια η Βίβλος μπορεί να διαιρεθεί σε τρία μέρη, από 22 βιβλία το καθένα. Είπαμε για τους Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης (και «World War Z» = Zombie Apocalypse). Στο εξώφυλλο του τεύχους του The Economist «Ο Κόσμος το 2019», που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018, υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα και συμβολισμοί.

Κάτω από το πρόσωπο του Πούτιν, βλέπουμε τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης να προελαύνουν στην Ευρώπη. Αυτοί αναπαριστούν τον πόλεμο, το θάνατο, την αρρώστια και την πείνα. Πόλεμος στην Ουκρανία τον οποίο ξεκίνησε ο Πούτιν τρία χρόνια αργότερα, αρρώστια που ξεκίνησε μέσα στο 2019, εκατόμβες νεκρών και βεβαίως η επισιτιστική κρίση που αναμένεται να γιγαντωθεί.
